Yaprak Dökmeyen Ağaçlar
Yaprak Dökmeyen Ağaçlar
Çünkü hava soğuyunca bu ağaçlar yaprakları için topraktan yeterince su alamaz. Zaten kışın hem güneşli saatler hem de güneş ışığının şiddeti az olur. Dolayısıyla bu ağaçlar da yapraklarını dökerek enerji gereksinimlerini azaltır ve bir tür dinlenme dönemine girerler. Kışın bu tür ağaçların dalları yapraksız, çıplak kalır.
Bununla birlikte bazı ağaçlarınsa yaprakları hep (her dem) yeşil olur. Bunlara yaprak dökmeyen ağaçlar ya da her dem yeşil ağaçlar denir.
Bunlardan başka yaklaşık 630 tane daha yaprak dökmeyen ağaç türü vardır. Bu ağaçların ortak özelliği yapraklarının geniş değil de ince, uzun (hatta bazılarının sivri) olmasıdır. Bu tür yaprakların yüzey alanı küçük olur. Küçük yüzeyli yaprakların besin üretilebilmesi için de daha az ışık yeterlidir. Bu nedenle her dem yeşil ağaçlar, sonbaharda ve kışın güneş ışığının azalmasından çok daha az etkilenir. Besin üretmeyi de sürdürürler.
Gerçekte her dem yeşil ağaçlar da yaprak döker. Çam ağaçlarından oluşan bir koruda ya da ormanda yürürken zeminin binlerce kuru çam iğnesiyle kaplı olduğunu görmüşsünüzdür. Çünkü çam ve öteki her dem yeşil ağaçlar aslında azar azar ama sürekli yaprak döker. Dökülen yaprakların yerine kısa sürede yenileri çıkar. Dolayısıyla bu tür ağaçlar hiçbir zaman tümüyle yapraksız kalmaz ve hep yeşil olur.