ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.
bulutlar Trenlerin Tarihi
dag2 Trenlerin Tarihi
agaclar Trenlerin Tarihi
kanyon Trenlerin Tarihi
isima3 Trenlerin Tarihi

Trenlerin Tarihi

tren Trenlerin Tarihi
zemin raylar3 Trenlerin Tarihi
Büyük kentlerde yaşayanlar için trenler günlük kent içi ulaşımın vazgeçilmez bir parçasıdır. Ayrıca hem şehirler arası hem de ülkeler arası ulaşımın ve taşımacılığın en önemli birkaç aracından biridir. Artık varlığını çok doğal karşıladığımız trenler gerçekte yalnızca iki yüz yıldır vardır. Trenlerin tarihine ilişkin şöyle kısa bir göz atmaya ne dersiniz?
Trenler 1800’lü yılların başından itibaren giderek yaygınlaşan bir ulaşım ve taşımacılık aracı oldu. Daha önce ulaşım ve taşımacılık hayvanlarla ya da hayvanların çektiği arabalarla yapılıyordu. Bunların hızı ve kapasiteleri çok düşüktü. Trenle yapılan yolculuklar ve taşımacılık hem hızlıydı hem de kapasitesi çok büyüktü. Aynı anda yüzlerce kişi ve tonlarca eşya taşınabiliyordu. Ayrıca ucuz ve güvenliydi. Trenler ulaşım ve taşımacılıkta devrim yaptı. Bir zamanlar uzak olduğu düşünülen yerlere ulaşmak kolaylaştı. Eskiden aylar süren yolculuklar artık yalnızca birkaç gün sürmeye başladı. Günler süren yolculuklarsa artık yalnızca birkaç saat sürüyordu.
trenlerin tarihi

İlk Trenler

Buhar gücüyle çalışan ilk trenler 1800’lü yılların başında ortaya çıktı. Ne var ki bunlar insan taşımak için henüz uygun değildi. Trenler ilk başta madenlerde kullanılıyordu.
trenlerin tarihi
İngiliz mühendis Richard Trevithick’in 1802’de madenlerde kullanılmak için geliştirdiği lokomotif.
Görsel kaynağı: Wikipedia

İlk Demiryolu Hattı

İnsanların taşınması için ilk demiryolu İngiltere’de Stockton ile Darlington arasında yapıldı. İnsanlar ilk kez 1825’te trenle yolculuk yaptı. Yaklaşık 40 kilometrelik ilk demiryolu hattında trenle 400 kişi taşınabiliyor, tren saatte 13 kilometre hızla gidebiliyordu.
trenlerin tarihi
Stockton-Darlington hattının açılışının 100. yılı kutlamasında çekilen bu fotoğraftaki lokomotif 100 yaşındaydı. Ancak yakıt olarak kömür değil petrol kullanıyordu.
Görsel kaynağı: Wikipedia
stockton darlington hatti harita Trenlerin Tarihi
mallard Trenlerin Tarihi
Görsel kaynağı: Wikipedia (PTG Dudva)

1938’de üretilen Mallard adlı buharlı tren saatte 203 kilometre hıza çıkarak rekor kırmıştı.

Kent İçi Ulaşım

Kent içi ulaşımda atların çektiği ilk tramvaylar (rayların üzerinde ilerleyen, insan taşıyan vagon) 1800’lü yılların başında İngiltere’de kullanılmaya başlandı. Giderek yaygınlaştı ve birçok ülkede kullanıldı.
atli tramvay2 Trenlerin Tarihi
Görsel kaynağı: Wikipedia
bruhl buharli lokomotif2 Trenlerin Tarihi
1900 dolaylarında Almanya’nın Brühl kentinde kullanılan buharlı tramvay.
Görsel kaynağı: Wikipedia
1863’te çalışmaya başlayan Londra Metrosu dünyanın ilk metrosudur.
Buhar gücüyle çalışan ilk tramvaylarsa 1880’li yıllarda İngiltere’de, İrlanda’da, Almanya’da ve Avustralya’da kullanılmaya başlandı. Bu tramvaylar 1900’lü yılların başında yerlerini elektrikle çalışan tramvaylara bıraktı.
buharli tramvay2 Trenlerin Tarihi
buharli tramvay2 Trenlerin Tarihi
dag ve gecit2 Trenlerin Tarihi

Elektrikli Tren

İlk elektrikli yolcu trenleri 1800’lü yılların sonlarında Almanya’da ve ABD’de kullanılmaya başlandı.
baltimore lokomotif2 Trenlerin Tarihi
1895’te Baltimore’da kullanılan elektrikli lokomotif.
Görsel kaynağı: Wikipedia
maden lokomotif2 Trenlerin Tarihi
İlk elektrikli trenler 1882’de Almanya’da madenlerde kullanıldı.
Görsel kaynağı: Wikipedia

Dizel Trenler

İlk dizel tren 1912’de Almanya’da üretildi. 1. Dünya Savaşı sırasında petrol ürünlerinin bulunması zor olduğundan dizel trenler asıl olarak savaş sonrasında, 1920’li yıllarda yaygınlaştı.
alman isvicre lokomotif Trenlerin Tarihi
1914’te Alman-İsviçre ortak yapımı dizel-elektrik lokomotifi.
Görsel kaynağı: Wikipedia
dizel sema Trenlerin Tarihi
Görsel kaynağı: Wikipedia

Dizel trenler genellikle mazotla gitmez. Mazotla çalışan dizel motor, elektrik üretir ve tren aslında elektrik enerjisiyle yol alır.

Dizel trenler ve elektrikli trenler 20. yüzyılda buharlı trenlerin egemenliğini sona erdirdi.

Yüksek Hızlı Trenler

1960’lı yılların başında tren teknolojisinde önemli bir gelişme oldu. 1 Ekim 1964’te Tokyo-Osaka arasını 6 saat 40 dakikadan, 4 saate indiren ilk Mermi Tren (Şinkansen) çalışmaya başladı. Yüksek hızlı trenlerin ilk örneği olan “Mermi Tren” saatte 210 kilometre hızla gidiyordu. Büyük ilgi gören yeni tren Japonya’da iş yaşamını ve günlük yaşamı değiştirdi. Bugün, Japonya’da 22 kenti birbirine bağlayan 9 yüksek hızlı tren hattı bulunuyor. Hızı saatte 300 kilometreyi geçen bu trenleri her gün 420 bin kişi kullanıyor. Yüksek hızlı trenler bütün dünyada hızla yaygınlaşıyor.
fuji mobil Trenlerin Tarihi
Tokyo-Osaka hattında çalışan "Mermi Tren"
Tokyo-Osaka hattında çalışan “Mermi Tren”

Maglev Trenler

Maglev sözcüğü manyetik havalanma (magnetic levitation) teriminin kısaltmasıdır. Maglev trenler tek bir raydan oluşan hat üzerinde yerden yaklaşık 10 santimetre yukarıda (yani havada) ilerliyor. Sürtünme olmadığından bu trenler çok yüksek hızlara çıkabiliyor. Örneğin, Şangay’da 2003’ten beri çalışan maglev treni Şangay Transrapid’in hızı saatte 430 kilometreyi buluyor. Dünyanın birçok ülkesinde maglev trenler üzerine çalışılıyor. Şu an için yalnızca üç ülkede Japonya’da, Çin’de ve Güney Kore’de kullanılıyorlar.
maglev treni Trenlerin Tarihi
Görsel kaynağı: stock.adobe.com/Robert