Kış Sporları
Kış geldi, havalar soğudu, evlere kapandık… Yazın ne güzel dışarıda oynuyor, koşuyor, bisiklete biniyor, hatta yüzüyorduk. Peki, kış geldi diye spor yapmaktan vaz mı geçeceğiz? Hayır! Belki ülkemizde pek yaygın değil ama çok sayıda kış sporu var ve bunlardan bazılarını siz de yapabilirsiniz. Hem kışın tadını çıkarırsınız hem de sağlıklı ve güçlü bir bedeniniz olur. Gelin, bu sporlardan bazılarına daha yakından bakalım.
Buz Pateni
Buz bir zemin üstünde kızaklı patenle kayarak yapılan ve estetik yönü ön planda olan bu spor dalı, kış sporlarının belki de en zevklisidir. Kimi zaman bir spordan öte yalnızca zevk için, kimi zaman da bir yerden başka bir yere ulaşmak için buz pateni yapılabilir. Kuzey ülkelerinde yaşadığınızı, göllerin ve ırmakların baştan başa buz tuttuğunu düşünün; bu durumda ulaşımın en iyi yolu başka ne olabilir ki?
Buz pateninin bir olimpiyat sporu olarak da çok sayıda dalı vardır: Artistik buz pateni, kısa kulvar sürat pateni, sürat pateni, senkronize buz pateni… İçlerinden en ilgi çekicisi kuşkusuz artistik buz patenidir. Bir müzik eşliğinde ve hayranlık uyandırıcı bir uyumla dans eden artistik buz patencilerini siz de heyecanla izlemiş olmalısınız. Bazen bireysel bazen de çift olarak yapılan bu spor dönme, atlama, adım dizisi gibi hareketlerin birleşimini içerir. Hakemler sporculara yaptıkları hareketlerin başarısına göre teknik ve estetik yetkinliklerine göre artistik puanlar verir. 12 ila 20 patencinin birlikte kaydığı senkronize buz pateniyse görsel yönü ağır basan bir daldır. Kısa kulvar sürat pateni ile sürat pateni de hızlı olanın kazandığı spor dallarıdır. Sporcuların parkur boyunca hızlanma ve birbirlerinin önüne geçme çabalarını izlemek çok zevklidir.


Görsel Kaynağı: Iurii Osadchi / Shutterstock.com


Görsel Kaynağı: YuryKara / Shutterstock.com
Kayak



Görsel Kaynağı: Alexander Piragis / Shutterstock.com

Görsel Kaynağı: krumcek / Shutterstock.com

Görsel Kaynağı: Nejdet Duzen / Shutterstock.com
Kızak


Görsel Kaynağı: Iurii Osadchi / Shutterstock.com

Snowboard
Son yıllarda giderek yaygınlaşan bir başka kış sporu da kar kayağıdır. Snowboard olarak da anılan kar kayağı, denizde yapılan sörfle karada yapılan kaykayın kar üstünde yapılan biçimi gibidir. Bu spor, 140-165 santimetre uzunluğunda ve 24-27 santimetre genişliğindeki tahtalar üzerinde yapılır. Farklı kayma stilleri ve profesyonel sporcular arasında değişik yarışma dalları vardır. Kimi zaman amaç en kısa sürede engellerle dolu bir parkurun geçilmesi, kimi zaman da havaya kalktıktan sonra bazı estetik hareketlerin yapılarak puan kazanılmasıdır.
Kar kayağının nasıl icat edildiğini biliyor musunuz? 1965’te Amerika Birleşik Devletleri’nde, bir babanın kızına kar üzerinde kayarak eğlenmesi için yaptığı bir oyuncağın ünlenmesiyle ortaya çıkan kar kayağı, kısa sürede milyonlarca insanın ilgisini çekmiş ve milyonlarcası üretilmiş. Türkiye’de de 1990’lı yıllardan itibaren yaygınlaşan bu spor, yukarıda söz edilen kayak merkezlerinde ve daha pek çok yerde, elbette düşmelere karşı önlemler alınarak, yapılabilir.

Buz Hokeyi
Kış sporları arasında takım sporu deyince akla ilk gelen buz hokeyidir. Buz pateni pistlerinin iki kale konularak bir maç sahasına dönüştüğü, sporcuların özel koruyucu giysiler içinde Amerikan futbolcularını andırdığı bir spordur. Sporcular tıpkı polo oynar gibi bir sopa (hokey sopası) kullanarak bir diski rakibin kalesine atmaya çalışır. Takımlar, biri kaleci olmak üzere altışar oyuncudan oluşur.
Buz pateni, kayak ve kızak dışında Türkiye’de federasyonu bulunan bir başka kış spor dalı buz hokeyidir. Çeşitli kentlerde bu spor dalı amatör olarak yapılabilir ve sporun eğitimi alınabilir. Yurtdışında tarihi çok gerilere, Ortaçağ’a kadar uzanan bu sporun atası bandy olarak bilinen ve günümüzde de 11 kişilik takımlarla yapılan bir spordur. Buz hokeyi, Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi ülkelerde, bizde futbol ya da basketbolun gördüğü ilgiyi görür.
