ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Mart Ayı Kitaplığım - 2022

Mart Ayı Kitaplığım - 2022

Yazılımcı Olacağım

Yazan: Craig Steele
Resimleyen: Sarah Lawrence
32 sayfa

Siz de mi yazılımcı olmak istiyorsunuz? Bilgisayarlara, akıllı makinelere karşı ilginiz mi var? Elektronikle aranız iyi mi? Bilgisayarınızla, tabletinizle ya da cep telefonunuzla bir şeyler yaratmayı seviyor musunuz? Komutları anlayıp yerine getirmede iyi misiniz? Başkalarının gözünden kaçan ufak hataları saptayabilir misiniz? Eğer bu sorulara yanıtınız ‘Evet’ ise yazılımcılık eğitimi için iyi bir aday olabilirsiniz. Şunu bilin ki önünüzde uzun bir yol var ve tam da size göre bir kılavuz önerimiz var.

Kitapta önce bilgisayarın içi, elemanları tanıtılıyor. Ardından yazılımcılara çeşitli tüyolar veriliyor, hata (böcek) ayıklamanın nasıl yapıldığı ve yazılımın nasıl test edildiği anlatılıyor. Sonra da sırasıyla örüntü saptamanın önemi ve bilgileri ikili kodla nasıl depoladığı anlatılıyor. Bilgisayar virüsleri, türleri ve en yaygın olanları tanıtılıyor. Akıllı makineler ve robotlar anlatılıyor. İnternetin ilerleyişi açıklanıyor. En son olarak da bilgisayar bilimlerindeki en ünlü kişiler tanıtılıyor.

Kolay okunabilen ve rahatça anlaşılan bu kitabın her sayfası resim ve şemalarla dolu. Eğer büyüyünce yazılımcı olma hayaliniz varsa, bu kitap sizin başucu kitabınız olacak.

Bizim Ev

Yazan: T. S. Easton
Çeviren: Nihal Tokinan Gökçe
288 sayfa

Karar ailesi iki yıl önce şu an oturdukları evi satın aldı ve taşındı. Gerçi evin hala birtakım eksikleri ve tamir edilmesi gereken yerleri var. Ama dört çocuklu aile evde mutlu mesut yaşıyor. Evin on yaşındaki büyük kızı Chloe eve tam olarak ısınamamış gibi görünüyor. Ama bu durum sınıf öğretmeninin verdiği dönem ödeviyle değişmeye başlıyor. Dönem ödevi için her öğrenci kendi evini anlatan, uzun bir kompozisyon yazacak. Yazacak pek bir şey olmayacağını düşünen Chloe, ödevine kendi odasını yazarak başlıyor. Ama yazdıkça ve günler geçtikçe evde aslında anlatacak çok şey olduğunu fark ediyor. Özellikle evin kapısı. Chloe’nin babası ona “Ön Kapı” adını vermiş ve onun aklı olduğunu, tıpkı bir insan gibi kendi başına hareket ettiğini düşünüyor. Gerçekten de Ön Kapı onlar istediğinde bazen açılmayabiliyor. Bazen de birden kendiliğinden açılıveriyor. Tavan arasına yerleşen yarasa ailesini de unutmamak gerek. Koruma altındaki bir tür olduğundan onlardan kurtulamıyorlar. Eh, evdeki “hayalet”ten de söz etmek gerekir tabii ki…

Çok içten ve sıcak bir anlatımı olan kitap sürükleyici ve rahat okunuyor. Chloe ve ailesinin başına gelenleri okudukça mutlu olacak, kitabın nasıl çabucak bittiğine inanamayacaksınız. Neyse ki serinin ikinci kitabı da çıktı.

Düş Adam

Yazan: Mehmet Güler
Editör: Ahu Ayan
96 sayfa

On yedinci yüzyılda yaşamış Lagari Hasan Çelebi, yaşamını uçuş çalışmalarına adamış bir mucit, mühendisti. Kendi geliştirdiği roketlerle uçuş denemeleri yapmış ve başarılı olmuştu. Padişah IV.Murat, önce Lagari Hasan Çelebi’yi kutlamış, onu altınla ödüllendirmiş ve sipahi yapmıştı. Kanat takıp uçtuğu için halk arasında ona “Kuş Adam”, sonsuz hayalleri olduğu için de “Düş Adam” diyorlardı. Ne var ki kötü niyetli kişilerin kışkırtmaları sonucunda, Lagari bir süre sonra gözden düştü ve evinden, ailesinden çok uzaklara Kırım’a sürgün edildi.

Lagari, bir gün eşinin ve oğlunun özlemine dayanamayıp gizlice İstanbul’a dönmesiyle birlikte kendisini İstanbul’dan Kahire’ye, on yedinci yüzyıldan binlerce yıl öncesine uzanan fantastik bir serüvenin içinde buluverdi.

Kolay okunan, sürükleyici bu tarihsel romanı çok sevecek, okurken keşke hiç bitmese diyeceksiniz.