Türkiye’de her yıl 24 Kasım, öğretmenleri onurlandırmak, öğretmenlik mesleğinin tanınmasını sağlamak, toplumdaki değerini korumak, yüceltmek ve saygınlığını artırmak için Öğretmenler Günü olarak kutlanır.
Öğretmenler Günü değişik ülkelerde o ülkelerin kültürel ve tarihsel özelliklerine ve de okulların açık olduğu günlere göre farklı tarihlerde kutlanır. Ama UNESCO’nun önerisiyle ülkelerin çoğunda 1994’ten beri 5 Ekim günü Öğretmenler Günü olarak
kabul edildi.
Cumhuriyet’imizin beşinci yılında 1 Kasım 1928’de yeni alfabemiz kabul edildi. Bunun hemen ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1928’de elinde tebeşirle karatahtanın başına geçerek Başöğretmenlik görevini üstlendi. Öğretmenlere de “Yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz. Her vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu yurtseverlik, ulusseverlik görevi biliniz” dedi ve ülke genelindeki okuma-yazma seferberliği için Millet Mektepleri uygulamasını başlattı. Böylece büyük bir eğitim seferberliğine girişildi. Bundan dolayı da Türkiye’de Öğretmenler Günü, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981’den beri, 24 Kasım’da kutlanır.
Öğretmenler Günü’nde ülke genelinde okullarda ya da uygun görülen yerlerde törenler düzenlenir, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler gerçekleştirilir. Açık oturumlar, paneller, sempozyum ve konferanslar düzenlenir. Öğretmenlere armağanlar verilir, şiirler okunur, mesajlar gönderilir. Emekli olmuş öğretmenlerin hizmetleri şükranla anılır.
İyi birer birey olmamız için emek harcayan, ülkemizi aydınlık yarınlara taşımak için canla başla çalışan değerli öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.