Arduino ile Tanışma
Arduino ile Tanışma
Kumbara Dergisi olarak sizleri kodlama alanında bir seviye daha ilerletecek yeni bir eğitim serisine başlıyoruz: “Arduino ile Kodlama”
Scratch 3.0 ile kodlama dünyasına giriş yaptınız, kendi animasyonunuzu, oyununuzu kurgulamayı ve kodlamayı öğrendiniz. Artık arkadaşlarınızla birlikte kendi yaptığınız oyunları oynayabilir veya kodladığınız animasyonları izleyebilirsiniz. Şimdi bu bilgilerinizi “Arduino ile Kodlama” eğitimleri sayesinde pekiştirebilir ve geliştirebilirsiniz. Arduino ile kendi cihazlarınızı yapabilir, günlük hayatta sürekli karşılaştığınız sorunların aslında basitçe üstesinden gelebileceğinizi görebilirsiniz.
Bu eğitim serisinde, “Arduino Nedir?”, “Arduino Nasıl Kodlanır?”, “Temel Elektronik”, “Devre Elemanları”, “TinkerCad Kullanımı”, “Arduino ile Devre Elemanlarının Kodlaması” ve “Arduino ile Proje Geliştirme” gibi konular öğreneceksiniz.
15 hafta sürecek yeni eğitimimiz, severek ve eğlenerek öğrenebilmeniz için Bahçeşehir Üniversitesi tarafından yaş grubunuza uygun şekilde tasarlandı.
Arduino Platformu
Arduino uzun yıllardır kodlama eğitiminde ve birçok projede yaygın olarak kullanılan bir karttır. Bu kartın üzerindeki çipe birçok farklı programlama dili kullanarak ne zaman ne yapması gerektiğini söyleyebiliriz.
Arduino denildiğinde aklımıza pek çok farklı kart gelmekte. Bu kartlar kendi aralarında birçok farklı özelliğe ve yeteneğe sahiptirler. Maliyet ve performans açısından en yaygın olarak kullanılan çeşidi ise Arduino Uno dur. Bizim de tercih edeceğim model Arduino Uno olacak.
Arduino Uno ile LED yakıp söndürmek gibi en temel uygulamalardan drone, robot, akıllı ev otomasyonu, hırsız alarm sistemi, park sensörü gibi daha gelişmiş projeler de yapılabilmektedir.
Güç
Arduino Uno, gücünü USB üzerinden veya adaptör girişinden alabilir. Yani bilgisayarınızın USB girişinden veya bilgisayarınızdan bağımsız olarak bir adaptör veya bataryadan güç elde edebilirsiniz. Doğrudan Vin (+) ve GND (-) pinlerinden de besleyebiliriz.
Harici güç kaynağı olarak 6-20V arası limit değerleri bulunmaktadır. Önerilen harici besleme gerilimi ise 7-12 V arasındadır. Bunun sebebi 7V altındaki gerilimin stabil çalışmayıp, 12V üzeri gerilimin de aşırı ısınma yapabilecek olmasıdır. Kart üzerinde bulunan regülatör sayesinde 7-12V arası gerilim 5V’a düşürülür ve kart bu şekilde çalışır.
- Vin: Harici güç kaynağı için kullanılan pin.
- 5V: Regülatörden çıkan 5V çıkış gerilimini sağlar.
- 3.3V: Kart üzerinde bulunan 3.3V regülatörü çıkış pinidir.
- GND: Toprak (-) pinleridir.
Giriş/Çıkış Pinleri
Arduino Uno üzerinde 14 adet dijital, 6 adet analog giriş/çıkış pini bulunmaktadır. Bu pinlerin tamamının lojik seviyesi 5V’dur. Her pin maksimum 40mA giriş ve çıkış akımı ile çalışır. Bazı pinlerin farklı özellikleri bulunmaktadır.
Bazı özel pinler:
PWM- 3, 5, 6, 9, 10 ve 11: Bu pinler PWM (önlerinde ~ işaretli olan pinler).
Analog- A0, A1, A2, A3, A4, A5: 6 adet analog giriş pini bulunmaktadır. Bu pinler dijital giriş ve çıkış için de kullanılabilir. Pinlerin ölçüm aralığı 0-5V’tur.
I2C- A4 veya SDA pini ve A5 veya SCL pini: I2C haberleşmesi için bu pinler kullanılır. LCD uygulamasında A4 ve A5 pinlerini kullanacağız.