Cimnastik
Cimnastik sporunda sporcuların gücü, zarafeti ve beden kontrolü değerlendirilir. Cimnastikçiler takla, ters takla, amuda kalkma ve parende atma gibi akrobatik hareketler yaparlar. Birçok cimnastik hareketi halka ya da paralel bar gibi özel ekipmanlarla yapılır. Bu ekipmanlara “alet” adı verilir.
Cimnastik antrenmanları denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir.
Tarihçe
Günümüzde cimnastikte kullanılan aletlerin birçoğu (paralel bar, asimetrik paralel, halka, denge tahtası), 1800’lü yıllarda Friedrich Jahn adında bir Alman öğretmen tarafından icat edildi. Uluslararası Cimnastik Federasyonu ise 1881’de kuruldu. Cimnastik sporu en eski olimpik sporlardan biridir. 1896’da düzenlenen ilk modern Olimpiyat Oyunları’nda yer aldı.
Olimpiyatlarda Cimnastik
Olimpiyatlarda üç tür cimnastik etkinliği yer alır: Artistik cimnastik, ritmik cimnastik ve trambolin.
Artistik Cimnastik
Artistik cimnastik genellikle erkekler ve kadınlar olarak ikiye ayrılır. Erkekler altı etkinlikte yarışır: Yer egzersizi, kulplu beygir, halka, atlama masası, paralel bar ve barfiks. Kadınlar da dört etkinlikte yarışır: Atlama masası, asimetrik paralel, denge tahtası ve yer egzersizi.
Cimnastikçiler ellerinin kaymaması için magnezyum tozu da denen magnezyum karbonat kullanırlar.
Ritmik Cimnastik
Ritmik cimnastik, cimnastiğin yalnızca kadınların yaptığı bir dalıdır. Olimpiyatlarda 1984’ten itibaren yer almaktadır. Cimnastik ile balenin kombinasyonu olan bu dalda yarışmacılar, bireysel olarak ya da takımlar hâlinde yarışırlar; müzik eşliğinde esnek, zarif ve ritmik gösterilerini sergilerler. Gösteriler sırasında; lobut, çember, top, ip ya da kurdele gibi aletler kullanılır.
Cimnastiğin Çocuklara Yararları
- Cimnastik sayesinde çocukların fiziksel gelişimlerinde olumlu değişimler meydana gelir.
- Düzenli cimnastik yapan çocukların kısa sürede denge duyuları ve kemik-kas sistemleri gelişir, bedenleri esnek ve dayanıklı olur.
- Erken yaşlarda cimnastikle tanışan çocukların algıları açık olur; dikkatlerini daha uzun süre toplayabilirler.
- Cimnastik yapan çocukların iletişim becerileri gelişir; daha sosyal ve dışa dönük olurlar.
- Cimnastik yapan çocuklar kararlı, özgüvenli olur.