Çöpler ve Geri Dönüşüm

Çöplerimizi evimizdeki çöp kutusuna atarız. Çöp kutumuz neredeyse her gün dolar. Dolan çöp kutuları evin önündeki daha büyük çöp kutularına boşaltılır. Belediyenin çöp kamyonu da her gün gelip bunları alır ve çöp boşaltım sahalarına götürür. Bu sahalar kentlerin dışında geniş ve verimsiz arazilerdir. Bunların görünüşü çok kötüdür. Görüntü kirliliği yaratırlar. Yaydıkları zehirli gazlar kötü kokar ve havayı kirletir. Ayrıca bu sahalardan toprağa sızan sıvılar da hem toprağı hem de yer altı sularını zehirler.

Çürümeyen Çöpler
Çöp boşaltım sahasına ya da doğaya atılan bir naylon torba, cam şişe veya teneke kutu yüzlerce yıl hiç değişmeden olduğu gibi durur. Çünkü plastik, cam ve bazı metaller biyobozunmaz maddelerdir. Mikroorganizmalar ve doğal süreçler onları ortadan kaldıramaz; yani hiç çürümezler ya da çürümeleri çok çok uzun sürer. Ne var ki çöp olarak gördüğümüz bu tür şeyler gerçekte tam da çöp sayılmayabilir. Çünkü bunlar doğadan elde edilmiş değerli maddelerden (bunlara ham madde denir) yapılır ve gerçekte değerlendirilip yeniden kullanılabilirler.

Geri Dönüşüm Nedir?

Çöpleri ve atıkları alıp onlardan yeni ürünler elde etmeye geri dönüşüm denir. Tümü olmasa da atıkların ve çöplerin büyük bir bölümü geri dönüştürülebilir. Günümüzde en yaygın olarak geri dönüştürülen dört madde plastik, cam, metal ve kâğıttır. Ama bunların yanında elektronik eşyalar, piller ve giysiler de vardır.
Ek Bilgi
Evdeki sebze, meyve ve yemek artıklarından elde edilen kompost da bir tür geri dönüşüm yöntemidir.

Geri Dönüşümün Yararları
Geri dönüşüm, doğaya ve gezegenimize yardımcı olmanın belki de basit ama çok etkili bir yoludur. Birçok açıdan yararlıdır. Her şeyden önce toprak, su ve hava kirliliğini azaltır. Ağaçlar, madenler ve petrol gibi değerli birçok doğal kaynağı korur, onların tüketimini düşürür. Dolayısıyla ham maddeden, işgücünden ve enerjiden tasarruf sağlar. Çöp sahası olarak kullanılacak arazilerin küçülmesini ve sayıca azalmasını sağlayarak bir başka açıdan daha çevre kirliliğini azaltır. Ayrıca geri dönüşümle üretilen ürünler normalden daha az kirliliğe yol açar.
Geri Dönüşüm Halkası
Geri dönüşümün simgesi olan üçgen şeklindeki bu halkada üç ok bulunur. Her ok farklı bir aşamayı simgeler. Bu aşamalar, uygun atıkları toplamak, eski maddeleri işleyerek yeni ürünler üretmek ve üretilmiş bu ürünleri satın almaktır.


Siz Ne Yapabilirsiniz?
Doğayı korumak, çevreyi temiz tutmak ve gezegene yardımcı olmak için yapabileceğiniz en basit şey, geri dönüşüme katkıda bulunmaktır. Günümüzde geri dönüşüm bilinci çok yaygınlaştı; gün geçtikçe de yaygınlaşıyor. Artık kentlerin çoğunda birçok noktada geri dönüşüm kutuları bulunuyor. Geri dönüştürülebilir atıkları normal çöp kutularına değil de geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. Çevrenizdekileri ve arkadaşlarınızı bu konuda uyarıp bilgilendirebilirsiniz. Bunun yanında geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ailenize, komşularınıza ve arkadaşlarınıza anlatabilir onlarda geri dönüşüm bilinci yaratabilirsiniz.