ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Akçaağaç Şurubu Ülkesi Kanada

Akçaağaç Şurubu Ülkesi Kanada

Kuzey Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan Kanada, yüzölçümü açısından dünyanın ikinci büyük ülkesidir. (Birinciyi biliyor musunuz?) Yaklaşık Avrupa kıtasının tamamı kadar bir alan kaplar. Binlerce yıl boyunca Kanada’da yalnızca “İlk Halklar” olarak adlandırılan yerli topluluklar yaşadı. 1021 yılında Vikingler, Atlas Okyanusu’nu aşıp Newfoundland’e yerleştiler ama burada uzun süre kalmadılar. Avrupalıların bölgeye kalıcı olarak gelişleri 16. yüzyılda Fransızların gelmesiyle başladı. Kanada resmi olarak 1867’de kuruldu. Ülkenin adı yerli halklardan İroquoların köy ya da yerleşim yeri anlamına gelen kanata sözcüğünden gelir.

KİMLİK KARTI

kanada

Yüz ölçümü: 9,984,670 kilometrekare
Nüfusu: 38 milyon
Başkenti: Ottawa
Para Birimi: Kanada doları
Resmi dilleri: İngilizce ve Fransızca
Ulusal Günü: 1 Temmuz

kanada

Kanada bayrağında iki kırmızı bandın arasında beyaz bir kare alan bulunur. Beyaz alanda kırmızı akçaağaç yaprağı yer alır. Kırmızı, savaşlarda yapılan fedakarlıkları simgeler. Beyaz da barışı, sükuneti ve tarafsızlığı simgeler. Kızıl akçaağaç yaprağı yüzyıllardır Kanada’nın simgesidir.

Kanada Nerededir?

Kanada, Kuzey Amerika kıtasında ABD’nin kuzeyinde yer alır. Doğuda Atlas Okyanusu, batıda Büyük Okyanus ve kuzeyde de Kuzey Buz Denizi (Arktik Okyanusu) ile çevrilidir. Topraklarının yaklaşık üçte biri kutup dairesinin içinde kalır. Ülkenin ortalama yüksekliği 487 metredir.

kanada
kanada mobil 2 Kanada
gol Kanada

Kanada dünyada en çok göl olan ülkedir. Yeryüzündeki göllerin yüzde 60’ı (yani 2 milyonun üzerinde göl) ve tatlı suyun da yaklaşık yüzde 30’u Kanada’da bulunur.

ottawa landscape 2 scaled Kanada

Kanada’nın başkenti Ottawa yaklaşık bir milyon nüfusuyla ülkenin dördüncü kalabalık kentidir.

38 milyon nüfusuyla Kanada dünyanın nüfus yoğunluğu en az olan ülkelerinden biridir.
toronto Kanada
38 milyon nüfusuyla Kanada dünyanın nüfus yoğunluğu en az olan ülkelerinden biridir.
Kanada’nın en kalabalık kenti yaklaşık 2,7 milyon nüfusuyla Toronto’dur. Kanada’nın öteki büyük kentleri de Montreal ile Calgary’dir.
Dünyadaki kutup ayılarının yüzde 60’ı Kanada’da yaşar.
wolverine Kanada
Ünlü film kahramanı Wolverine Kanada’lıdır.
Kanada’da en sevilen spor buzhokeyidir.
hokeyci Kanada
eskimo Kanada

Kanada’da İnuitler, Métisler ve İlk Halklar diye anılan başlıca üç yerli halk vardır. Bunların toplam nüfusu 1,4 milyon kadardır ve nüfusun yaklaşık yüzde 4’ünü oluştururlar. 50’nin üzerinde dil konuşurlar.

Kanada dünyanın en eğitimli nüfusuna sahiptir. Halkın yüzde 50’den çoğu üniversite mezunudur.