Çikolata
Çikolata sever misiniz? Bu da soru mu? Tabii ki seversiniz. Çikolata dünyada bütün çocukların (hatta bütün yetişkinlerin de) sevdiği ender yiyeceklerden biridir. Ötekiler sizce ne olabilir? Çikolata aslında çok da sağlıklı bir yiyecektir; tabii aşırı yenmediği sürece. Bir sonraki çikolatanızı yerken arkadaşlarınızı, bu eşsiz yiyecekle ilgili biraz aydınlatmak (yani biraz hava atmak) isterseniz, gelin kısa bir göz atın…
Çikolata sözcüğünün kökeni Orta Amerika yerlilerinin kakaodan yaptığı acı bir içeceğin adı olan cacahuatl sözcüğüdür.

Çikolatanın temel maddesi kakaodur. Kakao çekirdekleri de (yani kakao tohumları) kakao ağacında yetişir.

Mayaların ve Azteklerin kakao çekirdeklerini para olarak kullandığı bilinir.
Kakao ağaçları 200 yıl kadar yaşar. Ancak ağaçlar 25 yıl kadar kullanılabilir kakao çekirdeği üretir.

1 ağaç = 50 çikolata


Bir kakao ağacı, her yıl 2.500 dolayında kakao çekirdeği verir. Bir kilogram çikolata için yaklaşık 800 kakao çekirdeği kullanılır. Bir başka deyişle bir ağaçtan yılda üç kilo kadar (yani 60 gramlık kare çikolatadan yalnızca 50 tane) elde edilebilir.
Kakao gerçekte Amazon ormanlarına özgü bir ağaçtır. Yaklaşık 5.300 yıl önce evcilleştirilen bu ağaçlar, Orta Amerika’nın ilk uygarlıklarından Olmekler tarafından yaklaşık 4.000 yıl önce Orta Amerika’ya getirildi.

Çikolatayı dünyaya tanıtanlar
İspanyollardır.
İspanyollardır.
Çikolatanın kaynama sıcaklığı yalnızca 38 derecedir. Yani insanın beden sıcaklığından (yaklaşık 37 derece) biraz daha yüksektir. Bu nedenle de çikolata ağızda çabucak erir.

1847’ye kadar hep sıvı olarak tüketilen çikolata bu yıldan sonra “yenmeye” başlandı. Çünkü birtakım yeni malzemelerle katı kıvama getirildi.
Yapılan birçok denemenin sonunda en güzel formüllerin ortaya çıkması 1875’i buldu. Artık yoğunlaştırılmış sütle çok güzel, sert çikolatalar üretilmeye başlandı.
Beyaz çikolatada kakao yoktur. Kakao yağı, şeker ve vanilya ile üretilir.

Günümüzde dünyada sütlü, fındıklı, fıstıklı, üzümlü, karamelli ve daha birçok çeşit çikolatalardan yılda 4,5 milyon ton tüketiliyor. Bu eşsiz yiyeceği keşfeden Antik Orta Amerikalılar onun böyle yaygınlaşacağını kuşkusuz akıllarına bile getirmemişlerdir.

En büyük çikolata tüketicileri Avrupa ülkeleridir. İsviçre, Almanya ve İrlanda başta gelir.
Çikolatanın kokusu rahatlayıp gevşememize neden olur.