Sanal Evrenle Gerçek Dünyanın Buluşma Noktası
Metaverse
Metaverse nedir?
Metaverse’te neler yapabilirsiniz?
Metaverse’te kendi kişiselleştirilebilir sanal avatarınızı oluşturup üç boyutlu alanlarda gezebilir, diğer insanların oluşturduğu profillerle sosyal olarak iletişime geçebilir ders alabilir, oyun oynayabilir ve sanal para birimleriyle alışveriş yapabilirsiniz. Daha önce Roblox ve Minecraft gibi oyunlardan birini oynadıysanız zaten Metaverse evrenine benzer deneyimler yaşamışsınızdır.
Metaverse’in gelecekte sunacağı deneyimi birlikte hayal edelim. Örneğin, mobil telefonunuzdan veya masaüstü bilgisayarınızdan bir oyuna giriyorsunuz. Ardından kendi kişisel karakterinizi oluşturuyorsunuz. Oyun alanında beklerken diğer canlı kullanıcılarla sohbet edebiliyorsunuz ve oyundaki karakterinize kostüm, eşya ve yetenek gibi şeyler satın alabiliyorsunuz. Metaverse’te bu karakterinize aldığınız bir ayakkabıyı oyunun içindeyken tek bir tıkla kendinize de alabileceksiniz. Aslında bu bakımdan Metaverse’i üç boyutlu sanal evrenin gerçek dünya ile buluşma noktası olarak da düşünebilirsiniz. Oyunda kazandığınız sanal parayı tüm Metaverse içinde kullanabileceksiniz. Sonra, arkadaşlarınızla internetten konuşurken karnınız acıktı ve telefonunuzdaki yemek uygulamasından yemek söylediniz. Metaverse ayrı ayrı platformlardan yaptığınız tüm bu eylemleri sanal alternatif gerçeklik boyutlarıyla birleştirmeyi hedefler. Sanal gözlüğünüzü takıyorsunuz ve artık yeni bir evrendesiniz. Gerçek dünyanın dijital karşılığı olan bu evrene, VR (Virtual Reality/Sanal gerçeklik) ve AR (Augmented Reality/ Artırılmış Gerçeklik) teknolojileriyle birleştirilen kulaklık ya da gözlük kullanılarak giriliyor. Büyük markalar çoktan Metaverse’e giriş yaptılar bile. Roblox’un içine kurulan Nikeland’de ebeleme, yakar top ve zemin lav gibi arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz mini oyunlar içeren bir alan oluşturuldu.
Artık sanat deneyimi de Metaverse’de gerçekleşiyor
Metaverse hayatımızın her alanındaki olguların dijitalini tek tek bize sunuyor. Sanat da Metaverse’in yenilikçi gücüyle çeşitleniyor. Türkiye İş Bankası’nın Nisan 2022’de gerçekleşen sergisi bunun en güzel örneklerinden birisi olarak gösterilebilir. Türkiye İş Bankası ve İş Sanat, “Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti”adındaki ilk NFT sergisini Metaverse evrenlerinden biri olan Decentraland’de açtı.
Bu sergi için blok zincir teknolojisinin akıllı kontratlarda kullanımı ile yaptırılan özel NFT davetiyelerden sadece bin adet üretildi. Sergide birçok ünlü ressamın tabloları NFT olarak sergilendi.
Metaverse harika öğrenme fırsatları sunabilir
Metaverse’te vakit geçirmek öğretmenleriniz, akranlarınız ve arkadaşlarınızla güvenli bir ortamda iletişim kurmanıza yardımcı olurken yaratıcılığınızı da teşvik edebilir. Metaverse’ün sağladığı gerçek deneyimlere çok yakın uygulamalı deneyimden yararlanabilir ve dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü bu teknoloji, soyut fikirleri anlamayı da kolaylaştırır.
Metaverse sayesinde güvenli ve yetkili bir ortamda öğretmenler, akranlar ve arkadaşlarla etkileşime girebilirsiniz. Metaverse sizin için keşfetmesi ve öğrenmesi harika bir kaynak olabilir. Dünyanın farklı ülkelerinden çocuklarla iletişim kurabilir, avatarlarıyla aynı ortamda eğitim alabilirsiniz.
Uygunsuz içeriklere ve bilgi güvenliğine dikkat
Bunların yanında Metaverse’ün bizim için getirdiği bazı riskler de olabilir. Bilinmeyen (anonim) kullanıcılar tarafından sizi kötü hissettirecek dalga geçme, kötü söz söyleme gibi davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Uzun süre Metaverse evreninde kalırsanız, baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi şikâyetler yaşayabilirsiniz. Metaverse diğer oyun ve türevleri gibi bağımlılık yapabilir. Bu yüzden çok fazla vakit geçirmemenizi öneririz. Kişisel verilerinizin gizliliği konusunda bir yaptırım olmadığı için bilgileriniz çalınabilir. O yüzden kişisel bilgilerinizi paylaşmamaya dikkat etmeniz gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Metaverse’ün geleceği hakkında iyi ve kötü çok fazla söylenti olsa da bilinçli ve kontrollü bir şekilde kullanıldığında faydalarından yararlanmak mümkün. Zihninizde daha iyi canlanması ve kavramı oturtturmak için ailenizle birlikte “Ready Player One” (Steven Spielberg, 2018) filmini izleyebilirsiniz.