Bazılarımızın en sevdiği mevsim kıştır. Bunun nedeni de tabii ki kardır. Kış severler karın yağmasını ve her yerin bembeyaz olmasını dört gözle bekler. Kar yağınca da dışarı çıkıp kartopu oynamaya, kardan adam yapmaya ya da kaymaya bayılırlar. Peki, bu soğuk mevsimi bile güzel yapan büyülü ‘kar’ın ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Gerçekten de acaba kar nedir ve nasıl oluşur?
Havadaki Su
Dünyadaki suyun yüzde 96,5’i okyanuslarda ve denizlerdedir. Bir bölümü (yüzde 1,75) kutuplardaki buz takkelerinde ve buzullarda bulunur. Bir bölümü akarsularda, göllerde ve yer altı sularındadır. Küçük bir bölümü de atmosferdedir. Güneş, okyanuslardaki, göllerdeki ve akarsulardaki suyu sürekli buharlaştırır.

Su Damlalarından Bulutlara
Güneş, yeryüzünü ısıttıkça yeryüzü de üzerindeki havayı ısıtır. Isınan hava yükselir. Onunla birlikte içindeki su buharı da yükselir. Su buharı yükselirken havadaki gözle görülemeyen toz taneciklerine tutunur.
Yükseklerde hava soğuk olduğundan su buharı bu toz taneciklerinin çevresinde yoğunlaşır ve çok küçük -gözle görülemeyecek denli küçük- su damlacıklarına dönüşür. Milyonlarca su damlacığı bir araya gelerek bulutları oluşturur.

Bulutlardan Tekrar Yeryüzüne
Değişik hava koşullarına göre bulutlardaki sular değişik biçimlerde yeryüzüne boşalır. Bu boşalmalar (yani yağışlar) yağmur, sulusepken (yağmur kar karışımı), dolu ve kar şeklinde olabilir.
(yağmur kar karışımı)
(yağmur kar karışımı)
Karın Oluşumu
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.


Soğuk ve Nemli Hava
Çok soğuk ama aynı zamanda kuru bölgelerde kar yağışı olmaz. Örneğin, dünyanın en soğuk kıtası Antarktika’nın bazı (çok kuru) bölgelerine yüzyıllardır kar yağmaz. Çünkü karın yağabilmesi için hava sıcaklığının sıfır derece ya da altında olması ve
havada belli bir miktarda nem olması gerekir.

Görsel kaynağı: Wikipedia
Karla İlgili Bilgiler

Kar Yenir ama Yenmez!

Tipi

Karın Rengi

Musluktan Akan Kar Suyu
Previous slide
Next slide