ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Müzik Dinlemek

Bir Zamanlar O Kadar da Kolay Değildi!

Müzik Dinlemek

Bir Zamanlar O Kadar da Kolay Değildi!

Dilinize bir şarkı mı dolandı? Açın interneti, hemen dinleyin. Sevdiğiniz şarkıcının ya da grubun yeni albümü mü çıktı? İndirin telefonunuza ya da bilgisayarınıza, istediğiniz yerde çalın. Oh, ne kadar basit ve kolay… Peki, eskiden de her şey bu kadar kolay mıydı sanıyorsunuz? Değildi. Nasıl mıydı? Buyurun okuyun ve ne kadar şanslı olduğunuzu görün.
Bundan 150 yıl öncesine kadar (yani dedenizin dedesinin doğduğu yıllarda) insanlar müzik dinlemek için müziğin çalındığı yerde olmak zorundaydı. Çünkü müziği ya da insan sesini kaydetmeyi ve sonra yeniden çalmayı henüz bilmiyorduk. Artık bu işler çok kolay yapılıyor. Ancak bir yerde çalan müziği bir başka yere taşımanın nasıl gerçekleştiğini ve zamanla nasıl değiştiğini göstermek için sizi biraz geçmişe götürmemiz gerekiyor!
müzik dinlemek

Yıl 1878

Yıl, 1878. Thomas Edison, üzerinde huniye benzeyen ilginç bir boru olan kocaman bir kutuyla ortaya çıkıverdi. Fonograf adını verdiği bu araç, sesleri kaydeden ve sonra yeniden çalabilen ilk aygıttı.
t edison Müzik Dinlemek
Thomas Edison
müzik dinlemek
Sonraki yıllarda sesin kalitesini artıran yeni bir aygıt geliştirildi: Gramofon. Plak adı verilen diskleri çalan gramofonu, eğer şanslıysanız, bazı evlerde görmüş olabilirsiniz. Çünkü gramofon en geç 1900’lü yılların ortalarına, yani dedenizin bile çocukluk yıllarına kadar, kullanılan bir müzik dinleme aracıydı.
müzik dinlemek

Yıl 1950

1950’li yıllarda ses kaydı için bir başka teknoloji, makara bant ya da tekerlek bant çıktı. Sesler bir makaraya dolanmış upuzun şeritlerin üzerine manyetik yöntemlerle kaydediliyordu. Ama bu makaralar hem biraz büyüktü hem de ses kaydı yapabilmek için kocaman aygıtlar gerekiyordu.
tape kaydedici Müzik Dinlemek
makara Müzik Dinlemek
1960’lı yıllarda bu kez ortaya kasetler çıktı. Belki siz hiç görmemiş olabilirsiniz; ama anne babalarınızın gençliğinde en yaygın müzik dinleme aracı kasetçalarlardı–teyplerdi. Kasetler, geniş plaklara ve tekerlek bantlara göre çok daha küçüklerdi. Üstelik bunlar sayesinde herkes her yerde kayıt yapabilir hale geldi. Sesinizi ya da bir şarkıyı kasede kaydedip bir arkadaşınıza postayla gönderebiliyordunuz. Hemen burun kıvırmayın, o zaman için büyük yenilikti!
kaset kaydedici Müzik Dinlemek
kasetler Müzik Dinlemek

Yıl 1980

1980’li yıllarda yürürken de müzik dinlemeyi sağlayan walkman piyasaya çıktı (bir başka büyük yenilik!) Bu, taşınabilir bir kasetçalardı. Artık yolculuklarda bile müzik dinlemek mümkündü!
walkman ve genc kiz Müzik Dinlemek
walkman Müzik Dinlemek

Yıl 1990

Ardından 1990’lı yıllarda sahneye dijital teknoloji çıktı. Müzikler artık CD denen diskler üzerine kaydedilebiliyor ve yüksek bir ses kalitesiyle dinlenebiliyordu. Sonraki yıllarda daha kaliteli dinleme olanağı sunan DVD’ler piyasaya çıktı. Bunlarla yalnızca ses değil, görüntü de kaydetmek mümkündü. Üstelik bunları çalmak için CD çalar ya da DVD oynatıcı şart değildi çünkü aynı işi bilgisayarlar da yapabiliyordu.
cdler ve cocuk Müzik Dinlemek
Nihayet günümüzde, internet o kadar yaygınlaştı ki müzik dinlemek çok kolaylaştı. Artık evinizden çıkmadan albüm satın alabiliyor, hatta en son klipleri internetten izleyebiliyorsunuz. Dilinize dolanan bir parçayı internetten bulup dinleyebiliyorsunuz. Ve tüm bunları istediğiniz yerde, hatta bir parkta dinlenirken bile yapmanız mümkün!
kulaklik ve cocuk Müzik Dinlemek