Pamuğun Yolculuğu
Pamuğu genellikle giysi olarak kullanırız. Günümüzde tişörtlerin, gömleklerin ve pantolonların temel malzemelerinden biridir pamuk. Bununla birlikte pamuğu; yastık, yorgan, nevresim olarak da kullanırız. Ayrıca yaralandığımızda yaramızı pamukla kapatırız.
İnsanlar pamuğu yaklaşık 7 bin yıldır üretiyor ve kullanıyor. Günümüzde dünyadaki tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 2,5’inde pamuk üretiliyor. Yaşamımızda önemli bir yeri olan pamuğun tarladan elbise dolabına kadar olan yolculuğunu öğrenmeye ne dersiniz?
Pamuğun serüveni çiftçilerce tarlaya atılan bir tohum olarak başlar. Bir süre sonra tohumlar filizlenir ve çiçek açar.

Sonra bu çiçekler dökülür. Onlarla birlikte bitkinin yaprakları da kurur ve dökülür. Küçük, yeşil bir top şeklindeki pamuk kozası oluşur.

Ağustosun sonu eylülün başı gibi pamuk tarlaları bembeyaz olur. Pamuklar artık toplanmaya hazırdır.

Pamukları insanlar elleriyle ya da bu iş için geliştirilmiş makinelerle toplar.


Toplanan pamuklar çırçır fabrikalarına götürülür. Çırçır makineleri içlerine atılan pamukların çekirdeklerini, kabuklarını ve liflerini birbirinden ayırır. Çırçır makinesinden çıkan pamuk lifleri sıkıştırılıp balya haline getirilir.


Bunların büyük bölümü iplik yapılmak üzere fabrikalara gönderilir. Geri kalanıyla da yastık, yorgan ve yatak yapılır. İplik fabrikalarına gelen pamuklar özel ve gelişmiş makinelerle inceltilip işlenerek çok ince pamuk ipliğine dönüştürülür. Ardından başka makinelerle çeşitli renklere boyanır.



Üretilen rengarenk pamuk iplikleri, kumaş fabrikalarına gönderilir. Buralarda ipliklerden pamuklu kumaşlar üretilir.
Bu kumaşlar da tekstil fabrikalarına ve hazır giyim atölyelerine gönderilir. Oralarda pamuklu giysiler üretilir.


Bu giysiler de mağazalarda satışa sunulur.
Balık ağlarında, kahve filtrelerinde, çadırlarda, kitap ciltlerinde de pamuk kullanılır.