ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Fener Balığı

fener baligi isik4 Fener Balığı
giris bordur2 Fener Balığı
Fener balığının başı çok büyüktür; neredeyse bedeninin üçte ikisini oluşturur. Sırtında iki yüzgeç ve dikenler bulunur. Bu dikenlerin biri ötekilerden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. Bu uzun dikenin ucunda ışık üreten bakteriler vardır. Fener balığı ile simbiyoz ilişki içinde yaşayan bu bakteriler, ışık üretir. Fener balığının adı da bu ışıktan gelir. Balık bu “fener”in ışığını tıpkı bir oltanın ucundaki yem gibi kullanır. Derin denizlerin karanlığında, küçük balıklar ışığı merak eder ve balığın ağzına kadar yaklaşırlar.
fener baligi revize Fener Balığı
Bedeni çok yassıdır, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı vardır. Alt ve üst çenesi uzun ve sivri dişlerle kaplıdır.

Ne kadar büyük olurlar?

Genellikle boyları 40 ila 60 santimetre arasında değişir. Ama derinlerde yaşayan bazı türlerin boyu 1,5 metreyi bulur. Ağırlıkları da birkaç kilodan 50 kiloya kadar çıkabilir.
fener baligi buyukluk Fener Balığı
Derinlerde yaşayan türler daha büyük olur.
Erkekleri dişilerinden çok daha küçük olur. Dişinin bedenine yapışık yaşarlar.

Nerede yaşarlar?

Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğu kıyılarında, Akdeniz’de, Marmara Denizi’nde ve Karadeniz’de bulunur. Ayrıca Afrika’nın batı kıyıları ile Güney Amerika’nın doğu kıyılarında ve Japonya çevresinde de yaşarlar. Genellikle 300-350 metre derinliklerde bulunurlar ama çok daha derinlerde yaşayan türleri de vardır.
dunya haritasi Fener Balığı
Bilimsel adı Lophius piscatorius’tur.
İngilizce adlarından biri oltacı balıktır.

Ne yerler?

Fener balığı etçil bir balıktır. Deniz tabanında bedeninin bir bölümünü kuma gömerek avlanır. Genellikle küçük balıklar, ahtapotlar ve istakoz gibi kabuklularla beslenir.
Fener balığının 200 dolayında türü bulunur.