Dünyadan Evler
Kerpiç Evler
Eski dönemlerde özellikle kırsal bölgelerde yapılan evlerin büyük bölümü kerpiçten olurdu. Kerpiç evler gün boyu ısıyı soğurur ve evi serin tutar. Isı akşam salınır ve ev de sıcaklığını korur.
Saman ve çamur karışımı olarak hazırlanıp tahta kalıplara dökülerek güneşte kurutulan, duvar örmekte kullanılan tuğlalara "kerpiç" denir.
Ahşap (Odun) Evler
Maliyeti düşük, yapımı hızlı olan ahşap evler iyi ısındığı için özellikle iklimi soğuk bölgelerde tercih edilir. Odun; şekil vermesi kolay olduğundan tasarım açısından da esneklik sağlar.
Yağmur ormanları gibi insanların vahşi hayvanlarla iç içe yaşadığı bazı bölgelerde evler, güvenlik nedeniyle ağaç tepelerine yapılır.
Buzdan Evler
Kutup Dairesi’nin içinde ev yapacak malzeme bulmak çok zordur. Toprak bile yılın çok büyük bölümünde donmuş haldedir. Ama buralarda yaşayan insanlar da ev yapma sorununu buz kalıplarını kullanarak çözmüştür. İglu denen buzdan evlerin içi, yakılan bir ateş sayesinde normal bir ev gibi sıcak olur.
Tuğla Evler
Yangına dayanıklı, bakımı kolay tuğla evler aynı zamanda doğa dostudur.
Sıcak iklimli ülkelerde evler genellikle beyaza boyanır. Beyaz renk evleri koyu renklere göre daha serin tutar.
Yüzen Evler
Yüzen evlerin bakımı ve temizliği her ne kadar kolay olmasa da meraklıları çoktur. Maliyeti düşük bu evlerin içi biraz dar olmakla birlikte rahattır. ABD’de, Hollanda’da, Kamboçya ve Filipinler’de yaygındır.
Yurtlar
Moğolistan’da kırsal kesimde yaşayan insanların bir bölümü hayvancılıkla uğraşır. Hayvan sürüleri için otlaklar arasında dolaşmaları gerekir. Evleri de bu yaşam tarzına ve de çetin koşullara uygun bir şekilde kolay kurulup kaldırılabilecek ve taşınabilecek şekildedir. Çok büyük bir çadırı andıran bu evlere Moğolca’da “ev” anlamına gelen “yurt” denir.