ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

DÜNYAMIZ VE CANLILAR

İzlerin Eşsizliği

İzlerin Eşsizliği

İnsanların parmak izinin eşsiz olduğunu biliyoruz. Bu nedenle insanların kimlik belirlenmesinde uzunca bir süredir kullanılıyorlar. Bizi biricik kılan parmak izlerimiz daha anne karnındayken şekilleniyor ve gelişimlerini orada tamamlıyor.
Parmak izlerimizin çok karmaşık bir deseni varmış gibi görünür. Aslında bütün insanların parmak izlerini oluşturan desenler yay, ilmek ve demet olarak üç temel gruba ayrılır. İnsanların yaklaşık yüzde 65’i ilmek, yüzde 30’u demet ve yüzde 5’i de yay grubunda yer alır.
izlerin essizligi tipler İzlerin Eşsizliği
İlmek, demet ve yay tipleri
İzlerin Eşsizliği

19. yüzyılda parmak izlerini bilimsel bir temele oturtan kişi kriminoloji (suç bilimi) ile de ilgilenen çok yönlü bilim insanı Francis Galton, iki insanın aynı parmak izine sahip olma olasılığını 64 milyarda bir olarak hesaplamış.

Parmaklarımızın ucundakiler yalnızca birer iz değil, aynı zamanda dokunma duyumuzu da sağlayan çok önemli bir araç. Parmak uçlarımızın bu izlerle algıladığı titreşimler dokunduğumuz şeylerin sert, yumuşak, tüylü vs. olduğunu ayırt etmemizi sağlıyor.

İzlerin Eşsizliği
izlerin essizligi 02 İzlerin Eşsizliği
izlerin essizligi 03 İzlerin Eşsizliği
Peki biz insanlar bu izler aleminde eşsiz miyiz? Tabii ki değiliz. Bilim her gün hızla ilerliyor ve yanımıza eşsiz izlere sahip başka canlılar ekliyor.
izlerin essizligi 04 İzlerin Eşsizliği

Örneğin koalalar. Günün neredeyse 20 saatini ağaç tepelerinde uyuyarak ve okaliptüs yaprakları yiyerek geçiren bu tembel hayvanın, burada işi ne? Şöyle bir işi var: Birçok hayvan türünün hatta maymunların bile parmak izleri yokken koalaların da tıpkı biz insanlar gibi onları biricik kılan ve diğerlerinden ayıran parmak izleri var.

izlerin essizligi 05 İzlerin Eşsizliği

Pati izlerinin eşsizliği gibi her kedinin burun pütürü deseni farklıdır. Koku alma becerisi biz insanlarla karşılaştırılamayacak kadar iyi olan kedilerin imzasının burnunda olması çok doğal!

izlerin essizligi 06 İzlerin Eşsizliği

Tıpkı kediler gibi köpeklerin burunları da onların eşsiz kimlikleridir.

izlerin essizligi 07 İzlerin Eşsizliği

Bilim adamlarına göre zebraların çizgileri sıcaklardan daha az etkilenmek ve hastalık taşıyan sineklerden korunmak için zamanla bu desenlere dönüşmüş. Zebraların nüfus kağıtları da çizgilerden oluşan bu desenleri. Şimdiye kadar size zebralar aynı gibi mi görünüyordu yoksa?

izlerin essizligi 09 İzlerin Eşsizliği

Afrika’nın 4-5 m’lik güzeli zürafalar da aslında farklı deri desenlerine sahip. Bizim yine ayırt edemediğimiz, derilerindeki desenlerin farkları her zürafayı eşsiz kılıyor.