Ocak Ayı Kitaplığım - 2024
Ocak Ayı Kitaplığım - 2024
Akasya’nın Bilim Günlüğü
Akasya, pencereden içeri giren hafif yaz meltemiyle uyandı. Dağılmış kıvırcık saçlarını atkuyruğu yaptı ve evin gıcırdayan, eskimiş merdivenlerinden koşarak aşağı indi. Akasya, garajın arkasındaki dört yaban mersini fidanına bakmak için koşarken bir yandan da bugün nefis yaban mersinlerinden avuç dolusu yiyeceğini düşündü. Ancak Akasya, fidanları görür görmez “HAYIR!” diye bağırdı.
Çok sürükleyici bu kitap birbiriyle bağlantılı ama gerçekte farklı bilimsel konuları ele alan bölümlerden oluşuyor. İlk olarak Akasya, yaban mersinlerine ne olduğunu bilimsel düşünme yöntemiyle ortaya çıkarıyor. Sonra genler ve kalıtım konusu işleniyor. Ardından da sırayla kayalar ve mineraller, Güneş ve gölgeler, gelgit ve kütle çekimi konuları ele alınıyor. Bilimsel yöntemin nasıl işlediği her konuda ayrıntılı şemalar ve tablolarla açıklanıyor.
4 kitaplık bir dizinin ilk sayısı olan bu kitap ile bilimsel bakış açınızı geliştireceksiniz.
Dünyayı Öğreniyorum
Arkadaşım Mimar
Emre bugün mimar olan arkadaşı Özge’nin iş yerini ziyaret etti. Özge, meslektaşlarıyla birlikte binaların projesini hazırlıyor, planını çiziyor ve sonra da o plana göre yapılmasını sağlıyor. Özge ve meslektaşları günümüzde işlerinin çoğunu bilgisayarda yapıyor.
Şimdi üzerinde çalıştıkları proje bir kreş projesi. Planı duvarda asılı duruyor. Mimarlar kreşin küçük bir maketini de yapmış. Özge, “Gerçek kreş tıpkı bu maketteki gibi görünmeli” diye açıklıyor. Sonra Özge ve Emre birlikte kreşe gidiyorlar. Özge yaptıkları kreşten örnekler vererek Emre’ye mimarların nasıl çalıştığını, neler yaptıklarını anlatıyor ve onun sorularını yanıtlıyor.
Güzel resimlerle dolu bu kitabı okurken mimarların ne yaptığını öğreneceksiniz.
Arkadaşım Elif
Çiçekleri Keşfediyoruz
Elif ilkbaharı çok seviyor. Çünkü ilkbaharda günler artık daha uzun; doğa canlanmaya başlıyor, kuşlar cıvıldıyor, ağaçlar tomurcuklanıyor, çiçekler rengârenk açıyor ve hava sıcaklığı da giderek artıyor. Yapılan doğa yürüyüşleri heyecan verici keşif gezilerine dönüşebiliyor. Bu kitapta başta kardelen, çiğdem, papatya, lale, nergis ve sümbül olmak üzere birçok çiçeğe ilişkin güzel bilgilere yer veriliyor. Çiçek ekmenin incelikleri vurgulanıyor, eskiden çiçeklere yüklenen anlamlar (Örneğin, kırmızı gülün sevgiyi ifade etmesi gibi) anlatılıyor. Bunlarla birlikte, çiçeklerin doğal çevresindeki hayvanlar da tanıtılıyor.
Elinizden düşürmek istemeyeceğiniz bu kitapta birçok bulmaca ve boyama sayfasının yanı sıra etkinlikler de yer alıyor.