ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.
Denizlerimizi ve deniz kaynaklarını korumak Dünya’mızın ekolojik dengesi için çok önemli. Denizlerimizin de biz insanlar gibi oksijene ihtiyacı var. Gezegenimiz Dünya’nın akciğerleri neler? Ormanlarımız değil mi? Elbette ormanlarımız. Peki ya denizlerimizin de tıpkı ormanlar gibi akciğerleri olduğunu biliyor muydunuz?

Denizlerin akciğerleri yani oksijen deposu deniz çayırlarıdır. Deniz çayırları, karada yaşayan çiçekli bitkilerin denizde yaşayan şeklidir. Bilimsel araştırmalara göre, karadaki bütün bitkilerin atasıdır. Deniz çayırları tıpkı karadaki çiçekli bitkiler gibi kök, gövde ve yapraktan oluşur. Deniz tabanında uzanan köklerinden beslenir, çiçekli bitki olduğu için denizin içinde ilkbaharda çiçek açar ve meyve verir.

Denizde yaşayan canlılar için çok önemli olan deniz çayırları, etrafındaki birçok canlıya yaşam alanı sağlar. Deniz çayırlarının olduğu denizlerde, tüm canlılar için temiz ve sağlıklı bir yaşam var demektir.

deniz cayirlari 1 Deniz Çayırları
Kışın ağaçlar nasıl yaprak dökerse, deniz çayırları deniz çayırları da bir süre sonra yapraklarını döker ve ömrünü tamamlayan bu yapraklar dalgalarla kıyıya vurur. Kıyıya vuran yaprakların ise doğaya ayrı bir faydası vardır. Sahilde yaşan böcek türleri de dahil pek çok canlıya yuva olur. Akdeniz’de karaya vurmuş deniz çayırlarından oluşan sahillere “ekolojik plaj” denir. Bu nedenlerle karaya vuran deniz çayırlarının da denizin içindekiler kadar korunması ve toplanmaması gerekir.
deniz cayir bordur4 Deniz Çayırları

Ülkemiz denizlerinde 4 tür deniz çayırı yaşamaktadır. Bunlardan Posidonia oceanica Akdeniz ve Ege’ de, nadiren de Marmara’da görülür. Diğer 3 tür ise Cymodocea nodosa, Zostera marina, Zostera noltei tüm denizlerimizde (Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz) yaşar.

Dünyada sadece Akdeniz’de yaşayan ve halk arasında “erişte” olarak da bilinen Posidonia oceanica deniz çayırlarının faydalarına gelin hep birlikte bakalım:

poidonia oceanica Deniz Çayırları
  • Posidonia oceanica deniz çayırlarının bir metrekaresi günde 14 litre oksijen üretebilir.
  • Posidonia yaprakları akıntı ve dalgalarla kıyıda banketler oluşturur. Bu yapılar kıyı çizgisini korur, erozyonu önler ve pek çok deniz canlısının yaşamını sürdürmesini sağlar.
  • Posidonia oceanica ayrıca, deniz zemininde sık çayırlar oluşturarak birçok canlıyı üzerinde barındırır ve otla beslenen canlıların besin kaynağını oluşturur.
  • Barınma, korunma, yumurta bırakma ve üreme noktasında da birçok canlıya ev sahipliği yapar.
  • Karbondioksiti bünyelerinde tutma özellikleri sayesinde ise iklim değişikliği ile mücadele eder.
Ancak ne yazık ki günümüzde Posidonia oceanica deniz çayırları, denizlere atılan çöpler, gemilerin ve teknelerin attıkları çıpalar, zemin tarayarak yapılan balıkçılık, turizm ve günlük turistik faaliyetlerin yanı sıra bilinçsizce koparılması ve toplanması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
deniz cayir bordur3 Deniz Çayırları
Marmara Denizi’nde kalan son Posidonia oceanica deniz çayırlarının korunmaya çok ihtiyacı var. Deniz çayırlarını korursak, denizlerimiz temiz olacak, milyonlarca canlı yaşamını sürdürecek, balıkçılık desteklenecek ve oksijen üretimi artacak. İklim değişikliği mücadelemize de yardımcı olacak.
deniz cayirlari 4 Deniz Çayırları
Bu mucizevi bitki dostumuz Posidonia oceanica deniz çayırlarını korumalı ve yaşatmalıyız. ‘Denizlerimizin Geleceği Deniz Çayırları’nın korunması için haydi denizlerimizin sesine kulak verelim. Deniz çayırlarının önemini ailemizle ve arkadaşlarımızla paylaşalım, tekne çıpalarımızı deniz çayırlarının olduğu yerlere atmayalım, atan kişileri uyaralım, plastik kullanımını azaltalım ve denizlerimizi kirletmeyelim.
deniz cayirlari 5 Deniz Çayırları