LM35 Kullanımı
Uygulama 17
Uygulama 17
Sıcaklığa Göre Rengi Değişen LED
Sıcaklığa Göre Rengi Değişen LED
Devre Tasarımı
Devre Tasarımı
RGB LED’imizi daha önce nasıl bağlandığımızı hatırlayalım. LM35 sensörünün yazıları bize doğru iken sol bacağı (+), sağ bacağı GND ve orta bacağı da analog okuma pini olacak.
İhtiyaç Listesi:
- Üç adet 220Ω direnç
- Bir adet ortak anot(+) RGB LED
- Bir adet LM35
- Jumper kablo
Kodlama
Kodlama
Öncelikle LCD ekran ile ilgili ayarlamalarımızı yapalım ve üst satıra “Sicaklik:” kemilesinin yanına A0 pini üzerinden LM35 ışık sensöründen gelen değeri sıcaklık değerine dönüştürerek yazdıralım. Bunu yaparken oluşturduğumuz sicaklik isimli değişkenden yararlanalım. Daha sonra bu değişkenin değerini koşul ifadelerinde de kullanacağız.
NOT: 0.488 nereden geliyor? LDR okuduğu her 1°C için 10mV değer üretir. A0 pininden 0-1023 aralığında veri alabiliyoruz. Yani 1023 değeri bize 5v (5000mV) verecektir ve her 10 mV bize 1°C ‘yi verecek şekilde programımızı yazıyoruz.
Sıcaklık değeri = (Lm35 Değeri / 1023) * 5000 / 10 = Lm35 Değeri * 0.488
Şimdi bu sıcaklık değerine göre RGB LED’in rengini belirleyecek olan fonksiyon bloğunun oluşturulmasına. 3 adet parametre yardımıyla kendisine gönderilen RGB kodunu RGB LED’e aktarma görevini üstlenecek.
Son olarak sıcaklık değerlerinin kontrol edilerek farklı aralıklara göre RGB LED’in ayarlanmasını kodlayacağız.
Çalıştıralım
Çalıştıralım
Yükleme işlemini gerçekleştirip kodumuzu Arduino kartımıza atalım. Ekranda ortam sıcaklığını ve RGB üzerinde buna göre oluşan rengi görebiliriz.