ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.
Yılın ilk ayında geceler hâlâ upuzun… Kış takımyıldızlarını doyasıya seyredebilir, göktaşı yağmurlarının tadını çıkarabilirsiniz. Ama ocak ayının en önemli gök olayını soracak olursanız, akşamları batıda Venüs’ün giderek Satürn’e yaklaşması, 22 Ocak’ta onunla buluşması ve sonra onu geçmesi deriz. Yılın ilk gününden itibaren her akşam gökyüzüne bakmak için daha iyi bir neden olamaz! Haydi gelin, biraz daha yakından inceleyelim.

Venüs Satürn’e yaklaşıyor!

Geçen ay Venüs yeniden akşam gökyüzüne geçmiş, gün batımından sonra batı ufkunu izlemeyi sevenleri daha da mutlu etmişti. Yeni yılın bu ilk ayındaysa batıdaki yükselişini sürdürüyor. Akşamın alacakaranlığında her geçen gün hem parlaklığı artıyor hem de daha geç batıyor. Öyle ki Oğlak Takımyıldızı’nda başladığı yolculuğunu ayın ikinci yarısında Kova Takımyıldızı’nda sürdürüyor. Venüs’ü ocak ayının ilerleyen akşamlarında daha kolay fark edeceksiniz. Ama asıl sürpriz ocak ayının 22’sinde yaşanacak.
1 Ocak’tan 31 Ocak’a kadar batı ufkunda gün batımından sonra Venüs ile Satürn’ün yakınlaşması.
Çünkü Satürn de 2023’e batı ufkunun üzerinde ve yine Oğlak Takımyıldızı’nda giriyor. Ancak ocak ayı ilerledikçe her geçen gün ufka biraz daha yaklaşacak ve 22 Ocak 2023 akşamı öbür yönden gelen Venüs’le dip dibe olacak! Bu ikilinin arasındaki açı, yarım dereceden daha az olacak. Yani dolunayın çapından bile daha az bir mesafe! Dürbünle ya da teleskopla baktığınızda bile Venüs ile Satürn’ü bir arada görebileceksiniz. Venüs -3,9 kadirlik parlaklığıyla dikkat çekerken onun yanındaki Satürn +0,8 kadirde ışıldayacak.

Sayfadaki yıldız haritalarını üzerlerine tıklayarak daha büyük görebilirsiniz.

22 Ocak akşamı Venüs-Satürn yakınlaşması.

22 Ocak’tan sonraki günlerde Satürn giderek ufka yaklaşırken Venüs yükselmeye devam edecek ve Satürn’le arayı açacak. 23 Ocak’ta ikilinin yanında incecik bir hilal de göreceksiniz. Ocak ayının son günü Satürn, gün batımından bir saat kadar sonra batarken Venüs ondan yaklaşık bir saat daha fazla gökyüzünde kalıp ufkun altına inecek. Önümüzdeki ay Güneş’in arkasından geçmeye hazırlanan Satürn bir süreliğine bizlere veda edecek ve Mart’ın sonuna doğru sabah gökyüzünde yine karşımıza çıkacak.

Ocak ayında göktaşı yağmurları

Dörtlük göktaşı yağmuru (Quadrantid), ortalamanın üzerinde bir göktaşı yağmurudur ve en yoğun olduğu aralıkta saatte 40 kadar göktaşı sayılabilir. Bu yağmur, 2003’te keşfedilen ve “2003 EH1” olarak adlandırılan bir kuyrukluyıldızın geride bıraktığı döküntülerce üretilir. Dünyamız da her yıl 1-5 Ocak tarihleri arasında bu döküntülerin arasından geçer. Quadrantidler bu yıl Ocak’ın 3’ünü 4’üne bağlayan gece zirve yapacak ancak aynı gece dolunaya yakın bir evredeki Ay, sönük göktaşlarının izlenmesini engelleyecek gibi görünüyor. Yine de parlak göktaşlarını yakalayabilirsiniz. Gece yarısından sonra, karanlık bir yerden, Çoban Takımyıldızı’ndan geliyormuş gibi görünecek göktaşları için gözlerinizi dört açın!
meteorlar Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!
Ocak ayının 19’unda bir başka göktaşı yağmuru -Küçük Ayı (Ursa Minorid) göktaşı yağmuru- zirve yapacak. Her ne kadar Ay, yeniaya oldukça yakın bir evrede olsa da bu yağmur Quadrantidlere göre biraz zayıftır: Saatte ortalama üç göktaşı bekleniyor. Yine de 15-25 Ocak arasında kuzeyden, Küçük Ayı Takımyıldızı’ndan geliyormuş gibi görünen göktaşlarını izlemeyi unutmayın.

