Bilgisayarın Olağanüstü Gelişimi
Günümüzde bilgisayar günlük yaşamımızın hemen her yanında kendini gösteriyor; yaşamımızı kolaylaştırıyor, keyifli hale getiriyor. Ama bu her zaman böyle değildi. Hatta bu durum çok yeni… Bilgisayarın doğması ve çocukluk evresi çok ağır adımlarla olmuş. Gençliğinde adımları biraz hızlanmış, yetişkinliğindeyse çok çok hızlanmış.
Gelin bu süper aygıtın geçmişine kısa bir yolculuk yapalım.
Bilgisayar Öncesi

Modern bilgisayarın tarihi 20. yüzyılda başlar. Bilgisayar da başka birçok aygıt ve makine gibi kuantum fiziğinin açtığı yolda hızla gelişen elektronik teknolojisinin ürünüdür. Bilgisayarın tarihi, genellikle bilgisayar yapımında kullanılan malzemelerde ortaya çıkan önemli teknolojik gelişmelere göre “kuşak”lar halinde ele alınır.
1. Kuşak Bilgisayarlar
Modern bilgisayar dönemi, 2. Dünya Savaşı’ndan hemen önce başladı ve savaş boyunca da sürdü. 1900’lü yılların başlarında hesaplama aygıtlarında kullanılan mekanik donanımın yerini bu dönemde daha hızlı elektronik donanım aldı. Yine de ilk kuşak bilgisayarlar yavaştı, çok büyüktü ve pahalıydı.
Almanya’da mühendis Konrad Zuse, uçakların aerodinamik hesaplarını hızlı yapmak için 1938’den itibaren bir dizi makine geliştirdi. Bunlara artık “Z Serisi bilgisayarlar” deniyor. 1941’de yaptığı ve ikili sistemle çalışan Z3 adlı makine ilk modern dijital bilgisayar olarak kabul edilir.

Görsel kaynağı: Wikipedia (Venusianer)

Görsel kaynağı: Wikipedia

Görsel kaynağı: Wikipedia

Görsel kaynağı: Wikipedia (Ted Coles)
İlk kuşak bilgisayarlar vakum tüpleriyle, kapasitörlerle, dirençlere ve elektrik kablolarıyla yapılıyordu. Dolayısıyla çok büyük oluyor ve çok güç harcıyorlardı; çok da pahalıydılar.
2. Kuşak Bilgisayarlar
Transistorlu Bilgisayar Kuşağı



Görsel kaynağı: Wikipedia (Cushing Memorial Library and Archives)

Görsel kaynağı: Wikipedia

Görsel kaynağı: Wikipedia
Elektronik teknolojisinin gelişme ve elektronik devre elemanlarının küçülmesi sayesinde 1960’lı yılların ikinci yarısında bilgisiyarların boyutu da küçülmeye başladı.
3. Kuşak Bilgisayarlar
Entegre Devreli Bilgisayar Kuşağı




Görsel kaynağı: Wikipedia (Bundesarchiv)


Görsel kaynağı: Wikipedia (Arnold Reinhold)
Bir sonraki Bilgisayar Tarihi içeriğinde 4. ve 5. kuşak bilgisayarlar ele alınıyor.