ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Taş Makas Kâğıt

Bugün alışverişe kim yardım ediyor? Grup çalışmasının raporunu kim yazacak? Oyuna ilk kim başlayacak? Bu tip durumlarda, karar vermede güçlük çeken kardeşler ya da arkadaşlar, yazı-tura atmak, çöp çekmek, zar atmak gibi birtakım karar oyunlarına başvurabilirler. Böylesi hem daha kolay hem de eğlencelidir. Bu karar oyunlarından biri de taş-makas-kâğıt oyunudur.
Oyunun adı sizi yanıltmasın. Taş-makas-kâğıt oynamak için elinizden ve bir oyun arkadaşından başka hiçbir şeye gereksiniminiz yok! İşte, bu nedenle bu oyun yalnız karar vermek için değil, uzun otomobil ya da tren yolculukları, sıkıcı bekleme odaları hatta spor yaparken soluklanma araları için bire birdir.
Taş Makas Kağıt

Nasıl mı oynanıyor?

Herhalde herkes bilir ama bir kez daha anlatalım. Başlangıçta iki oyuncu da eliyle taş şekli yapar. Üçe kadar sayılır ya da oyunun adı söylenir. Her sayı ya da sözcükte el, avuç içine indirilir ve dördüncü hamlede oyuncular akıllarına gelen şekli yaparlar.
Taş Makas Kağıt

Hangisi Üstün?

Oyunun kuralı olarak taş makasa, makas kâğıda, kâğıt da taşa karşı üstün gelir. Ellerle yapılan şekillerin bir hiyerarşisi vardır: Taş makası kırar, makas kâğıdı keser ve kâğıt da taşı kaplar. Her iki oyuncu da aynı şekli seçtiyse, o el berabere bitmiş demektir. Birden fazla el oynanan oyunlarda bir hedef puan belirlenir. Her eli kazanan bir puan alır ve hedef puana ilk ulaşan oyunu kazanır.
Taş Makas Kağıt
hangisi ustun mobil 2 Taş Makas Kâğıt

Taş-Makas-Kâğıt Sürüm 2.0

ABD’li Sam Kass ve arkadaşı Karen Bryla oyunun 21. yüzyıl sürümünü yaratmış. Nasıl oynandığını ünlü televizyon dizisi The Bing Bang Theory’de profesör Sheldon Cooper’dan dinlediğimiz oyuna iki şekil daha eklenmiş. Böylece her üç şekil arasında yeni döngüler oluşturulmuş. Yeni şekiller Uzay Yolu’ndan Mr. Spock selamı ile gösterilen “Spock” ve “kertenkele”. Bu yeni şekillerle bir anda oldukça karmaşık hale gelen oyunun döngüleri de şöyle: Makas kâğıdı keser, kâğıt taşı kaplar, taş kertenkeleyi ezer, kertenkele Spock’ı zehirler, Spock makası parçalar, makas kertenkelenin başını keser, kertenkele kâğıdı yer, kâğıt Spock’ı yalanlar, Spock taşı buharlaştırır, taş makası kırar.
tmk surum2 Taş Makas Kâğıt

Eğilimler ve Taktikler

Oyunla ilgili birçok değişiklik yapılmak istenmiş. Ancak Dünya Taş Makas Kâğıt Derneği standartlara sadık kalınmasından yana. Yanlış okumadınız. Evet, böyle bir dernek var! Her yıl düzenlenen uluslararası taş-makas-kâğıt turnuvaları bu dernek tarafından denetleniyor. Derneğin yıllar boyunca yaptığı gözlemlere göre oyunda şekiller rastgele seçilmiyor. Erkek oyuncular oyuna taşla, kadın oyuncularsa makasla başlama eğiliminde.

Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre de oyunda bir eli kazanan oyuncu bir sonraki elde de aynı şekli kullanıyor. Aynı şekilde kaybeden oyuncu da kaybettiği eldeki şekli bir sonraki elde değiştiriyor. En ilginci de değişikliklerin oyunun adındaki sıralamaya göre yapılması.

tmk cocuklar2 Taş Makas Kâğıt

Tokyo Üniversitesi Ishikawa Oku Laboratuvarı’nda taş-makas-kâğıt oynayan bir robot el üretilmiş. Bu robot el, insan rakiplerine meydan okuyor. Yüksek hızlı bir kameranın kullanıldığı robot, karşısındaki oyuncunun eliyle yapacağı şekli yaklaşık bir milisaniye öncesinde belirleyip ona üstün gelecek şekli yapabiliyor. Böylece yenilmezlik unvanını hiç kaybetmiyor.

robot el Taş Makas Kâğıt

Oyun deyip geçmeyelim!

2006 yılında ABD’nin Florida eyaletinde bir yargıç, basit bir davanın görüşüldüğü duruşma sırasında anlaşmazlığın çözülmesi için karşıt iki tarafın avukatlarından bir el, taş-makas-kâğıt oyunu oynamalarını istemiş!