ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Tiyatro mu?
Su Kemeri mi?

Antalya’ya gittiniz mi? Peki, tatil için ülkemizde neden en çok Antalya tercih ediliyor dersiniz? Çünkü Antalya’ya tatile gidenler yalnızca güneşi, denizi ve kumu için değil, aynı zamanda o bölgedeki etkileyici antik kentler için de burayı seçiyor. Antalya kent merkezine yakınlığı nedeniyle Aspendos, en çok gezilen antik kentlerin başında da geliyor. Burası gezmek, görmek, keşfetmek için gerçekten de harika bir yer!

Hâlâ kullanılan dev tiyatroyu  veya Aspendos tiyatrosunu daha görmemişseniz bile orada düzenlenen konserleri, dans gösterilerini, hatta uluslararası opera ve bale festivalini duymuş olmalısınız. Ancak Aspendos’ta o ünlü tiyatrodan çok daha fazlası da var! Antik kentin Roma İmparatorluğu döneminden kalan stadyumu, agorası, çeşmesi, köprüsü ve bir de upuzun su kemerleri çok ünlü… Hatta bir efsaneye konu olacak kadar! İşte, o efsane:

Aspendos’un Efsanesi

Bir zamanlar Aspendos kralının çok güzel bir kızı varmış. Haliyle kentteki birçok erkeğin gönlünde de kralın kızıyla evlenme hayali yatarmış. Ancak kral, kızının evlenip başka bir diyara gitmesini istemiyormuş. Bunun için aklına şöyle bir fikir gelmiş. Kentindeki tüm sanatçıları; mimarları, heykeltıraşları, ressamları bir yarışmaya çağırmış. Kim Aspendos için en yararlı sanat eserini yaparsa kızını onunla evlendirecekmiş.

Kentin sanatçıları harıl harıl çalışmaya başlamış. Hünerlerini sergileyip kralın kızıyla evlenmek için aylarca çalışıp ellerinden gelen çabayı göstermişler. Yarışmanın sonunda kral kentini yepyeni sanat eserleriyle dolduran eş adaylarının yapıtlarını incelemeye çıkmış. Gördükleri karşısında çok etkilenmiş. Ama tabii ki aklında kentine en yararlı olacak eseri seçmek varmış. Bu nedenle inşa edilen etkileyici su kemerini kentin su sıkıntısını da çözeceği için birinci seçmeye karar vermiş.

su kemeri2 Tiyatro mu? Su Kemeri mi?
Tam o sırada “Henüz görmediğiniz bir eser daha var kralım!” demiş yanındakilerden biri. “Peki, bir de onu görelim.” diyen kral tiyatroya yönelmiş. Görkemli sütunlar ve heykellerle süslenmiş sahnesi, basamak basamak yükselen oturma sıralarıyla bu tiyatro tek kelimeyle muhteşemmiş. Kararsız kalan kral, tiyatronun en üst sırasına çıkıp bir de oradan sahneye bakmak istemiş.
aspendos2 Tiyatro mu? Su Kemeri mi?

Aşağıdaki sahnede tiyatronun mimarı heyecan içinde bir o yana bir bu yana gezinip duruyor, bir taraftan da “Kral kızını benimle evlendirsin!” diye kendi kendine mırıldanıyormuş. İşte, bu mırıltıyı ta en gerideki sıradan duyan kral önce şaşırmış, sesin nereden geldiğini bulmaya çalışmış. Bu sesin sahnedeki mimardan geldiğini anlamış. Bir fısıltının bile en arka sıralara kadar ulaşmasına hayran kalmış. Bunun üzerine yarışmanın galibinin tiyatronun mimarı olduğunu ilan etmiş!

Aspendos Tiyatrosu

Efsanesi böyle işte. Şimdi de gerçeklere bakalım! Aspendos Tiyatrosu, MS 155’te mimar Zenon tarafından inşa edilmiş. Ancak o sırada kentin bir kralı yokmuş ve haliyle Zenon onun kızıyla evlenmemiş. Çünkü o sırada Roma İmparatorluğu’na bağlı Aspendos kentinin hâkimi de tiyatroyu yaptıran da imparator Marcus Aurelius’muş.
aspendos buyuk Tiyatro mu? Su Kemeri mi?
Çapı 96 metre olan, yarım daire şeklindeki tiyatronun oturma sıralarına tam 7.000 kişi sığabiliyor. Günümüzde bile bu kadar büyük tiyatrolara az rastlanıyor. Merkezdeki sahneden başlayarak bir yay şeklinde, yukarıya doğru belli bir eğimle basamak basamak yükselen oturma sıralarının en üstünde kemer ve tonozlarla örtülü bir yürüme yolu da var. İşte sahneden gelen sesler son olarak buradan yansıyıp oturma sıralarına ulaşıyor.
aspendos3 Tiyatro mu? Su Kemeri mi?

Aspendos Su Kemeri

Aspendos Antik Kenti’nin tiyatrodan sonraki en dikkat çeken yapısı da su kemeri! Hatta kimi bilim insanlarına göre Aspendos’taki su kemeri, tiyatrodan bile önemli; çünkü dünyada bir benzeri yok. Nedeni de şu: Suyu tam 19 kilometre uzaklıktaki kaynağından kente kadar taşıyan kemerlerin Aspendos’a ulaşan son iki kilometresinde farklı bir yapım tekniği kullanılmış.
su kemeri buyuk Tiyatro mu? Su Kemeri mi?
Yine Roma İmparatorluğu devrinde, MS 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edilen Aspendos Su Kemeri, efsanede anlatıldığının tersine tiyatroyla eş zamanlı olarak yapılmamış. Zaten yapımı hem daha uzun sürmüş hem de çok fazla para harcanmış. Yine de Aspendos’un tiyatrosu da su kemeri de böyle bir efsaneye konu olacak kadar güzel ve yararlı yapılar… İlk fırsatta gidilip gezilmeyi de kesinlikle hak ediyorlar!
su kemeri3 Tiyatro mu? Su Kemeri mi?