ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

En Büyükler

Dünyada kaç hayvan türü yaşıyor biliyor musunuz? Günümüzde milyonlarca hayvan türü, bilim insanlarınca tanımlanmış ve sınıflandırılmış durumda. Ancak, bilinenin yaklaşık 10 katı kadar daha hayvan türünün yeryüzünde yaşadığı tahmin ediliyor. Bilinmeyenlerin neredeyse tamamını ve bilinenlerin de yüzde 95’ini omurgasız hayvanlar oluşturuyor. Bizim bildiklerimizse genellikle omurgalı olanlar. Omurgalı hayvanlar beş temel grupta toplanıyor: Memeliler, kuşlar, sürüngenler, ikiyaşayışlılar ve balıklar.

En Büyük Memeliler

Memeliler, omurgalı hayvanlardır. Yavrularını meme bezlerindeki sütle beslerler. Ayrıca ter bezlerinin ve kıllarının oluşu da ayırt edici özelliklerindendir. Yeryüzünde yaklaşık 6.500 memeli türü vardır. Beş tür dışında bütün memeli hayvanlar doğurarak yavrular. 3-4 santimetre boyundaki balarısı yarasasından, 33 metre uzunluğundaki mavi balinaya kadar çok değişik büyüklüklerde olurlar. İlk memeli hayvanlar yaklaşık 200 milyon yıl kadar önce ortaya çıktı. Günümüzde yeryüzünde yaşayan en büyük kara memelisi Afrika filidir. Erkek Afrika fillerinin boyu 3,5 metreyi ağırlıkları da 5,5 tonu bulur. Bazı dişileriyse 2,4 metre boyunda ve 4 ton ağırlığında olabilir.
en büyük hayvan
Denizlerde yaşayan en büyük memeliyse mavi balinadır. Boyu 33 metreyi bulan bu dev memelinin ağırlığı da 180 ton kadardır.
en büyük hayvan

En Büyük Kuşlar

Kuşlar iki ayaklı, sıcakkanlı, omurgalı hayvanlardır. Yumurtlayarak çoğalırlar. Bedenleri tüylerle kaplıdır ve gagaları vardır. Gagalarında diş olmaz. Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 10 bin kuş türü yaşar. Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na kadar dünyanın her yanına yayılmışlardır. Bulunan fosillere göre ilk kuşların 150-200 milyon yıl kadar önce bazı dinozor türlerinden evrim geçirerek ortaya çıktıkları biliniyor. Günümüzde yaşayanlar arasında kanat açıklığı en geniş olan kuş gezgin albatrostur. Boyları yaklaşık 1,3 metre olan gezgin albatrosların ortalama 3,1 metrelik bir kanat açıklığı vardır. Böylesi kanatlarla birkaç saat boyunca hiç kanat çırpmadan havada kalabilirler.
en büyük hayvan

Uzun bacakları ve boynuyla sıra dışı bir görünüşü olan devekuşuysa yaşayan en büyük (ama uçamayan) kuş türüdür. Devekuşlarının ağırlıkları 63-130 kilogram arasında değişir. Uçamazlar ama saatte 74 kilometre hızla koşabilirler. Kuşlar arasında en büyük yumurtayı da devekuşları yumurtlar.

devekusu En Büyükler
devekusu yumurtasi En Büyükler

En Büyük Sürüngenler

Sürüngenler soğukkanlı ve omurgalı hayvanlardır. Kılları ya da tüyleri yoktur; derileri pullarla kaplıdır. Soğukkanlı hayvanların beden sıcaklıkları ortamın sıcaklığına bağlıdır. O nedenle sürüngenler beden sıcaklıklarını yükseltmek için sık sık güneşlenirler. Sürüngenler, Antarktika dışında bütün kıtalara yayılmışlardır. Türlerinin büyük bir bölümü yumurtlayarak çoğalır. Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 10 bin sürüngen türü yaşar. Bunların arasında erkek tuzlu su timsahları 5-5,5 metre boyları ve 1100 kilogramı bulan ağırlıklarıyla yaşayan en büyük sürüngenlerdir.
timsah En Büyükler
Güney Amerika’da yaşayan, zehirsiz bir boa yılanı türü olan anakonda, bilinen en büyük yılandır. Boyları 11 metreyi aşan bazı örneklerin geçmişte görüldüğü ya da yakalandığı söylense de son yıllarda yakalanan 1000 anakonda arasında en uzunu 5,2 metredir.
anakonda En Büyükler

En Büyük İkiyaşayışlı (Amfibi)

İkiyaşayışlılar soğukkanlı, omurgalı hayvanlardır. Su kaplumbağaları, kurbağalar ve semenderler başlıca ikiyaşayışlılardır. Dev Çin semenderi (Andrias davidianus) yeryüzündeki en büyük ikiyaşayışlıdır. Boyu 180 santimetreyi bulan bu dev semender yalnızca Çin’deki bazı akarsu ve göllerde bulunur.
dev salamander En Büyükler

En Büyük Böcekler

Böcekler omurgasız hayvanlardır. Bilim insanlarınca tanımlanmış (ad verilmiş) bir milyon dolayında böcek türü vardır. Böcekler yeryüzünde hem tür hem de birey olarak en çok bulunan hayvanlardır. 10 milyonu aşkın henüz tanımlanmamış yani hiç karşılaşılmamış böcek türü olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde yaşayan en uzun böcek 55,5 santimetrelik boyuyla ‘‘dev yürüyen çubuk’’ olarak bilinen Phobaeticus serratipes’dir. En büyük böcek konusunda tam bir uzlaşma yoktur. Birçok entomolog (böcekbilimci) yaşayan en büyük böceğin Titanius giganteus olduğu konusunda görüş birliğindedir.