ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Yerli Malı Haftası

Yerli Malı Haftası

Her yıl 12-18 Aralık tarihlerini kapsayan hafta, okullarda Yerli Malı Haftası olarak kutlanır. Yerli Malı Haftası ülkemize özgüdür. Hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerde toplumda yerli malı kullanmanın yanı sıra, tasarruf bilincinin de aşılanması amaçlanır.

Genel ve basit anlamıyla tutumlu olmak, yeteri kadar kullanmak ve düşünerek idareli tüketmek şeklinde tanımlanabilir. Basit gibi görünse de tutumlu olmanın hem bireylerin ve ailelerin hem de toplumların refahı üzerinde çok olumlu etkisi vardır. Ayrıca tutumlu bir yaşam sürmek, kaynakları giderek tükenen dünyamız için de çok önemli ve gereklidir. Herkesin yeryüzü kaynaklarını ve bütün canlıları göz önüne alarak, geleceği düşünerek hareket etmesi gerekir.
yerli malı haftası

Tasarruf bilincinin yerleşmesine ve yaygınlaşmasına yönelik girişimlerin ülkemizde neredeyse yüz yıllık bir geçmişi vardır. Türkiye’ye özgü bir hafta olan Yerli Malı Haftası’nın kökleri ta 1923’e kadar uzanır. 1920’li yıllarda bütün dünyada yaşanan büyük ekonomik darboğaz sırasında yurt dışına para akışının önüne geçilmesi için toplumda tutumluluk bilincinin oluşması amacıyla bir şeyler yapılması gerektiği ortaya çıktı.1923’te İzmir İktisat Kongresi, Atatürk başkanlığında toplandı ve burada ekonomik bağımsızlığın korunması için yerli malların üretilmesi ve kullanılması kararı alındı. Bu doğrultuda 1946’dan itibaren Yerli Malı Haftası kutlanmaya başladı. 1983’te haftanın adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Bu haftanın amacı, tüketicilerin bilgilendirilmesi, yerli malı tüketiminin benimsetilip yaygınlaştırılması ve yerli malı tüketiminin artırılmasıdır. Hafta boyunca yerli ürünler ve onların üretimleriyle ilgili film, belgesel, animasyon ve tiyatro gösterimleri yapılır, sergiler, seminer ve konferanslar düzenlenir. Düzenlenen etkinliklerde, medyada yer alan içeriklerde ve sosyal medya paylaşımlarında ülkemizde üretilen ürünlerin önemi vurgulanır. Bilinçli tüketicilik konusu işlenir ve yapılan harcamalardan artan parayla yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur.

Siz de bu konuda çevrenizi bilgilendirebilirsiniz. Tutumlu olmak için de yeni alışkanlıklar edinebilirsiniz. Bu bilinçle hem geleceğiniz için hem de dünyamız için çok önemli adımlar atmış olursunuz.

Yerli Malı Hafta’nız kutlu olsun