Mutfakta Bilim
Bilimsel gözlem denince akla ilk olarak doğada yapılan gözlemler gelir. Halbuki evin içinde de çeşitli bilimsel gözlemlerin yapılabileceği bir yer vardır: Mutfak.
Mutfak bilimsel süreçlerin sürekli yaşandığı olağanüstü bir yerdir. Orada her zaman birtakım şeyler erir, soğutulur, yıkanır, kurulanır, fırınlanır, mikrodalgadan geçirilir, mayalanır, fermente edilir, özü çıkarılır, dondurulur, çözülür… Kısacası çok sayıda birbirinden farklı fiziksel ve kimyasal işlem yapılır; hem de her gün her öğünde…
Mutfakta bir şeyler yaparken mutlaka bir büyüğünüz yanınızda olsun.
Başlıca bilimsel alet ve aygıtlar mutfakta hazırdır: Tencereler, tavalar, cezveler, küçüklü büyüklü kaplar, kaseler, bardaklar, bıçaklar, ocak, fırın, mikrodalga fırın, su ısıtıcısı, blender gibi.. Bununla birlikte mutfakta işleyen bilimsel süreçlerin temel maddeleri de zaten orada her zaman bulunan malzemelerdir: Meyveler, sebzeler, tahıllar, yemişler, su, tuz, yağ, sirke, karbonat, baharatlar gibi…
Mutfakta gerçekleşen bazı fiziksel değişimler
- Soğanı ya da patatesi küçük parçalara kesmek
- Kaşar peyniri rendelemek
- Şekeri suda eritmek
- Meyve suyunu dondurup buzlu şeker yapmak
- Dondurmayı eritmek
- Suyu kaynatıp buharlaştırmak
Mutfakta gerçekleşen bazı kimyasal tepkimeler
- Yumurtanın haşlanması
- Sütün ekşimesi
- Muzun renk değiştirmesi
- Soğanın karamelize olması
- Etin marine edilip yumuşatılması
Merkezcil İvme ve Marul Salatası
Basınç, Hacim, Sıcaklık ve Düdüklü Tencere
Düdük
Basınçlı düdüklü tencerenin en önemli parçası düdüğüdür. Basınç iyice yükseldiğinde buradan buhar çıkar, böylece içindeki ısının ve basıncın bir miktar düşmesi sağlanır. Tencerede bu düdük olmasaydı, içerideki basınç öyle artardı ki, tencere bomba gibi patlardı.