ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Kış Altıgeni Karşınızda!

Yılın en yıldızlı zamanı geldi çattı! Şubat ayı, gökyüzünün en parlak yıldızlarını görmek için muhteşem bir fırsat sunar! Üstelik gün batımından sonra gökyüzünde dev bir altıgen de yükselmeye başlar: Kış Altıgeni. Her köşesi altı farklı takımyıldızdan geçen, içinden Samanyolu’nun aktığı bu hayali altıgene ve şubatın öteki sürprizlerine hazır mısınız?

Sayfadaki yıldız haritalarını üzerlerine tıklayarak daha büyük görebilirsiniz.

Şubat geceleri, kuzey yarıkürede yaşayanlar için gökyüzünün en parlak yıldızlarını ve birbirinden ilginç gök cisimlerini içinde barındıran takımyıldızların en uzun süre görülebildiği gecelerdir. Eğer bulutsuz ve aysız bir gecede ışık kirliliğinden uzak bir yer bulup sıkı sıkı giyinirseniz, saatlerce gözlem yapmanıza yetecek bir gökyüzü sizi karşılar.

Karşınıza, tam ortasından Samanyolu’nun geçtiği, köşelerinde en parlak yıldızların yer aldığı devasa bir altıgen çıkar: Kış Altıgeni…

Şubat geceleri güneye doğru baktığınızda karşınıza çıkan bu manzaradaki altıgeni görebiliyor musunuz?
“Kış Üçgeni’ni biliyorduk ama Kış Altıgeni de nereden çıktı?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Yaz Üçgeni ve Kış Üçgeni gibi Kış Altıgeni de gökyüzünün belli bir bölgesindeki parlak yıldızlardan geçen hayali bir şekildir tıpkı takımyıldızları gibi… İşte, bu altıgenin altı köşesini, kış gecelerinin en görkemli takımyıldızlarının en parlak yıldızları oluşturur. Rigel Avcı’nın, Polluks İkizler’in, Aldebaran Boğa’nın, Kapella Arabacı’nın, Prokyon Küçük Köpek’in ve Sirius da Büyük Köpek’in en parlak yıldızıdır.
Kış Altıgeni’ni oluşturan yıldızlar ve altıgenin içinde kesikli çizgilerle Kış Üçgeni.

Tahmin edeceğiniz gibi Kış Üçgeni de bu altıgenin içinde yer alır; hatta iki yıldızları (Sirius ve Prokyon) ortaktır. Kış Altıgeni’nin tam ortasında kalan Avcı’nın ikinci en parlak yıldızı Betelgüz, Kış Üçgeni’nin öteki köşesini oluşturur.

Aralıktan marta dek rahatlıkla görülebilen ancak en uygun gözlem konumuna şubatta ulaşan Kış Altıgeni’ne dair her şey bu yıldızlardan ibaret değil! Kış gökyüzünde parlak yıldızların yoğunlaştığı, üstelik içinden Samanyolu’nun da geçtiği bu bölgede pek çok derin uzay nesnesi de yer alır. Bazılarını dürbünle, bazılarını ancak teleskopla görebileceğiniz bu hazineler arasında Avcı’daki Orion ve At Başı bulutsuları, Arabacı’daki M36, M37 ve M38 açık yıldız kümeleri, İkizler’deki M35 açık yıldız kümesi en dikkat çekenlerdir.

Siz de bu ay bir gece önce bu takımyıldızları, sonra da Kış Altıgeni’ni bulmaya çalışın. Bu gözlemi evinizin balkonundan bile yapmanız mümkün; çünkü bu altıgenin köşeleri gerçekten parlak! Yapmanız gereken tek şey 21:00 sularında güneye doğru bakmanız… Arkadaşlarınıza ve ailenize de bu devasa altıgeni gösterin mutlaka. Eğer bir dürbününüz ya da teleskopunuz varsa, altıgenin içindeki hazineleri keşfe de çıkabilirsiniz. Şimdiden iyi gözlemler…

Şubat ayı gökyüzü takvimi

Geçen ay sabah gökyüzünde etkileyici dizilimini izlediğimiz gezegenlerden üçü -Venüs, Merkür ve Satürn- bu ay akşam gökyüzüne geçiyorlar ve gün doğumundan önce güneydoğu ufkunun üzerinde ışıldamaya başlıyorlar. Jüpiter ise gün batımından sonra bir süre daha batıda görünmeye devam ediyor. Şubat’ta gökyüzünde bizleri başka neler bekliyor, merak ediyor musunuz? O halde aşağıdaki gökyüzü takviminin günlerine tıklamanız yeterli…

01subat Kış Altıgeni Karşınızda!

1

Salı

Ay yeniay evresinde
02subat Kış Altıgeni Karşınızda!

2

Çarşamba

03subat Kış Altıgeni Karşınızda!

3

Perşembe

Ay-Jüpiter yakınlaşması
04subat Kış Altıgeni Karşınızda!

4

Cuma

Satürn Güneş’in arkasından geçiyor
05subat Kış Altıgeni Karşınızda!

5

Cumartesi

06subat Kış Altıgeni Karşınızda!

6

Pazar

07subat Kış Altıgeni Karşınızda!

7

Pazartesi

08subat Kış Altıgeni Karşınızda!

8

Salı

Ay ilk dördün evresinde, Merkür sabah gökyüzünde en yüksek noktada
09subat Kış Altıgeni Karşınızda!

9

Çarşamba

Venüs sabah gökyüzünde en yüksek parlaklığa erişiyor
10subat Kış Altıgeni Karşınızda!

10

Perşembe

11subat Kış Altıgeni Karşınızda!

11

Cuma

12subat Kış Altıgeni Karşınızda!

12

Cumartesi

13subat Kış Altıgeni Karşınızda!

13

Pazar

Venüs-Mars yakınlaşması
14subat Kış Altıgeni Karşınızda!

14

Pazartesi

15subat Kış Altıgeni Karşınızda!

15

Salı

16subat Kış Altıgeni Karşınızda!

16

Çarşamba

Ay dolunay evresinde
17subat Kış Altıgeni Karşınızda!

17

Perşembe

18subat Kış Altıgeni Karşınızda!

18

Cuma

19subat Kış Altıgeni Karşınızda!

19

Cumartesi

20subat Kış Altıgeni Karşınızda!

20

Pazar

21subat Kış Altıgeni Karşınızda!

21

Pazartesi

22subat Kış Altıgeni Karşınızda!

22

Salı

23subat Kış Altıgeni Karşınızda!

23

Çarşamba

24subat Kış Altıgeni Karşınızda!

24

Perşembe

Ay son dördün evresinde
25subat Kış Altıgeni Karşınızda!

25

Cuma

26subat Kış Altıgeni Karşınızda!

26

Cumartesi

27subat Kış Altıgeni Karşınızda!

27

Pazar

Ay-Mars-Venüs yakınlaşması
28subat Kış Altıgeni Karşınızda!

28

Pazartesi

Not: Bu sayfadaki gezegen ve yıldız haritaları, Stellarium yazılımıyla oluşturulmuştur. Siz de stellarium-web.org adresinden ya da mobil uygulamadan anlık haritalara ulaşabilir, yazıda söz edilen derin uzay nesnelerini bulmak için kullanabilirsiniz.