ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Kağıt Uçak Yapıyoruz

Kağıt Uçak Yapıyoruz

Herhalde her çocuk gibi siz de okul sıralarında canınızın sıkıldığı bir anda kâğıt uçak yapmışsınızdır. Kâğıt uçak, can sıkıntısına birebirdir. Eğlenceli olduğu kadar kolaydır da… Özel bir yetenek gerekmez; herkes kâğıttan uçaklar yapabilir. Bunun için temiz bir kâğıt ve üzerinde çalışılacak düzgün bir yüzey yeterlidir. Bir başka deyişle bir defter ve bir sıra…

Herhalde her çocuk gibi siz de okul sıralarında canınızın sıkıldığı bir anda kâğıt uçak yapmışsınızdır. Kâğıt uçak, can sıkıntısına birebirdir. Eğlenceli olduğu kadar kolaydır da… Özel bir yetenek gerekmez; herkes kâğıttan uçaklar yapabilir. Bunun için temiz bir kâğıt ve üzerinde çalışılacak düzgün bir yüzey yeterlidir. Bir başka deyişle bir defter ve bir sıra…

kağıt uçak

Kâğıt uçak aslında yapımı çok kolay olan en basit oyuncaktır. Genellikle bir oyun olarak düşünülmez bile. Bir can sıkıntısı anında akla gelir, yapılır, uçurulur ve hemen unutulur. Evet, kâğıt uçak yapımı özel bir yetenek gerektirmez ama biliriz ki kimilerinin yaptığı uçaklar daha iyi uçar. Bunun aslında basit bir nedeni vardır: Planlı ve özenli bir çalışma. Ne ki bunlar yeterli olmayabilir. Kâğıt uçağı yapanın deneyimi de önem taşır. Çok sayıda değişik kâğıt uçak modeli yapan, onları uçurup, uçuşlarını dikkatlice gözleyen ve sonuçlarını kaydedenler, zamanla çok daha iyi kâğıt uçaklar yapmaya başlarlar.

Belki kâğıt uçak yapımı basit ve önemsiz bir işmiş gibi gelebilir ama onda bile dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Her şeyden önce hızlı ve aceleci olmaktan kaçınmak gerekir. Kâğıt katlamaları yavaş ve sakin yapılmalıdır. Katlamalarda özen gösterilmesi gereken temel nokta, onların keskin olmasıdır. Katlamadan sonra kat yerinin üzerinden tırnakla geçme, kat yerini keskinleştirir. Katlamaların düzgün yapılması önemlidir. Özellikle çok sayıda katlama içeren modellerin yapımında bu önem daha da artar.

Daha önce hiç kâğıt uçak yapmamış olabilirsiniz. İlk yaptığınız uçaklarda katlamalar tam istediğiniz gibi olmayabilir. Ama bu durum zamanla ve yaptığınız uçakların sayısının artmasıyla birlikte düzelecektir. Deneyim kazandığınız ölçüde katlamalarınız da düzgünleşecek ve daha keskin olacaktır. Bu sayede uçaklarınızın uçuşları da giderek düzelecek, güzelleşecek ve arkadaşlarınızı şaşırtacaktır.

Önce Plan

Kâğıt uçak yapımına girişmeden önce küçük de olsa bir plan yapmanızda yarar vardır. Öncelikle uçaktan ne beklediğinize karar vermelisiniz: Onun yavaşça süzülerek uzun bir süre uçmasını mı istiyorsunuz? Yoksa olabildiğince uzağa gitmesini mi bekliyorsunuz? Değişik amaçlara uygun uçaklar, yapı olarak da birbirinden farklı olduğu için, bu amacın ilk başta saptanması önemlidir. Ayrıca değişik yapılardaki uçakları en iyi uçuracak fırlatış biçimleri de farklıdır.

Uçağınızın nasıl uçmasını istediğinize karar verdikten sonra gerekli malzemeleri bir masanın üzerinde toplayın. İstediğiniz gibi bir uçak yapmak için uymanız gereken ilk kural budur: Masada çalışmak.

Kâğıt uçak yapımı aslında iki aşamalı bir iştir. Birinci aşamada uçak tasarlanır, katlamalar ve kesimler sabırla ve özenli bir biçimde yapılır. Bu aşamanın sonunda, uçak kaba biçimiyle ortaya çıkar. Hemen onu fırlatıp hayalinizde canlandırdığınız güzel uçuşu izlemek istersiniz. Ama durun! Acele etmeyin. İlk fırlatışınızı yapmadan önce, uçağınıza üstten, önden, yanlardan ve arkadan bir kez daha bakın; onu alıcı gözüyle inceleyin.

