Renk, Eğlence ve Heyecan
Festivaller
Kocaman bir parkta olduğunuzu hayal edin. Rengarenk çadırlar kurulmuş. Her köşeden müzik ve kahkaha sesleri geliyor. Havada lezzetli yiyeceklerin kokusu var. İnsanlar neşe içinde çeşitli oyunlar oynuyor ya da dans ediyor. Bunlar, bir festivalin tam da ortasında yaşananların yalnızca bir bölümüdür! İlginç, eğlenceli ve heyecanlı görünüyor değil mi? Hemen her kültürde bulunan bu sıra dışı etkinliklere biraz daha yakından bakmak ister misiniz?
Festival nedir?
Festival toplumsal bir temanın, geleneğin ya da ürünün kutlanmasına veya tanıtılmasına odaklanan özel bir etkinlik ya da etkinlikler dizisidir. Genellikle düzenli aralıklarla (örneğin her yıl ya da iki yılda bir) gerçekleştirilir. Festivaller insanların bir araya gelip ortak bir şeyleri kutladığı ya da başka hiçbir zaman yapılmayan birtakım geleneksel ritüelleri yaptığı özel günlerdir. Bu kutlamalar, müzik, dans, tiyatro, sanat gibi birçok farklı etkinliği içerebilir. Her festivalin kendine özgü bir öyküsü vardır.
Geçmişte de varlardı
Festivaller hemen her toplumda vardır. Tarih boyunca da yaşamış bütün toplumların değişik festivalleri oldu.
Eski Mısırlılar için Nil Nehri’nin yaşamsal önemi vardı. Her yıl onun taşmasını kutlamak ve ürünün bolluğu için şükran sunmak amacıyla bir festival düzenlerlerdi. Festivalde müzikler çalınır, danslar edilir ve tekne yarışları yapılırdı.
Sümerler de yeni yılın başlangıcını kutlamak ve baharın gelişini anmak için Akitu Festivali’ni düzenlerdi. Bu önemli festivalde dini törenler yapılır, ziyafetler verilir, müzik ve dans gösterileri ile askeri geçit törenleri olurdu.
Dünya festivalleri
Günümüzde de her yıl dünyanın dört bir yanında binlerce festival düzenlenir. İşte, bunlardan bazıları:
FIESA Uluslararası Kumdan Heykel Festivali (Portekiz)
Kum festivalleri ya da kum heykel festivalleri, dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen kumdan yapılmış heykel sergileridir. Bu etkinlikler genellikle bir yarışma içerir. Dünyanın en büyük kum heykel festivali olarak kabul edilen FIESA, dünyanın dört bir yanından yetenekli heykeltıraşları Portekiz’in Algarve bölgesindeki Armação de Pêra sahiline çeker. 15 bin metrekarelik bir alanı kaplayan kumdan sanat eserlerini yapmak için 30 bin tondan fazla kum kullanılır.
Albuquerque Uluslararası Balon Festivali (ABD)
Her yıl ABD’de New Mexico’da düzenlenen bu ünlü festivalde, gökyüzünü dolduran yüzlerce renkli sıcak hava balonu nefes kesen, büyüleyici bir görsel şölen sunar. Katılımcılar balonların hayranlık uyandıran toplu yükselişlerini izler ve heyecan verici balon gezintilerine katılır. Bunların yanında yerel kültürü keşfeder, lezzetli geleneksel yemeklerin tadına bakar ve hareketli pazarlara göz atma fırsatı yakalarlar.
La Tomatina Festivali (İspanya)
Bu festival daha önce gördüğünüz ya da katıldığınız hiçbir festivale benzemez. 1945’ten beri her yıl ağustos ayının sonlarına doğru binlerce insan İspanya’nın doğusundaki Buñol kasabasına akın eder. Yaklaşık 9 bin olan kasabanın nüfusu festival döneminde 20 bini aşar. Peki, ne için gelirler? Tabii ki birbirlerine domates fırlatmak için… Bu unutulmaz bir deneyimdir. 90 dakika boyunca domatesler (yaklaşık 120 ton domates) havada uçuşur ve neredeyse bütün kasaba kırmızı bir göle dönüşür. Tabii katılımcılar da kıpkırmızı olur.
