Antik Çağın
7 Harikası
Günümüzde birçok ülkede çok değişik ve etkileyici yapılar bulunur. Her geçen gün bunlara yenileri ve daha görkemlileri de ekleniyor: Çok yüksek binalar, etkileyici köprüler, dev viyadükler, barajlar, denizaltı tünelleri, dev heykeller vs. Son yüz elli yılda inşaat ve malzeme teknolojisi çok ilerledi. Ne var ki bu durum birkaç yüz yıl öncesine kadar çok farklıydı. Büyük ve etkileyici yapıtlar meydana getirmek çok zordu. Yüzlerce, belki binlerce insanın onlarca hatta yüzlerce yıl çalışması gerekirdi. Yine de dünyanın her yanında tarih boyunca yapılmış çok etkileyici birçok yapı vardır. Şimdi size antik çağın en etkileyici yedi yapısını tanıtacağız. Bunlara Antik Çağ’ın 7 Harikası denir.
Büyük Piramit
Mısır’ın başkenti Kahire’nin hemen dışında Gize’de yapılmış bu piramit, Gize Piramidi olarak da anılır. Eski Mısır’ın en büyük piramitidir. Firavun Kufu’nun mezarı olarak MÖ 2550 dolaylarında, yaklaşık 30 yılda ve binlerce işçinin çalışmasıyla yapıldığı tahmin ediliyor. Büyük Piramit, her biri yaklaşık 2,5 ton ağırlığındaki kireçtaşından 2 milyon bloktan oluşur. Dört köşesi dört ana yönü gösterecek şekilde hizalandı.
Yapıldığında 146 metrelik (şimdi 139 metre) etkileyici bir yüksekliği olan Büyük Piramit, 1311’de tamamlanan Lincoln Katedrali’ne kadar 3.800 yıldan uzun bir süre boyunca dünyanın en yüksek yapısı olarak kaldı.
Rodos Heykeli
MÖ 280’de inşa edilen Rodos Heykeli, antik dünyanın en ikonik yapılarından biriydi. Eski Yunan mitolojisinde Güneş Tanrısı Helios’un 30 metreden yüksek devasa bir heykeliydi. Varlıklı Rodos kentinin zenginliğinin ve gücünün göstergesi olarak yapılmıştı.
Ünlü Yunan heykeltıraş Lindos’lu Chares tarafından tasarlanan, görkemli heykel tam bir mühendislik ve sanat harikasıydı. Bronz ve demir çubuklardan ve levhalardan yapılmıştı.
Ne yazık ki MÖ 226’daki bir depremle yıkıldı. Yıkılmadan önce yalnızca yaklaşık 54 yıl ayakta kalabildi.
Heykelin kalıntıları hâlâ duruyor ve günümüzde popüler bir turistik çekim merkezidir.
Zeus Heykeli
Yunanistan’ın Olimpiya kentindeki Zeus Heykeli, antik çağın en ünlü heykellerinden biriydi. MÖ 456’da Olimpiya’daki Zeus Tapınağı için büyük heykeltıraş Phidiyas tarafından tasarlanmıştı.
Heykel yaklaşık 12 metre yüksekliğindeydi ve fildişi ile altından yapılmıştı. Heybetli bir şekilde tahtında oturan Zeus’u betimliyordu. Zeus’un başında zeytin yaprağından tacı vardı. Sol elinde bir asa tutuyordu ve sağ elinde de bir kartal bulunuyordu. Oturduğu taht da değerli metaller ve mücevherlerle süslenmişti.
MS 5. yüzyılda Roma imparatorluğu tapınağı kapatana kadar sekiz yüzyıl boyunca insanları etkilemeyi sürdürdü.
resimleri büyütmek için üzerine tıklayın
Halikarnas Mozolesi
Ülkemizde yer alan Halikarnas Mozolesi, ölen Karya Kralı Piksodarus’un anısını yaşatmak amacıyla eşi 2. Artemis tarafından yaptırılan bir anıt mezardı. MÖ 353 ile MÖ 350 yılları arasında Halikarnas’ta (bugünkü Bodrum) yapılmıştı. Eski Yunan mimarlar Satiros ve Priene’li Pithiyus tarafından tasarlanan mozole yaklaşık 45 metre yüksekliğindeydi ve dört yanı, farklı Yunan heykeltıraşlarca yaratılan heykelsi kabartmalarla süslenmişti.
Anıt mezar öylesine beğenildi ki dönemin mimari harikalarından biri olarak kabul edildi. Ne yazık ki 12. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar birbirini izleyen depremlerle yıkıldı. Günümüzde UNESCO Dünya Mirası Sahası’dır ve en popüler turistik yerlerinden biridir.
İskenderiye Feneri
Bu yapıt Mısır’ın kıyı kenti İskenderiye’de bulunan büyük bir deniz feneriydi. Modern tarihçiler ve bilim insanları onun, şimdiye kadar yapılmış ilk ve en etkileyici deniz feneri olduğuna inanır.
Ana karaya bir geçitle bağlanan Faros adasında yapılan deniz fenerini Eski Yunan mimar Cnidus’lu Sostratus tasarlamıştı. Yapımı da MÖ 280 ile MÖ 250 arasında bir tarihte gerçekleşti. 130 metre yüksekliğindeki İskenderiye Deniz Feneri o dönemin en yüksek insan yapımı yapılarından biriydi. Kulesi, üç katlı beyaz mermer bloklardan yapılmıştı ve tepesinde sürekli yanan bir ateş vardı.
Antik Akdeniz’de insanların hayranlık duyduğu görkemiyle İskenderiye’nin zenginliğini ve gücünü simgeliyordu.
Babil’in Asma Bahçeleri
Babil Kralı II. Nebukadnezzar bu asma bahçeleri, anayurdu İran’ın yeşil doğasını özleyen eşi Amitis için MÖ 600’lü yıllarda yaptırmıştı. Burası egzotik bitkiler, çiçekler ve ağaçlarla dolu, karmaşık bir kanal ve pompa sistemiyle sulanan, değişik yüksekliklerdeki teraslardan oluşan çok geniş bir bahçeler bütünüydü. Dünyanın her yerinden gelen olağanüstü çeşitlilikte bitkiler yetişiyordu. Asma Bahçeler, kilometrelerce öteden görülebiliyordu. Yüzyıllar içinde bu görkemli mimari, harika bir gizem ve tartışma kaynağı oldu. Tarihçiler bahçelerin yerine ilişkin çeşitli spekülasyonlar ortaya attı. Günümüzde bile kesin yeri hâlâ bilinmiyor. Bazı tarihçiler, bahçelerin günümüz Irak’ında kalan Babil kentinde olduğunu düşünürken bazıları da kentin dışında olması gerektiğini ileri sürüyor.
Artemis Tapınağı
resimleri büyütmek için üzerine tıklayın