Sonsuz Mavi Göğün Ülkesi Moğolistan
Moğolistan bayrağı üç düşey sütundan oluşur. Bunlar sırasıyla kırmızı, mavi ve kırmızı renklidir. Kırmızı ilerlemeyi ve refahı, mavi de gökyüzünü simgeler. Sol sütunun ortasında ulusal amblem “soyomo” bulunur. Soyomo, ateşin, Güneş’in, Dünya’nın, Ay’ın, suyun ve de ‘yin ile yang’ın soyut ve geometrik betimlemesidir.
KİMLİK KARTI
Yüzölçümü | 1 milyon 564 bin kilometre kare
|
Nüfusu | 3,3 milyon |
Başkenti | Ulanbatur |
Para Birimi | Tögrög ya da tügrik |
Resmi Dili | Moğolca |
Moğolistan Nerededir?
Moğolistan, Orta Asya’nın kuzeydoğusunda Çin ile Rusya’nın arasında yer alan bir ülkedir. Kazakistan’dan sonra denize sınırı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Topraklarının büyük bölümü bozkırdır. Kuzeyinde ve batısında dağlar ve güneyinde de Gobi Çölü bulunur. Ortalama rakım 1.528 metredir.
- Sınırlarının uzunluğu 8.082 kilometredir.
- Moğolistan’ın yüzde 7’si ormandır.
En yüksek noktası Nayramadlin Orgil dağının Khuiten Zirvesi’dir: 4.356 metre.
Dünyadaki kar leoparlarının üçte biri Moğolistan’da yaşar.
Moğollar ve Atları
Başkent Ulanbatur
Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin kişiye yani ülke nüfusun yüzde 40’ına ev sahipliği yapar. Ulan Batur “Kırmızı Kahraman” anlamına gelir. 1639’da kurulan şehir dünyanın en soğuk başkentidir. Ülkenin tek uluslararası havaalanı olan Cengiz Han Havaalanı buradadır.
Uluslararası telefon kodu +976’dır.
İnternet uzantısı .mn’dir.
Moğolistan denince akla ilk gelen şeylerden biri de kuşkusuz gelmiş geçmiş en büyük imparatorluklardan birini kuran Cengiz Han’dır. 40 metre yüksekliğindeki bu Cengiz Han anıtı Ulanbatur’un 50 kilometre doğusunda yer alır.
Dünyada ren geyiği yetiştiren ender topluluklardan biri de Moğolistan’ın kuzeyinde yaşayan Tsaatanlardır. Tsaatan “ren geyiği seven insan” demektir. Tsaatanlar binlerce yıldır yiyecek, içecek ve giysilerini hep ren geyiklerinden elde ederler. Ulaşımlarını onlarla sağlar.
Yak (Tibet öküzü) ve ren geyiğinin yanı sıra, ender rastlanan çift hörgüçlü deve ve sayga da Moğolistan’ın çetin doğa koşullarında yaşayabilen memelilerdendir.
En iyi korunmuş dinozor fosil yataklarının bulunduğu Gobi Çölü’nün özellikle kızıl kayalar bölgesi paleontologlar için çok önemli bir yerdir. 1922’de ilk dinozor yumurtası fosilleri burada keşfedildi. UNESCO’ya göre Gobi Çölü dünyanın en büyük dinozor fosil yataklarını barındırır. Altmış sahada yüz yılı aşkın süredir yapılan kazılarda 80’den çok dinozor cinsi keşfedildi.
Ortalama ömür 71 yıldır.
"Ülkeleri Tanıyalım" serisindeki diğer ülkeleri de tanımak ister misiniz?