ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirası Alanları

2

Merhaba arkadaşlar, benim adım Alya. Bir önceki sayıda sizlere UNESCO Dünya Mirası’nı ve Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bazı yerleri anlatmıştım. Bu sayıda da yine babamın drone ile çekip, 26 kareyi birleştirerek oluşturduğu 360 derece dairesel panorama fotoğrafları ile sizlere ülkemizdeki UNESCO Dünya Mirası’ndaki yerleri tanıtmaya devam ediyorum.

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya - Nevşehir

Nisan ara tatili, Bayram tatili ile birleşince annem ve babamla UNESCO Dünya Mirası listesindeki eserlerin peşine düşüp 9 günlük tatil yaptık. 3 gece konakladığımız Kapadokya’yı çok sevdim. Sabah 5’te kalkmakta zorlansam da Aşıklar Vadisi’nde balonları izlemeye bayıldım. Ihlara Vadisi’nde 7 kilometre yürümek çok keyifliydi. Kapadokya gezimizde Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller, Karain Köyü’nü ziyaret ettik ve bol bol fotoğraf çektik. Bunların dışında Avanos’ta çamurdan kalemlik yaptım. Derinkuyu, Kaymaklı ve Özkonak Yeraltı şehirlerini gezerken annem ve babam iki büklüm oldular. Ben küçük olduğum için rahat rahat gezdim ve çok eğlendim.
goreme sertifika Türkiye’deki UNESCO Alanları – 2
Göreme için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 1985 yılında;
1. Göreme Milli Parkı,
2. Derinkuyu Yeraltı Şehri,
3. Kaymaklı Yeraltı Şehri,
4. Karlık (Karanlık) Kilisesi,
5. Aziz Theodore Kilisesi,
6. Karain Güvercinlikleri
7. Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş.

Kapadokya, doğa ve tarihin çok özel bir şekilde birleştiği bir bölge. Buradaki peribacaları; 3 volkanik yanardağın (Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Melendiz Dağı) patlaması ile yayılan lav ve küllerden oluşan tabakaların, yağmur ve rüzgâr tarafından aşınmasıyla ortaya çıkmışlar ve çok özel bir görünüme sahipler. Doğa olayları, kayaların bu özel şekilleri almasını sağlarken tarihi süreçte insanlar da kayaların içine yerleşim yerleri ve ibadet yerleri oymuşlar. Bu yerleri fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin günümüze ulaşmasını sağlamışlar. Kapadokya, Roma dönemi ve sonrasında Hristiyanlık dininin yayılmasında önemli bir merkez olmuş. Göreme Açık Hava Müzesi ve Ihlara Vadisi’nde o dönemin izlerini görebilirsiniz.

Ayrıca Ürgüp, 3 Güzeller, Uçhisar Kalesi ve Ihlara Vadisi de görülmeye değer yerlerden.

Safranbolu - Karabük

Geçen sayıda şubat tatilinde Çankırı’ya gittiğimizi ve ziyaret ettiğimiz Hattuşaş’ı anlatmıştım. Şimdi de bir diğer durağımız olan Safranbolu’yu anlatmak istiyorum. Öncelikle Safranbolu’nun harika lokumlarını tatmanızı tavsiye ederim. Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan almış. Lokumların safranlı olanları da var. Safranbolu ile ilgili diğer çok güzel anım da ters evi gezmek ve çektiğimiz fotoğraflarla ailemi şaşırtmak oldu. Anneannem nasıl ters durduğumu hala anlayamadı sanırım.

safranbolu sertifika Türkiye’deki UNESCO Alanları – 2
Safranbolu için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)
Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesi, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent yaşamının ve tarihi dokusunun günümüze kadar korunarak geldiği özel bir yer. Konak görünümlü evleri, çeşme, köprü, han, hamam, türbe ve kaya mezarları ile bütünü sit alanı ilan edilmiş olan Safranbolu, UNESCO tarafından 1994’te Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Taş, ahşap ve kiremitten yapılmış olan geleneksel Türk mimarisi tarzındaki Safranbolu evleri genellikle üç katlı, 6-8 odalı, doğaya ve komşulara saygılı ve mükemmel mimarlık örnekleri sergiliyor. Safranbolu’daki 2.000 adet Türk evinin 800’ü koruma altındaymış. Geleneksel Türk evleri dışında, Cinci Hanı ve Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii ve İncekaya Su Kemeri’ni ailece hepimiz çok beğendik.

Truva - Çanakkale

Babaannem, dedem ve amcam İzmir’de yaşadığı için sık sık İstanbul’dan İzmir’e gideriz. Vaktimiz olduğunda Çanakkale’ye uğrar, Truva’yı gezeriz. Bu yolda vapura binip martıları beslemeyi çok severim.
truva sertifika Türkiye’deki UNESCO Alanları – 2
Truva için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)
Truva (Troya) Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1998 yılında girmiş. MÖ 3.000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer alıyor. Dünyanın ilk güzellik yarışması burada yapılmış, tarihteki ünlü Truva Savaşı da burada yaşanmış ve böylece Truva atı efsanesi burada hayat bulmuş. Hatta Yunan edebiyatının temelini oluşturan Homeros’un ünlü Iliada ve Odysseia destanı da burada doğmuş. Truva’da, 1871 yılından itibaren yapılan kazılar, kentin tarihi boyunca defalarca kurulup yıkıldığını ortaya koymuş. Dokuz kent katmanının yanında kırk iki yapı katı ortaya çıkarılmış. Daha sonraki yıllarda devam eden kazılar sonucu, tiyatro, hamamlar, çeşitli buluntular ile son derece gelişmiş bir kanalizasyon sistemi ve yapı temellerine de ulaşılmış.

Selimiye Camii - Edirne

Hem İstanbul’a yakın olduğu için hem de çok eğlenceli festivaller düzenledikleri için babamla birlikte Edirne’ye 3 kez gittim. Ciğeri meşhurmuş ama ben köftesini daha çok seviyorum. Tren garındaki heykellere bayılıyorum. Çikolata, Lavanta ve Kabak Festivali’ne gittik. Çikolata Festivali’nde çikolata yaptım, Lavanta Festivali’nde kocaman bir tuvali boyadım. Her gittiğimizde Selimiye Camii’ni gezdik, şimdi size bu camiyi tanıtmak istiyorum.
selimiye sertifika Türkiye’deki UNESCO Alanları – 2
Selimiye Camisi için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)
Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’dan önce başkenti olan Edirne’deki Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiş. Selimiye Camii; 999 penceresi, dört zarif minaresi ve muhteşem kubbesi ile Edirne’nin her yerinden tüm ihtişamı ile görülebiliyor. Bu eşsiz yapı, dünya tarihinin ünlü mimarlarından birisi olan Mimar Sinan’ın eseriymiş. Döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri olan camii, Mimar Sinan “ustalık eserim” olarak tanımlamış. Camiinin ibadete açılması II. Selim vefat ettikten sonra olmuş ve Sultan II. Selim camiinin tamamlanışını görememiş.