Kiraz Çiçeği Festivali (Japonya)
Heyecan verici bir başka festival de Japonya’daki Kiraz Çiçeği Festivali’dir. Festival her yıl mart sonu ile nisan başında Japonya genelinde kiraz çiçekleri (sakuralar) açarken kutlanır. Kimileri bunu çiçek açan ağaçların altında piknik yapmak için bir fırsat olarak değerlendirir, kimileri de müzik ve dans gibi kültürel performanslarla kutlar. Kiraz Çiçeği Festivali, Japon kültürünün önemli bir öğesidir.
Harbin Uluslararası Buz ve Kar Festivali (Çin)
Bu buz ve kar festivali Çin’de Heilongjiang eyaletinin kuzeydoğusunda her yıl aralık ayında düzenlenir. Songhua ırmağından getirilen 200 bin metreküpten çok buz ve kar açık hava heykellerini oluşturmak için kullanılır. Heykeller hava karardıktan sonra da rengarenk ışıklandırılır. Festivalde sanat eserlerinin yanı sıra kızak, buz hokeyi, sürat pateni, kayak ve buz futbolu gibi kış etkinlikleri de yapılır.
Holi Festivali (Hindistan)
Renklerin ve baharın coşkusunu kutlayan Holi Festivali, çocuklar için adeta bir renk cümbüşüdür! Zaten festivalin bir başka adı da “Renklerin Festivali”dir. La Tomatina Festivali’ndekine benzer bir şekilde bu festivalde insanlar birbirlerine renkli tozlar ve sular atarak eğlenir. Her rengin, festivalin eğlence ve neşesine katkıda bulunan özel bir anlamı vardır. Kırmızı sevgi ve mutluluk içindir. Sarı yeni başlangıçlar içindir. Yeşil doğa ve iyi şans içindir. Mavi sakin ve bilge olmak içindir. Mor hem sevgi dolu hem de düşünceli olmanın iyi olduğunu gösterir. Pembe mutlu olmak ve eğlenmek içindir.
Cannes Film Festivali (Fransa)
Bu, Fransa’nın Cannes kentinde her yıl düzenlenen bir etkinliktir. Dünyanın dört bir yanından film yapımcılarını, oyuncuları ve sektörün profesyonellerini çeken, dünyanın en prestijli ve tanınmış film festivallerinden biridir. Festivalde bağımsız yapımlardan büyük bütçeli gişe rekortmeni filmlere kadar çok çeşitli filmler gösterilir. Çeşitli kategorilerde en iyi filmlere ödüller verilir.
Melbourne Komedi Festivali (Avustralya)
Bu, dünyanın dört bir yanından yetenekli komedyenlerin yer aldığı, dünyanın en büyük ve prestijli komedi festivallerinden biridir. Her yıl Avustralya’nın Melbourne kentinde düzenlenen festivalde, stand-up, skeç, doğaçlama ve müzikal komedi de dahil olmak üzere birçok türde komedi gösterileri sunulur. Değişik mekanlarda 600’ü aşkın gösteri ve etkinlikle Melbourne Komedi Festivali, komedi severler ve iyi bir kahkaha arayan herkes için mutlaka katılım sağlanması gereken bir etkinliktir.
Festivaller diyarı Türkiye
Ülkemizde de her yıl 100’den fazla festival düzenlenir. Hemen hemen her kentimizde ulusal festivaller düzenlenirken İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi bazı büyük kentlerimizde uluslararası kültür-sanat festivalleri de gerçekleştirilir. En çok festival düzenlenen kentimiz İstanbul’dur. Ülkemizdeki festivallerden bazıları şunlardır:
- Altın Portakal Film Festivali (Antalya)
- İstanbul Müzik Festivali (İstanbul)
- Kiraz Festivali (Tekirdağ)
- Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı (Adana)
- Uluslararası Urla Enginar Festivali (İzmir)
- Sümela Kültür Yolu Festivali (Trabzon)
- Ayancık Kültür Keten ve Ahşap Festivali (Sinop)
- Hoşköy Uçurtma Festivali (Tekirdağ)
- Kapadokya Halk Dansları ve Müzik Festivali
- Çatalca Erguvan Festivali (İstanbul)
- Troya Kültür Yolu Festivali (Çanakkale)
- Sarıgöl Sultani Üzüm Festivali (Manisa)
- Kahve ve Çikolata Festivali (Konya)
- Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali
- Uluslararası Çocuk Tiyatrosu Festivali (İstanbul)
- Uluslararası Kukla Festivali (Ankara)
- Uluslararası Karagöz Hacivat Gölge Oyunu Festivali (Bursa)