ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Uzaydan bakıldığında Dünya’mız mavi bir bilyeyi andırır. Bunun nedeni yüzeyinin büyük bölümünün suyla kaplı olmasıdır. Peki, Dünya hep böyle miydi? Okyanuslar nasıl oluştu? Nasıl değişti ve nasıl değişiyor? Gelin okyanuslara biraz daha yakından bakalım.

İlk Yağmurlar

Dünya yaklaşık 4,56 milyar yıl önce Güneş Sistemi ile birlikte oluştuğunda yüzeyi eriyik kayalardan yani lavdandı. Yani genç Dünya’nın yüzeyi ve atmosferi binlerce derece sıcaklıktaydı. Zamanla her ikisi de soğudu. Uzun bir süre yeryüzü yalnızca kayadan ibaret kaldı. Atmosferin sıcaklığı yüz derecenin altına düştüğünde atmosferde bulunan bol miktardaki su buharı yoğuştu ve ilk yağmurlar yağmaya başladı.

okyanuslar
İlk oluştuğu dönemde Ay, Dünya’ya bugünkünden çok daha yakındı.

Yer’in Derinliklerinden Gelen Su

Yanardağlardan atmosfere Dünya’nın derinliklerindeki çeşitli gazlarla birlikte su buharı da salınıyordu. Bu su buharı önce bulutları oluşturuyordu. Sonra da yağmur yağıyordu. Bu yağmurlar yüz binlerce yıl kesintisiz sürdü. Yağmur suları yeryüzünün çukur bölgelerini doldurdu.

Uzaydan Gelen Su

Okyanusları oluşturan suyun bir bölümü de uzaydan geldi. Oluşumunun ilk 600 milyon yılında Dünya’ya çok sayıda büyük asteroit ve kuyrukluyıldız çarpıyordu. Özellikle kuyrukluyıldızlarda bulunan bol miktarda su da okyanuslara karışıyordu.

Su Dünyası

Zamanla yeryüzündeki yalnızca çukur alanlar suyla dolmadı, bütün yeryüzü suyla kaplandı. Dünya kelimenin tam anlamıyla bir “Su Dünyası” oldu. Bu durum günümüzden yaklaşık 3 milyar yıl önce ilk kıtalar ortaya çıkana dek sürdü.
okyanus yerkure Okyanuslar Nasıl Oluştu?

Gezegenimizin tarihi çok ilginçtir. Okyanuslarla, kıtalarla ve yaşamla ilgili daha birçok içerik önümüzdeki aylarda kumbaradergisi.com'da yer alacak.