Bitkilerin Neden Kökleri Vardır?
Bitkilerin Neden Kökleri Vardır?
Bitkilerin toprak altındaki bölümlerine kök denir. Kökler bitki için çok önemlidir ve onun temel bölümlerinden biridir. Köklerin işlevi bitkiyi toprağa tutturmak, su ve mineral emilimini sağlayıp bunları gövdeye aktarmaktır. Ayrıca birçok bitkide kökler fazla besini depolamaya da yarar.

Bir bitkinin tohumundan, ilk önce kök çıkar ve gelişir. Öteki organlar daha sonra oluşur. Ana kök, yerçekimi yönünde aşağı doğru büyür. Yan köklerse değişik açılarla yanlara doğru uzar ve gelişir. Toprak altındaki ana kök ve yan köklerden oluşan bütün köklerin yüzey alanı genellikle bitkinin toprak üstündeki gövde ve dallarının yüzey alanına eşit ya da daha büyük olur.
Kök Çeşitleri
İki temel kök tipi vardır: Saçakkök ve kazıkkök. Bazı bitkilerde ana kök, yan köklerden daha çok geliş̧ir. Buna kazık kök denir. Örneğin fasulyenin, baklanın ve yoncanın kökü kazık köktür.


Yenen Kökler
Birçok bitki ürettiği besin fazlasını kökünde depolar. Bu besin depolarından bizler de yiyerek yararlanırız. Bunlar genellikle vitamin, protein ve lif açısından zengin yiyeceklerdir.




