ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Son Gezegen

Neptün

Güneş Sistemi’nin sekizinci ve son gezegeni dev Neptün’dür. Neptün sistemdeki en büyük 4. gezegendir. Adını Roma mitolojisindeki deniz tanrısından alır. Neptün, matematik hesaplarıyla keşfedilen ilk gezegendir. Fransız matematikçi ve gökbilimci Urbain Le Verrier ve Alman gökbilimci Johann Galle tarafından 1846’da keşfedildi. Güneş Sistemi’nde çıplak gözle görülemeyen tek gezegen Neptün’dür. Neptün’ün Güneş’e uzaklığı Dünya’nın Güneş’e uzaklığının (1 AB*) 30 katıdır; yani 30 AB. Bu kadar uzak olduğundan Güneş’in çevresindeki bir turunu da yaklaşık 165 yıl gibi uzun bir sürede tamamlar. Neptün keşfedildiği tarihten beri Güneş’in çevresindeki ilk turunu 2011’de tamamladı.

*AB: astronomi birimi

neptun sembol Son Gezegen Neptün
Neptün'ün simgesi

Kimlik Kartı

neptun kimlik karti neptun Son Gezegen Neptün
Gezegenler Siralama 1 Son Gezegen Neptün

Neptün, Güneş Sistemi’ndeki en büyük 4. gezegendir.

neptun dunya kiyas Son Gezegen Neptün
Çapı, gezegenimizin çapının 4 katı olan dev Neptün’ün içine 57 Dünya sığabilir.
neptun son hali Son Gezegen Neptün

En Son Görüntüsü

Neptün’ün James Webb Uzay Teleskopu’yla Ağustos 2022’de elde edilen son (kızılötesi) görüntüsü budur. Burada gezegenin halkaları çok açık görülüyor.

Matematik ile Gözlem El Ele

Fransız gökbilimci Alexis Bouvard, 1821’de Uranüs’ün yörünge hesaplarının tablolarını yayınladı. Ne var ki yapılan gözlemler tablolardan farklı sonuç veriyordu. Bunun üzerine Bouvard da bilinmeyen bir nesnenin belki sekizinci bir gezegenin kütleçekim yoluyla Uranüs’ün yörüngesini değiştirdiğini ileri sürdü. 1845-1846 yıllarında Fransız gökbilimci ve matematikçi Urbain Le Verrier bu fikrin üzerine gitti ve olası bir gökcisminin yörüngesi için hesaplar yaptı. Ancak çalışması Fransız gökbilimciler arasında pek de heyecan uyandırmadı. Le Verrier de bir mektup yazarak Berlin Gözlemevi Astronomu Johann Gottfried Galle’den hesapladığı gökyüzü bölgesine yönelik gözlem yapmasını istedi. Galle mektubu aldığı günün (23 Eylül 1846) akşamında, yeni gezegeni, Le Verrier’in tahmin ettiği bölgenin yalnızca 1° ötesinde keşfetti.
neptun bouvard Son Gezegen Neptün
Alexis Bouvard
Görsel kaynağı: Wikipedia
neptun le verrier Son Gezegen Neptün
Urbain Le Verrier
Görsel kaynağı: Wikipedia
neptun galle Son Gezegen Neptün
Johann Gottfried Galle
Görsel kaynağı: Wikipedia
neptun voyager2 Son Gezegen Neptün
Şu ana kadar Neptün’ün yakınından geçip onu inceleyen tek uzay aracı Voyager 2’dir. Voyager 2, 1986’da Uranüs sistemini incelemiş, Uranüs’ten ayrıldıktan 3,5 yıl kadar sonra Neptün’e ulaştı. Neptün, Uranüs’e göre Güneş’ten 1,5 milyar kilometre daha uzaktır. Neptün hakkında ilk kez bilgi sahibi olma şansı, gezegenin keşfinden 143 yıl sonra yakalandı.
neptun bilgiler1 Son Gezegen Neptün

Neptün’ün en yakın olduğu zaman Dünya’ya uzaklığı 4,3 milyar kilometredir.

Neptün’ün bir günü 16 saat 6 dakikadır.

