Deniz Çayırları
Denizlerin akciğerleri yani oksijen deposu deniz çayırlarıdır. Deniz çayırları, karada yaşayan çiçekli bitkilerin denizde yaşayan şeklidir. Bilimsel araştırmalara göre, karadaki bütün bitkilerin atasıdır. Deniz çayırları tıpkı karadaki çiçekli bitkiler gibi kök, gövde ve yapraktan oluşur. Deniz tabanında uzanan köklerinden beslenir, çiçekli bitki olduğu için denizin içinde ilkbaharda çiçek açar ve meyve verir.
Denizde yaşayan canlılar için çok önemli olan deniz çayırları, etrafındaki birçok canlıya yaşam alanı sağlar. Deniz çayırlarının olduğu denizlerde, tüm canlılar için temiz ve sağlıklı bir yaşam var demektir.
Ülkemiz denizlerinde 4 tür deniz çayırı yaşamaktadır. Bunlardan Posidonia oceanica Akdeniz ve Ege’ de, nadiren de Marmara’da görülür. Diğer 3 tür ise Cymodocea nodosa, Zostera marina, Zostera noltei tüm denizlerimizde (Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz) yaşar.
Dünyada sadece Akdeniz’de yaşayan ve halk arasında “erişte” olarak da bilinen Posidonia oceanica deniz çayırlarının faydalarına gelin hep birlikte bakalım:
- Posidonia oceanica deniz çayırlarının bir metrekaresi günde 14 litre oksijen üretebilir.
- Posidonia yaprakları akıntı ve dalgalarla kıyıda banketler oluşturur. Bu yapılar kıyı çizgisini korur, erozyonu önler ve pek çok deniz canlısının yaşamını sürdürmesini sağlar.
- Posidonia oceanica ayrıca, deniz zemininde sık çayırlar oluşturarak birçok canlıyı üzerinde barındırır ve otla beslenen canlıların besin kaynağını oluşturur.
- Barınma, korunma, yumurta bırakma ve üreme noktasında da birçok canlıya ev sahipliği yapar.
- Karbondioksiti bünyelerinde tutma özellikleri sayesinde ise iklim değişikliği ile mücadele eder.