Rüzgâr Gibi Geçti!
Periyodunun, yani Güneş’in çevresindeki bir tam turunu tamamlama süresinin 406 yıl olduğu tahmin edilen C/2023 P1 kuyrukluyıldızı, 2227’de bize ve Güneş’e en uzak noktasına (günöte) ulaşacak. Yani onu yeniden bu kadar yakından görebilmek için 2429’a dek beklemek gerekecek! Gelgelelim, 12 Ağustos’ta Nishimura’nın, çektiği fotoğraflar üzerinde inceleme yaparken keşfettiği ve en parlak olduğu zamanlarda bile ufka çok yakın olduğundan çıplak gözle zar zor seçilebilen bu kuyrukluyıldızı görmek, o zaman da pek kolay olmayacaktır.
Dolayısıyla, “bir kuyrukluyıldızı kaçırdık!” diye hiç üzülmeyin. Çünkü en deneyimli, en karanlık yerlerde gözlem yapan ve en sıkı donanımlı birçok gökbilimci bile onu göremedi. Yine de kuramsal olarak onu hâlâ görebilirsiniz! Aşağıdaki haritayı kullanarak Nishimura kuyrukluyıldızını ekim ayında nerede ve hangi parlaklıkta (daha doğrusu çıplak gözle göremeyeceğiniz sönüklükte!) bulabileceğinizi öğrenebilir, bir teleskopla şansınızı deneyebilirsiniz. Kuyrukluyıldızlara ilişkin daha çok bilgi edinmek isterseniz de bu içeriğimize bakabilirsiniz.
Sayfadaki yıldız haritalarını üzerlerine tıklayarak daha büyük görebilirsiniz.
Ekim ayında neler olacak?
Ekim ayı gökyüzü takvimi
1
Pazar
2
Pazartesi
3
Salı
4
Çarşamba
5
Perşembe
6
Cuma
7
Cumartesi
8
Pazar
9
Pazartesi
10
Salı
11
Çarşamba
12
Perşembe
13
Cuma
14
Cumartesi
15
Pazar
16
Pazartesi
17
Salı
18
Çarşamba
19
Perşembe
20
Cuma
21
Cumartesi
22
Pazar
23
Pazartesi
24
Salı
25
Çarşamba
26
Perşembe
27
Cuma
28
Cumartesi
29
Pazar
30
Pazartesi
31
Salı
Not: Bu sayfadaki gezegen ve yıldız haritaları, Stellarium yazılımıyla oluşturulmuştur. Siz de stellarium-web.org adresinden ya da mobil uygulamadan anlık haritalara ulaşabilir, yazıda söz edilen derin uzay nesnelerini bulmak için kullanabilirsiniz.