Kanatlar yere paralelse ya da yere doğru eğikse, uçlarından yukarı doğru biraz kaldırın; önden bakıldığında uçağınız, T biçiminde değil de basık bir Y biçiminde görünsün. Bu ilk gözden geçirmeyi yaptıktan sonra uçağınız artık ilk fırlatış için hazırdır.

Kâğıdı kesmeniz gerekiyorsa, makas kullanın; elinizle yırtmayın. Hatta maket bıçakları daha da iyi sonuç verir. Ancak maket bıçağını kullanırken elinizi kesmemeye ve kâğıdın altındaki masaya zarar vermemeye özen gösterin. Katlamaları cetvel kullanarak, olabildiğince keskin yapın. Kat yerlerini kaydırmamaya ve ikinci bir kat yeri oluşturmamaya dikkat edin.

Fırlatma

Özenle yaptığınız kâğıt uçağı fırlattığınızda, onun güzelce, şöyle tam istediğiniz gibi uçmasını beklersiniz. Ona o kadar emek verdiniz; üzerinde sabırla çalıştınız. Ancak kâğıt uçağınız hiç de öyle beklediğiniz gibi uçmayabilir. Unutmamak gerekir ki hemen hemen hiçbir kâğıt uçak, en iyi uçuşunu ilk fırlatılışında yapamaz. Bu nedenle, bu durum sizin de başınıza gelirse, sakın hayal kırıklığına uğramayın.
Yaptığınız ilk fırlatışla birlikte aslında kâğıt uçak yapımının ikinci aşamasına geçmişsiniz demektir: Deneme fırlatışları ve düzeltmeler. Deneme fırlatışları, kâğıt uçağınıza en iyi uçuşu sağlayacak ideal biçimini kazandırmak için yapılır. Arka arkaya yapılan fırlatışlardan sonra yaptığınız düzeltmelerin uçağın uçuşunu nasıl etkilediği anlamaya başlarsınız.Her uçağın kendine özgü bir fırlatılış biçimi vardır. Örneğin, uzağa gitmek için yapılan bir uçakla, havada uzun süre kalmak için yapılan bir uçağın fırlatılışları farklı olur. Ancak deneme fırlatışlarına başlarken uçaklarınızı hızla savurmak yerine önce hafifçe fırlatın ve aksayan noktaları saptayın. Sonra giderek fırlatma hızını arttırabilirsiniz.

Uzun süre havada kalması istenen uçaklar olabildiğince yükseğe fırlatılır. Uzağa gitmesi için tasarlanan kâğıt uçaklarsa, olabildiğince hızlı ve yerle dar bir açı yapacak biçimde ileriye doğru fırlatılır.

Uçağınızı yaptıktan sonra, ona üstten, önden, yanlardan ve arkadan bir kez alıcı gözüyle bakın. Yapım sırasında gözünüzden kaçan bir katlama hatası, bir kaydırma yapmış mısınız? Kanatları simetrik mi?

Güvenli Uçuş

Kâğıt uçakları uçururken unutulmaması gereken belki de en önemli nokta güvenliktir. Özellikle ilk deneme uçuşunda uçakların nereye gideceği pek belli olmaz. Eğer uçağınızı arkadaşlarınızın yanında ya da kalabalık bir yerde uçuracaksanız, onu fırlatmadan önce çevrenizdekileri mutlaka uyarın. Ya da en iyisi kimsenin olmadığı bir yere gidin. Açıklık bir alanda, rüzgârsız bir günde arkadaşlarla kâğıt uçak uçurmak gibisi yoktur. Haydi, bakalım yapacağınız kağıt uçak ne kadar uzağa uçacak? Bu alanda dünya rekorunun 69,13 m olduğunu biliyor muydunuz? Gösterin kendinizi…

Birtakım küçük yapım hataları her uçakta bulunur; bunlar kötü bir uçuşa yol açabilir. İlk fırlatışta iyi uçmayan uçağınızı bakım için, önce bir hangara çekin.

kağıt uçak

Birtakım küçük yapım hataları her uçakta bulunur; bunlar kötü bir uçuşa yol açabilir. İlk fırlatışta iyi uçmayan uçağınızı bakım için, önce bir hangara çekin.