Neptün’ün atmosferinde esen rüzgarların hızları saatte 2.200 kilometreyi bulur.

neptun bilgiler2 Son Gezegen Neptün
Neptün’ün iç yapısı aslında Uranüs’ünkine benzer; ancak Neptün’de onda bulunmayan bir “iç ısı kaynağı” vardır. Bu nedenle Neptün, Güneş’e Uranüs’ten 1,5 milyar kilometre daha uzak olmasına karşın, ondan daha sıcaktır.
neptun bilgiler3 Son Gezegen Neptün

Neptün’ün aslında bir fırtına sistemi olan Büyük Koyu Lekesi, Voyager 2 tarafından gözlemlenmişti. Bu lekenin büyüklüğü Dünya kadardır.

neptun dunya eksen Son Gezegen Neptün
Dünya’nın eksen eğikliği 23,5°
neptun neptun eksen Son Gezegen Neptün
Neptün’ün eksen eğikliği 28,3°
neptun eksen Son Gezegen Neptün
Güneş Sistemi’ndeki gezegenler Güneş’in çevresinde aynı düzlemde dönmez. Dünya’nın yörünge düzlemi (Ekliptik) temel alındığında (0°) Neptün’ün dönüş düzlemi çok az (1,7°) açılıdır.

En Büyük Uydusu: Triton

neptun triton Son Gezegen Neptün
Neptün’ün bilinen 16 doğal uydusu arasında en büyüğü Triton’dur. Gezegenin keşfinden yalnızca 17 gün sonra, 10 Ekim 1846’da, İngiliz gökbilimci William Lassell tarafından keşfedildi. Triton, 2707 kilometrelik çapıyla Güneş Sistemi’ndeki 7. büyük uydudur. Retrograd yörüngesi olan, yani gezegeninin dönüşünün tersi yönde dönen, tek büyük uydudur. Retrograd yörüngesi ve Plüton’a benzer bileşimi nedeniyle Triton’un bir zamanlar Kuiper Kuşağı’ndan yakalanmış bir cüce gezegen olduğu düşünülüyor. Çoğunluğu azot olan ve içinde metan da bulunan çok ince bir atmosferi vardır. Triton -235°C’lık yüzey sıcaklığıyla Güneş Sistemi’ndeki en soğuk gökcisimdir ve yüzeyden 15 kilometre kadar yükseğe azot püsküren gayzerler vardır.
Buz Devi Tıpkı Uranüs gibi Neptün’ün bileşimi de öteki gaz devi gezegenler Jüpiter ile Satürn’den biraz farklıdır. Bir miktar oksijen, karbon, azot ve kükürt gibi ağır elementler ile metan, amonyak ve su gibi hidrojen bileşikleri içerir. Gezegen, oluşumu sırasında, yakın çevresindeki bu maddeleri buz ya da su buzunun içine hapsolmuş gaz şeklinde toplar. Bunlar Neptün’ün en kalın iç tabakasında (mantosunda) çok büyük miktarlarda (su buzu, amonyak ve metan olarak) bulunurlar. Dolayısıyla Neptün de “Buz Devi” diye adlandırılır.
neptun buz devi Son Gezegen Neptün

Neptün’ün Bileşimi

neptun bilesim Son Gezegen Neptün
  • Neptün’ün manyetik alanı, Dünya’nınkinin yaklaşık 25 katı daha güçlüdür.
  • Neptün’ün üst atmosferindeki metan, kırmızı ışığı soğurduğundan gezegen soluk mavi görünür.
    Neptün’ün 30 AB uzaktan Güneş’ten aldığı enerji Dünya’nın aldığının yüzde 10’u kadardır.
  • Neptün’ün içinde bir ısı kaynağı vardır. Bu sayede Güneş’ten aldığı enerjinin 2,5 katını uzaya yayar.
  • Kütlesi büyük olan Neptün’ün aynı zamanda hacmi de büyüktür. Dolayısıyla kütleçekimi Dünya’nın 1,1 katı kadardır. Dünya’da 80 kilogram gelen biri, Neptün’de anca 88 kilogram gelir.
  • Güneş’ten 30 AB uzakta olan Neptün’e Güneş ışınları 4 saat 2 dakikada ulaşır.