ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.
Dünyadaki tüm musluklar açık kalsaydı, acaba ne olurdu? Gezegenimiz tıpkı havuz problemlerindeki gibi yavaş yavaş dolar ve devasa bir göle mi dönüşürdü? Yoksa alttaki başka bir musluk -mesela mazgal delikleri- buna engel mi olurdu? Yoksa musluklardan akan su bir noktada kesilir miydi?
su basmis ev Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?

Pek mümkün olmasa da şöyle bir deney yaptığımızı hayal edelim: Dünyadaki tüm insanlar anlaşıp aynı anda evlerindeki tüm muslukları sonuna kadar açsa… Banyo, mutfak, tuvalet, bahçe, balkon, teras; artık nerede varsa, hepsini! Hiç kapatmasalar ve su hep akmaya devam etse…Acaba ne olurdu?

Önce evlerimizi su basar, sonra apartman merdivenlerinden şelale gibi akan sular sokaklarımızı doldurur, ardından mahalleleri ve nihayet tüm şehri bir göl haline mi getirirdi? Eğer böyle olursa bu kaç saat, kaç gün ya da kaç ay sürerdi?

su basmis sokak Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?
Aslına bakarsanız, gözünüzün önünde canlanan göllerin oluşması pek de mümkün olmazdı. Çünkü birim zaman içinde evlerimize ulaşan suyun basıncı ve ne kadar su verileceği önceden hesaplanır. Bu hesap sırasında da herkesin aynı anda tüm muslukları açacağı var sayılmaz elbette! Çünkü gerçekte böyle bir durumun yaşanma olasılığı pek mümkün değildir. Bu nedenle yer altından evlerimize suyu getiren boruları basınçtan patlatmamak adına her zaman tam kapasitenin çok altında bir su verilir ve bu da normalde yeterli olur.
altyapi2 Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?

Ama haydi bunu da dikkate almayalım; yani herkes muslukları açtığı için suyun ip gibi incecik değil de her zamanki gibi gürül gürül akacağını varsayalım. Evet, bu durumda bir süre sonra küçük çaplı taşkınlar başlayacaktır. Tabii bu sefer de akıtılan suların herhangi bir gidere yönlendirilmediğini yani lavabodaki ya da duş teknesindeki deliklerin tıkanık ya da kapatılmış olduğunu varsaymalıyız. Çünkü teorik olarak herhangi bir musluktan akan su, gidere de aynı hızla ulaşır ve tahliye olur. Ama dedik ya, sırf bu ilginç deney hatırına evdeki giderleri de sokaktaki mazgal deliklerini de kapattık diyelim. Bu akış ne zamana dek sürer acaba?

gider Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?

Açıkçası yine pek uzun sürmez. Evet, yaşanacak küçük çaplı taşkınlar birkaç saat içinde evlerimizi, ardından kapı altlarından sızarak apartmanlarımızı ve nihayet gün sonunda pencerelerden taşarak sokaklarımızı küçük göller haline getirebilir; hele ki suyu emecek bir toprak parçası da yoksa. Sokaklarda birikecek suların bir havuz mu, havuzcuk mu yoksa göl mü oluşturacağını ancak sokaklarınızın eğimi, binalar arasındaki mesafeler ve suyunuzu sağladığınız kaynakların hacmi belirleyecektir.

baraj Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?
Biliyorsunuz, şehirlerdeki evlerimize gelen suların kaynağı barajlardır ve onların da sınırlı bir kapasitesi vardır. Yani biz sokaklarımızın havuzlara, mahallelerimizin göllere dönüşmesini izlerken su kaynaklarımız olan baraj gölleri de hızla kuruyacaktır. Barajlar kuruduğunda da artık musluklardan su akamaz hale gelir. Baraj göllerinin yeniden dolmasıysa haftaları, hatta ayları bulur. “Deneye” kaldığımız yerden devam edebilmek içinse su döngüsünün tamamlanmasını; yani göllerdeki, denizlerdeki ve tabii sokaklardaki suyun buharlaşmasını, ardından yağmur ve kar şeklinde yeryüzüne düşmesini ve barajları doldurmasını beklememiz gerekir!
su dongusu Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?

E tabii bu durumun başka sonuçları da olacaktır. Mesela herkesin su faturası rekor kıracaktır, kesin! Tüm su kaynaklarımızı tükettiğimiz için uzun süre susuz kalmamız da hayli olası! Sadece içmek için değil; yemek pişirmek, banyo yapmak, çiçeklerimizi sulamak için de suyumuzun kalmayacağını öngörmek zor değil.

İyisi mi biz, su kaynaklarımızı son derece özenli kullanalım ve açtığımız muslukları kapatmayı unutmayalım! Yoksa dünyamızın giderek azalan temiz su kaynakları, giderek çoğalan nüfusu da hesaba katınca pek yakında tükenebilir. Öyle ki susuzluk yeni savaşların çıkmasına bile sebep olabilir. Bunların önüne geçmek için yapabileceğimiz basit ama çok önemli bir şey var: Gündelik hayatımızda suyu tutumlu kullanmak; ellerimizi yıkarken, duş alırken, sifona basarken ya da bahçe sularken suyu boşa akıtmamak… Kısacası işi biten tüm muslukları hemen kapatmak, dünyayı kurtaracak büyük bir adım olacak!

acaba ne olurdu kutu3 Tüm Musluklar Açık Kalsaydı Ne Olurdu?

Sizin de aklınıza takılan ilginç sorular varsa bize yazın, burada yanıtlayalım. Unutmayın, bazen mantıksız görünen sorular büyük buluşlar ortaya çıkarabilir!