Potansiyometre Kullanımı - 1
Uygulama 9
Uygulama 9
LED'in Işık Şiddetini Ayarlayalım
LED'in Işık Şiddetini Ayarlayalım
Devre Tasarımı
Devre Tasarımı
Önceki örneklerimizde dijital pinleri kullanmıştık. Bu uygulamada ise dijital (1 var / 0 yok gibi) olmayan bir veri okuyacağımız için analog bir pin kullanacağız. Potansiyometrenin dış pinlerini + ve GND uçlarına, orta pinini ise A0 pinine bağlıyoruz. Dış uçların ters bağlanması, yalnızca açma kapama için gerekli dönüş yönünü değiştirir.
İhtiyaç Listesi:
- Bir adet 220Ω direnç (RGB LED için)
- Bir adet 10K Potansiyometre
- Jumper kablo
Kodlama
Kodlama
0-255 aralığında bir değeri bir pine verebilmek için ise PWM ayarla bloğunu kullanmamız gerektiğini hatırlayalım. Analog bir pinden veri okumak için de analog oku bloğunu kullanacağız. Potansiyometreden gelen 0-1023 aralığındaki veriyi doğrudan LED’e aktaramayız. Potansiyometreden gelen değerin 0-255 aralığında nereye denk geldiğini bulmak için Veri bölümünde yer alan Harita bloğunu kullanacağız.
Örneğin; 0-1023 aralığında yapılan bir okumada 300 değerinin 0-255 aralığında nereye denk geldiğini aşağıdaki kod bloğunda olduğu gibi bulabiliriz.
Aslında çok kısa bir kod bloğu ile çözebiliriz ama daha anlaşılır olması açısından okunan isimli bir değişken kullanacağız. Öncelikle sonsuz döngü içerisinde potansiyometreden gelen değeri okunan isimli değişkene aktarıyoruz. Daha sonra oranlamayı yayıp çıkan sonucu okunan isimli değişkene tekrar yazıyoruz. 6. pinde bulunan LED’imize okunan içerisindeki değeri gönderiyoruz.
Eğer bunu kısa bir şekilde kodlamak istersek;