Ocak ayında öteki gezegenler

Ayın ilk yarısında akşamları batıda zar zor görünen Merkür, ayın ikinci yarısında sabahları sahnede olacak. 23 Ocak’ta sabah gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşacak hızlı gezegen 30 Ocak’ta Güneş’ten en büyük (25 derece) batı uzanımında, dolayısıyla en görülebilir konumda olacak. Yalnızca keskin gözlülere değil, bulutsuz bir havada sabah erken kalkıp doğu ufkuna bakan herkese görünecek.
1 Ocak 2023 akşamı gün batımından sonra güneye doğru bakarken batıdan doğuya doğru sıralanan gezegenler: Merkür, Venüs, Satürn, Jüpiter ve Mars.
Mars, geçen ay ulaştığı karşı konumdaki ışıltılı görünümünden sonra bu ay hızla sönükleşiyor. Parlaklığı ay başında -1,2 kadirdi; ayın sonunda -0,2 kadire kadar iniyor. 12 Ocak’ta tersinir hareketine son verecek Mars, öteki gezegenler gibi doğuya doğru hareketini sürdürecek. Geçtiğimiz 8 Aralık’ta Ay tarafından örtülen Kızıl Gezegen bu ayın 30’unda da Ay’ın arkasında kalsa da bu olayı Türkiye’den göremeyeceğiz. Ancak aynı gece Ay-Mars yakınlaşmasını izleyebileceğiz.
23 Ocak
Jüpiter de yukarıda söz ettiğimiz Satürn gibi giderek daha erken batıyor. Günbatımıyla birlikte güney-güneybatı doğrultusunda -1,9 kadirde ışıldamaya başlayan dev gezegen hemen hemen gece yarısına dek görünebilecek. 20 Ocak’ta eliptik yörüngesinde Güneş’e en yakın konumda olacak. Ancak bu, parlaklığının artacağı anlamına gelmiyor.
30-31 Ocak

Ocak ayı gökyüzü takvimi

Bakalım ocak ayında gökyüzünde bizleri başka neler bekliyor? Merak ediyorsanız, aşağıdaki gökyüzü takviminin günlerine tıklamanız yeterli!
01 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

1

Pazar

02 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

2

Pazartesi

03 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

3

Salı

Ay-Mars yakınlaşması
04 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

4

Çarşamba

Dörtlük (Quadrantid) göktaşı yağmuru
05 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

5

Perşembe

06 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

6

Cuma

07 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

7

Cumartesi

Ay dolunay evresinde
08 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

8

Pazar

09 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

9

Pazartesi

10 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

10

Salı

11 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

11

Çarşamba

12 01 1 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

12

Perşembe

Mars’ın tersinir hareketi sona eriyor
13 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

13

Cuma

14 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

14

Cumartesi

15 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

15

Pazar

Ay son dördün evresinde
16 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

16

Pazartesi

17 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

17

Salı

18 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

18

Çarşamba

19 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

19

Perşembe

Küçük Ayı (Ursa Minorid) göktaşı yağmuru
20 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

20

Cuma

21 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

21

Cumartesi

Ay yeniay evresinde
22 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

22

Pazar

23 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

23

Pazartesi

Merkür sabah gökyüzünde en yüksek noktada (Gün doğumunda önce, doğu ufku üzerinde)
24 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

24

Salı

25 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

25

Çarşamba

26 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

26

Perşembe

Ay-Jüpiter yakınlaşması
27 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

27

Cuma

28 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

28

Cumartesi

Ay ilk dördün evresinde
29 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

29

Pazar

30 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

30

Pazartesi

Merkür en büyük batı uzanımında (Gün doğumunda önce, doğu ufku üzerinde)
31 01 Venüs ile Satürn<br>Yan Yana Geliyor!

31

Salı

Ay-Mars yakınlaşması

Not: Bu sayfadaki gezegen ve yıldız haritaları, Stellarium yazılımıyla oluşturulmuştur. Siz de stellarium-web.org adresinden ya da mobil uygulamadan anlık haritalara ulaşabilir, yazıda söz edilen derin uzay nesnelerini bulmak için kullanabilirsiniz.