ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Sporun Zirvesi Olimpiyatlar

Dünyanın bütün ülkelerinden on binlerce atletin katıldığı, milyarlarca kişinin de televizyondan ve internetten izlediği olimpiyat oyunları dünyanın en büyük spor organizasyonudur. Dört yılda bir düzenlenen yaz olimpiyatlarından iki yıl sonra kış olimpiyatları yapılır. Her ikisinden hemen sonra da paralimpik oyunlar düzenlenir.

Dünyanın bütün ülkelerinden on binlerce atletin katıldığı, milyarlarca kişinin de televizyondan ve internetten izlediği olimpiyat oyunları dünyanın en büyük spor organizasyonudur. Dört yılda bir düzenlenen yaz olimpiyatlarından iki yıl sonra kış olimpiyatları yapılır. Her ikisinden hemen sonra da paralimpik oyunlar düzenlenir.

İlk Olimpiyatlar

Olimpiyat oyunlarının öyküsü günümüzden yaklaşık 2.800 yıl öncesine, MÖ 776 yılına dayanır. Zeus onuruna düzenlenen oyunlar 394 yılına değin bin yıldan uzun bir süre kesintisiz yapıldı. Eski Yunan kent devletlerinin en iyi atletleri dört yılda bir Olimpiya denen kutsal yere gelip çeşitli yarışmalarda mücadele etti.

yunanistan 2 Olimpiyatlar

olimpiya Olimpiyatlar
Olimpiya

antik atletler Olimpiyatlar

Madalya yerine taç

İlk olimpiyatlar bugünkü olimpiyatlardan biraz farklıydı. Öncelikle yalnızca erkekler yarışabiliyordu. Boks, güreş gibi bazı yarışmalarda kurallar çok sertti; atletlerin yaralanması ya da ölmesi pek de olağandışı sayılmazdı. Yarışmacılar rekor kırmak için uğraşmazdı. Çünkü bunun için yarışmazlardı. Onlar yalnızca rakiplerini geçip en iyi olmak için yarışırdı. Önemli olan tek şey yarışmayı kazanmaktı. Yarışmalarda ödül olarak yalnızca zeytin yapraklarından yapılma bir taç verilirdi. Başka bir ödül yoktu. Ama atletler memleketlerinde çeşitli armağanlar alırdı.

antik diskci Olimpiyatlar
tac Olimpiyatlar

Modern Olimpiyatlar

394’te yapılan olimpiyatlardan sonra 1.500 yıldan uzun bir süre olimpiyat oyunları düzenlenmedi. Ancak Avrupa’da antik olimpiyat oyunlarına yönelik ilgi 17. yüzyıldan itibaren yeniden başladı ve giderek büyüdü. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerde küçük çaplı olimpiyat benzeri yarışmalar düzenlenmeye başladı. On dokuzuncu yüzyılın sonunda olimpiyat oyunları Baron Pierre de Coubertin’in öncülüğünde yeniden başlatıldı. İlk modern olimpiyatlar 1896’da Atina’da düzenlendi.

Modern olimpiyatlar antik olimpiyatlardan farklı olarak hep değişik ülkelerde değişik kentlerde yapılıyor. Bugüne değin 23 kentte 29 Yaz Olimpiyat Oyunu ve 20 kentte de 23 Kış Olimpiyat Oyunu düzenlendi.

Spor dalları

Antik olimpiyatlarda yarışılan spor dalları çok azdı. Hatta MÖ 776’dakinde yalnızca koşu vardı ve oyunlar bir gün sürmüştü. Zamanla boks, güreş, disk atma, cirit atma gibi yeni dallar eklendi. MÖ 720’deki olimpiyat oyunlarına katılan atletler 18 dalda yarışıyordu.

1896’daki ilk modern olimpiyatlarda 9 spor dalında 43 etkinlik düzenlendi. 14 ülkeden 241 atlet katıldı.

Bu yıl 23 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 205 ülkeden 11 bin dolayında atlet, 41 spor dalında düzenlenen 339 etkinlikte yarıştı.

Tokyo Olimpiyatlarında Türkiye

Sporcularımız Tokyo’da düzenlenen 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’ndan önce katıldıkları turnuvalarda 39 altın, 25 gümüş ve 27 bronz olmak üzere toplam 91 madalya kazanmıştı.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’na 50 kadın ve 58 erkek sporcuyla katılan Türkiye boksta Busenaz Sürmeli ve okçulukta Mete Gazoz ile altın madalya kazandı. Boksta Buse Naz Çakıroğlu ve karatede Eray Şamdan gümüş madalya sahibi oldu. Tekvandoda Hatice Kübra İlgün ile Hakan Reçber, karatede Merve Çoban ile Ali Sofuoğlu, güreşte Yasemin Adar, Rıza Kayaalp ve Taha Akgül, jimnastikte de Ferhat Arıcan bronz madalya kazandı. Böylece ülkemizin olimpiyat madalya sayısı 104’e yükseldi.

Spor dallarına göre Türkiye’nin olimpiyat madalya dağılımı

Spor Dalı
Altın
Gümüş
Bronz
Toplam
Genel Toplam
41
27
36
104
Artistik Jimnastik
0
0
1
1
Atletizm
0
1
2
3
Boks
1
3
3
7
Güreş
29
18
19
66
Halter
8
1
2
11
Judo
1
0
1
2
Karate
0
1
3
4
Okçuluk
1
0
0
1
Tekvando
1
3
5
9