ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Türkiye’nin İlk ve Tek Enfeksiyon Merkezi

Türkiye’nin İlk ve Tek Enfeksiyon Merkezi

Biliyorsunuz bir salgın dönemindeyiz. Salgından korunmak için evde daha çok vakit geçiriyor, hijyen ve mesafe kurallarına dikkat ediyoruz. Bilim insanları da bu salgının bitmesi veya başka bir salgın hastalığın olmaması için çok çalışıyor. İş Bankası ve Koç üniversitesi tarafından toplum sağlığı alanında yapılan bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla “Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuruldu. Bu merkezde yalnızca koronavirüs değil tüm enfeksiyon hastalıkları araştırılıyor.

Biliyorsunuz bir salgın dönemindeyiz. Salgından korunmak için evde daha çok vakit geçiriyor, hijyen ve mesafe kurallarına dikkat ediyoruz. Bilim insanları da bu salgının bitmesi veya başka bir salgın hastalığın olmaması için çok çalışıyor. İş Bankası ve Koç Üniversitesi tarafından toplum sağlığı alanında yapılan bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla “Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuruldu. Bu merkezde yalnızca koronavirüs değil tüm enfeksiyon hastalıkları araştırılıyor.

roportaj onder ergonul enfeksiyon merkezi 01 Sağlıklı Yarınlar İçin
Prof. Dr. Önder Ergönül

Türkiye’de bu alanda ilk ve tek olan bu merkezde, enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili araştırma yapılması, hastalıkların tanı ve tedavileri, bu hastalıklardan korunma yollarının geliştirilmesinde çözüm önerileri getirilmesi, araştırmacı ve eğitimci insan kaynağının zenginleştirilmesi hedefleniyor. Bu önemli merkez ve çalışmalarıyla ilgili bilgi almak için Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül’e sorular sorduk.

Türkiye’de bu alanda ilk ve tek olan bu merkezde, enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili araştırma yapılması, hastalıkların tanı ve tedavileri, bu hastalıklardan korunma yollarının geliştirilmesinde çözüm önerileri getirilmesi, araştırmacı ve eğitimci insan kaynağının zenginleştirilmesi hedefleniyor. Bu önemli merkez ve çalışmalarıyla ilgili bilgi almak için Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül’e sorular sorduk.

Kumbara Dergisi: Bize kendinizi ve alanınızı kısaca anlatır mısınız?

Önder Ergönül: İlk ve orta öğrenimimi Gaziantep’te tamamladım. Hacettepe Tıp Fakültesi’ni bitirdim. Şimdi toplum sağlığını ilgilendiren enfeksiyon hastalıkları alanında çalışıyorum.

KD: Doktor olmaya nasıl karar verdiniz?

Önder Ergönül: Ortaokuldan itibaren matematiğe meraklıydım. Ortaokulda en çok matematik, fen ve İngilizce dersleri ilgimi çekiyordu. Resim yapmayı da çok seviyordum. Ortaokul son sınıfta matematik dalında TÜBİTAK bursu kazanınca, bu alana daha da çok yoğunlaştım. TÜBİTAK bursu, Bilim Adamı Yetiştirme Grubu tarafından veriliyordu. Geçmişe bakınca, o günden itibaren adım adım bilim insanı olmaya doğru ilerlemişim. Yıllar sonra epidemiyolog yani salgın-bilimci olmamla çok yakından ilişkisi var.

KD: Enfeksiyon hastalıkları nedir?

Önder Ergönül: Enfeksiyon hastalıkları, gözle görünmeyen mikrocanlıların neden oldukları hastalıklardır. Mikrocanlıların çok zengin, ilgi çekici ve zengin bir dünyaları var.

KD: Bu hastalıklardan nasıl korunabiliriz? Hasta olmamak için nasıl beslenmeliyiz?

Önder Ergönül: En iyi korunma yolu aşılardır. Günlük hayatımızda, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve düzenli fiziksel hareket sağlayacak vücudumuzu zinde tutmak çok önemlidir. Düzenli beslenmek için taze sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir.

KD: Türkiye İş Bankası ve Koç Üniversitesi iş birliği ile kurulan Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni anlatır mısınız? Bu merkezde ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Önder Ergönül: Bu merkez, ülkemiz için önemli olan enfeksiyon hastalıkları alanında ileri düzeyde araştırmalar yapılacak. Tanısal testler ve tedavi için ilaçlar üretecek. Aynı zamanda hastalıktan korunma yollarının geliştirilmesinde çözüm önerileri getirilecek. Tüm bu üretimleri yaparken de mikrocanlıların renkli dünyasını daha detaylı olarak keşfetmiş olacağız. Bilimsel çalışmalar gerçekleştireceğiz.

KD: Bu merkezde sadece doktorlar mı çalışıyor?

Önder Ergönül: Sadece doktorlar değil, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden gelmiş pek çok bilim insanları çalışıyor. Ekonomi, psikoloji gibi sosyal bilimciler de yer alıyor.

KD: İlerde bu alanda/bu merkezde çalışmak isteyen çocuklara/arkadaşlarımıza neler önerirsiniz?

Önder Ergönül: Bilimsel kitapları okumaya gayret etsinler. “İkili Sarmal- DNA Yapı Çözümünün Öyküsü”, “Hayatı ve Bilimi: Aziz Sancar” kitaplarını okumalarını öneririm. Çok şey öğrensinler. Pandemi geçtikten sonra bir gün merkezimizi gösterme şansımız olmasını umuyorum. Merkezimizde, ülkemizde ve dünyamızda çok sayıda bilim insanlarına ihtiyacımız var.

roportaj onder ergonul enfeksiyon merkezi 11 Sağlıklı Yarınlar İçin
Prof. Dr. Önder Ergönül kızı Ayşegül ile.
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-02
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-04
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-06
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-07
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-03
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-05
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-10
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-08
roportaj-onder-ergonul-enfeksiyon-merkezi-09

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden kareler.