Fotosentez Nedir?

Havadaki karbondioksit, yapraklardaki küçük gözeneklerden (deliklerden) geçer. Bu gözeneklere stoma denir.

Su, kökler tarafından emilir ve yapraklara giderken gövdedeki damarlardan geçer.

Güneş ışığı yaprak hücrelerindeki kloroplast denen bir organelle emilir.
Fotosentez sırasında ne olur?
Fotosentez bitkilerin yeşil yapraklarında gerçekleşir. Yapraklar hücrelerden oluşur. Bu hücrelerin içinde kloroplast adı verilen, küçük organeller bulunur. Her kloroplast, yaprağa yeşil rengini veren “klorofil” adı verilen yeşil bir kimyasal madde içerir. Klorofil güneş ışınlarının enerjisini emer. Bu enerji, topraktan alınan suyun moleküllerini hidrojen ve oksijene ayırmak için kullanılır. Hidrojen ile karbondioksit, bitkiler için glikoz (yani besin) oluşturmak için kullanılır.
Üretilen glikozun bir bölümü bitkinin büyümesi ve gelişmesi için kullanılırken, geri kalanı ileride kullanılmak üzere yapraklarda, köklerde ya da meyvelerde depolanır.İşlem sırasında atık olarak üretilen oksijen de yapraklardan havaya salınır.

Yalnızca karalarda değil, denizlerde de temel yiyecek kaynağı, fotosentezle kendi besinini üreten mikroorganizmalardır.

Koşullar uygun olduğunda göllerdeki, denizlerdeki ve okyanuslardaki fotosentez yapan mikroorganizmaların sayısında büyük bir patlama yaşanır. Yeşil renk alan suyun yüzeyi yüksekten kolayca görülür.

Fotosentezin sonucunda atık olarak oksijen üretilir. Dolayısıyla havadaki oksijen artar. Bu, yeryüzünde oksijen soluyan bütün canlılar için yaşamsal önem taşır.