ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Bilgisayarlar son yirmi yılda günlük yaşamımızın hemen her alanına girdi ve vazgeçilemez bir parçası oldu. Artık onlarsız bir yaşam düşünemeyiz. Çünkü bilgisayarlar hem işlerimizi kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor hem de yaşamımızı keyifli, eğlenceli hale getiriyorlar. İlk örnekleri 1940’lı yıllarda ortaya çıkan bilgisayarların gelişimi üstel bir hızda oldu. Bu gelişimin günümüze dek uzanan son evresinde bilgisayarların gücünün, hızının ve çeşidinin artışını izlemek bile çok zorlaştı. Bu süper aygıtın gelişiminin son bölümüne kısa bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?

3. Kuşak Bilgisayarlar
Entegre Devreli Bilgisayar Kuşağı

Entegre devrelerin keşfiyle birlikte elektronik aygıtlarda transistorlardan oluşan devrelerin yerini entegre devreler aldı. Her ne kadar ilk entegre devre 1958’de üretildiyse de bunların bilgisayarlarda kullanımı anca 1963’te başladı. Bu dönemde 10 transistor içeren küçük ölçekli entegre devreler kullanılıyordu. Bu bile bilgisayarlarda ciddi bir küçülmeye ve ucuzlamaya yol açtı. Bilgisayarlar artık küçük işletmeler tarafından bile satın alınabiliyordu. Entegre devrelere sığan transistor sayısı günümüze dek her yıl katlanarak arttı.
entegre devre 3 Bilgisayarın Gelişimi - 2
entegre devre
germanium 3 Bilgisayarın Gelişimi - 2
transistör

4. Kuşak Bilgisayarlar
Mikroyongalı Bilgisayar Kuşağı

1971’de Intel şirketinin ilk ticari mikroyonga Intel 4.004’ü piyasaya sürmesiyle birlikte dördüncü kuşak bilgisayarların dönemi başladı. Intel 4.004’lü bilgisayarlar saniyede 60 bin işlem yapabiliyordu.
mikroyonga 3 Bilgisayarın Gelişimi - 2
mikroyonga
entegre devre 3 Bilgisayarın Gelişimi - 2
entegre devre
Bu dönemde ilk süper bilgisayarlar da üretilmeye başlandı. Bunlar özel işler için tasarlanan çok güçlü bilgisayarlardı -haliyle çok da pahalıydı. Örneğin, 1976’da üretilen Cray-1 saniyede 150 milyon işlem yapabiliyordu. Fiyatı 24 milyon dolardı.
Bu dönemin en önemli bilgisayarlarından biri Intel 8.080 mikroyongasını kullanan Altair 8.800’dü. 1975’te üretilmeye başlanan Altair 8.800, seri üretimi yapılan ilk kişisel bilgisayar ve mikrobilgisayar devrimi onunla başladı. Bu dönemin sonlarında 1977’de Steve Wozniak ile Steve Jobs, Apple I ve Apple II’yi üreterek bilgisayar dünyasına girdi. Aynı yıl piyasaya çıkan kişisel bilgisayarlardan biri de Commodore PET’ti. Artık bilgisayarlar tıpkı radyo ya da müzik seti gibi masa üstünde kullanılabiliyorlardı.

5. Kuşak Bilgisayarlar (1984- günümüz)

Mikroyongalara 1980’li yıllarda yüz binlerce, 1990’lı yıllarda da milyonlarca transistor sığdırılmaya başlandı. 1980’li yıllarda bilgisayarlar hızla evlere ve işyerlerine girdi. İnternetin ortaya çıkmasıyla birlikte bilgisayarlar tıpkı televizyon ve telefon gibi hızla yaygınlaştı.
ibm pc Bilgisayarın Gelişimi - 2
IBM PC - Görsel kaynağı: Wikipedia
1980’li yılların başında ortaya çıkan dizüstü bilgisayarlar 1990’lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı.
1990’lı yıllarda ilk örnekleri piyasaya sürülen tablet bilgisayarlar 2010’lu yıllarda hızla yaygınlaştı. Bu yıllarda akıllı telefonlar da çıktı.
1940’lı yıllarda ortaya çıkan oda büyüklüğündeki dijital bilgisayarlar yalnızca 80 yıl içinde olağanüstü bir hızla güçlendi, küçüldü ve ucuzladı. Artık ceplerimize girmiş durumda ve herkes de bir tane edinebiliyor. Her ne kadar adları ‘telefon’ olsa da bu aygıtlar gerçekte birer cep bilgisayarıdır. Onlarla müzik dinleyebiliyor, film izleyebiliyor, ses ve görüntü kaydedebiliyor, internette dolaşabiliyor, ödev yapabiliyor, fotoğraf çekebiliyor, alışveriş yapabiliyor ve yüzlerce değişik uygulamayı kullanabiliyoruz. Ara sıra telefon olarak kullandığımız da oluyor tabii…