Su Tasarrufu
Güneş Sistemi’nde birbirinden farklı özellikleri olan sekiz gezegen vardır. Bunlar arasında gezegenimiz Dünya, bir özelliğiyle öteki gezegenlerden ayrılır. Bu özellik Dünya’da yaşamın bulunmasıdır. Dünya’da yaşamın ortaya çıkması ve milyarlarca yıl içinde çeşitlenip çoğalması da su sayesinde olmuştur. Bütün canlılar gibi bizim de varlığımızın sürmesi suya bağlıdır. Su insanlık için yaşamsal bir öneme sahiptir.
Su Yaşamdır
Bütün canlılar gibi insanların da suya gereksinimi vardır. Yemek yemeden birkaç hafta yaşayabiliriz; ama su içmeden birkaç günden çok yaşayamayız. Su yaşam demektir. Yetişkin bir insan bedeninin yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşur. Bu oran çocukken yüzde 70’i bulurken yaşlılıkta yüzde 50-55’e geriler. Kalbimizin ve beynimizin yaklaşık yüzde 75’i sudur. Bedenimizdeki her hücre, doku ve organın düzgün çalışabilmesi için suya gereksinimi vardır. Su hücrelerimize oksijen ve besin taşınmasını sağlar. Eklemlerimizi nemlendirir, kayganlaştırır ve korur. Beden sıcaklığımızı normal aralığında tutar. Bedenimizi temizler, arındırır.
Vücudumuzdaki Su Oranları
BÖBREKLER
%83
AKCİĞER
%80
SİNİRLER
%94
KAS
%75
EKLEMLER
%83
EKLEMLER
%83
KAN
%83
BEYİN
%75
DERİ
%64
KALP
%79
KARACİĞER
%86
Su Bol Ama…
Dünya’da gerçekte su boldur. Yeryüzünün yüzde 71’i ortalama derinliği 3.700 metre olan denizlerle kaplıdır. Ne var ki deniz suyu tuzludur ve Dünyamızdaki suyun yüzde 97,5’ini oluşturur. Toplam suyun anca yüzde 2,5’i tatlı sudur. Tatlı suyun da yüzde 68,9’u kutuplardaki buzlarda ve dağlardaki buzullarda depolanmıştır. Yüzde 30,8’i de yeraltı suyudur. Yalnızca yüzde 0,3’ü göllerde ve akarsularda bulunur.
Dünyamızdaki Toplam Su
Dünyamızdaki Tatlı Suyun Dağılımı

%68,7
Tatlı suyun yüzde 68,7’si kutuplardaki buzlardadır.
%30,1
Tatlı suyun yüzde 30,1’i yeraltı suyudur.
%1,2
Yüzeydeki Tatlı Su
Yüzeydeki tatlı suyun yüzde 70’i donmuş topraklarda, yüzde 3’ü de atmosferde bulunur. Yalnızca yüzde 27’si göllerde ve akarsulardadır.
Su Sorunu
Sabah kalkar kalmaz su içmek, tuvalet sonrası sifonu çekmek, elimizi yüzümüzü yıkamak ya da yıkanmak gibi yaptığımız önemli şeylerin hepsi suyla ilgilidir. Suya bu şekilde rahat ulaşabilmemiz bize çok doğal gelir. Su, her zaman musluğu çevirdiğimizde akmaya başlar. Peki, suya erişimimiz bu kadar kolay olmasaydı ne olurdu?

Dünyada 2,5 milyardan çok insan, yılda en az bir ay su sıkıntısı çekilen bölgelerde yaşıyor. Yaklaşık 800 milyon insanın, yani dünyada yaşayan yaklaşık her 10 kişiden 1’inin, temiz suya erişimi çok zordur. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Her yıl yaklaşık 1 milyon kişi pis suların yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeder. Bu bölgede temiz suya ulaşmak için insanlar kilometrelerce yürümek zorundadır. Buldukları temiz suları da kilometrelerce uzaklıktaki evlerine taşırlar. Temiz suya erişmek için harcanan zaman da kadınların yapacakları işlerden, çocukların da eğitim zamanlarından alınır.

Ne şanslıyız ki ülkemizde böyle şeyler yaşanmıyor. Ancak su açısından çok da iyi durumda olduğumuz söylenemez. Çünkü Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Artan nüfus, gelişen ekonomi ve büyüyen kentler nedeniyle ülkemizde ne yazık ki sular ciddi oranda azalıyor. Dönemsel kuraklıklar büyük kentlerimizi artık daha sık tehdit ediyor. Suyun idareli kullanılması gerektiği son yıllarda sık sık vurgulanıyor.

Su Sorununa Karşı Ne Yapabiliriz:
Su Tasarrufu
Yaşamsal önemi olan bu konuda herkesin yapabileceği bir şeyler vardır. En azından konunun ne kadar önemli olduğunu araştırıp öğrenebilir ve çevrenize anlatıp farkındalık yaratabilirsiniz. Bundan daha fazlasını yapmak istiyorsanız, işte size minik bir kılavuz:
MUSLUKLARI ONARIN
Evin su tesisatındaki kaçaklar ve sızıntılar sanılandan çok daha fazla suyun ziyan olmasına sebep olur. Onların onarılması büyük bir tasarruf sağlar.
DUŞLARI KISA TUTUN
Duşların kısa tutulup 5 dakika gibi bir sürede bitirilmesi önemli bir su tasarruf yöntemidir.
BULAŞIK VE ÇAMAŞIR MAKİNESİNİ TAM DOLDURUN
Bulaşık makinesi ile çamaşır makinesini tam doluyken çalıştırmak su tasarrufunun yanı sıra, elektrik ve deterjan tasarrufu da sağlar.
MUSLUĞU BOŞ YERE AKITMAYIN
Ellerinizi yıkarken ya da dişlerinizi fırçalarken musluğun boşa akıtılmaması da önemlidir.