ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Mayıs Ayı Kitaplığım
2021

Mayıs Ayı Kitaplığım - 2021

Astronot Olacağım

Yazan: Catherine Ard
Resimleyen: Sarah Lawrence
48 sayfa

Siz de astronot mu olmak istiyorsunuz? Uzayı merak mı ediyorsunuz? Sağlığınız yerinde ve zinde misiniz? Kapalı alanlarda rahatça kalabiliyor musunuz? Kriz anlarında sakin olabiliyor musunuz? Bozulan şeyleri tamir edebiliyor musunuz? Serüvenlere meraklı ve cesur musunuz? Eğer bu sorulara yanıtınız ‘Evet’ ise astronotluk eğitimi için seçilebilirsiniz. Bunun için çok güzel bir kaynak kitap biliyoruz.

Astronot Olacağım, astronot adaylarının aldığı temel eğitimlerle başlıyor. Sonra bazı kuramsal bilgiler veriliyor. Örneğin Dünya atmosferi ve uzay, Güneş, Ay, gezegenler, cüce gezegenler, gökadalar anlatılıyor. Ardından pratik bilgilere geçiliyor ve fırlatma ile uzay uçuşlarının nasıl olacağı açıklanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu tanıtılıyor. Orada, uzayın kütleçekimsiz ortamında nelerle karşılaşılacağı ve neler yapılması gerektiği anlatılıyor. Dünya’ya dönüşün nasıl olacağı açıklandıktan sonra ünlü gökbilimciler ve astronotlar tanıtılıyor. Daha sonra minik bir sınavla kitap bitiyor.

Kitabı bitirince astronot olmanın nasıl bir şey olduğunu çok iyi anlayacaksınız.

Doğa Aşığı Leyla

Çılgın Kurbağa

Yazan: Jane Clarke
Resimleyen: James Brown
128 sayfa

Leyla Bodur, doğayı çok seviyor. Annesi ve ikiz kardeşi Ali ile birlikte yaşıyor. Aslında Ali de doğayı seviyor ama örümceklerden nefret ediyor. O, yapmayı planladığı zaman makinesi için sık sık deneyler yapan küçük bir bilim insanı. Leyla da elinden geldiğince ona yardımcı olmaya çalışıyor. Köpekleri Einstein ise pek yardımcı olmuyor, olamıyor. Leyla’nın doğa ve canlılara ilişkin muazzam bir bilgisi var. Büyüdüğünde de bir yaban hayatı programı sunucusu olmayı istiyor.

Bu sıra dışı bilim kitabının merkezinde sürükleyici ve komik bir öykü yer alıyor. Öykünün içinde de günlük yaşamda zaman zaman karşılaşılan Mars kolonilerinden topraksız tarıma, plastiklerden solucan çiftliklerine ve robotlara kadar çeşitli bilimsel gerçekler şemalarla anlatılıyor, açıklanıyor.

Bol resimli, güzel tasarlanmış bu kitabı keyifle okuyacak ve çok değil, bir iki saat içinde bitireceksiniz. Sonra da serinin yeni kitaplarının çıkmasını beklemeye başlayacaksınız.

Viking Vognox ve

İskelet Adası

Yazan: Nick Falk
Resimleyen: Tony Flowers
128 sayfa

Vognox pek serüven meraklısı olmayan bir Viking çocuğudur. En iyi dostu, Midgard’ın en zeki kutup tilkisi Drax’tır. Kitabın çizeri (Hain) Awfa sayfayı ters çevirip iki kafadarı zorla evden dışarı çıkarırken şimşek ejderhası Fafnir çizerin kalemini aşırır. Bunun üzerine çizer de Vognox’tan gidip kalemini ejderhadan geri almasını ister. Aslında geride kalan son kaleminin de bitmek üzere olduğunu ve kalemini geri getiremezlerse bir daha çizemeyeceğini söyleyerek onları korkutur. Böylece Vognox ile Drax’ın heyecan verici serüveni de başlar.

Vognox ve İskelet Adası, çizerin elinin ve kaleminin sık sık olay akışına müdahale ettiği sıra dışı bir kitap. Sürükleyici bir öyküsü var. Rahat okunuyor. Çok beğeneceksiniz.