Acının Resmini Yapan Ressam
Frida Kahlo
Ancak 18 yaşında okuldan eve dönerken bindiği otobüs bir tramvayla çarpışınca kaza geçirdi. Kazanın ardından birçok ameliyat oldu ve yaşamı boyunca bir korse takmak zorunda kaldı.
Frida kazadan bir ay sonra hastaneden taburcu edildi. Ancak uzun süre yürüyemedi. Ailesinin yüreklendirmesiyle resim yapmaya başladı. Annesi ve babası bunun, kızlarının yaşadığı zorlukları hafifletecek bir yol olacağını düşünmüştü. Yatarak resim yapabilmesi için yatağına bir düzenek kurdular. Tavana da Frida’nın kendisini görebileceği şekilde bir ayna yerleştirdiler. Gerçekten de Frida bu sayede sanatla yaşama tutundu.
Tavandaki aynada gördüğü yansımasına bakarak “Kadife Elbiseli Otoportre” adlı ilk otoportresini 1926’da yaptı. Uzun süre boyunca çok rahat hareket edemediği için bolca otoportre yaptı. 143 resim yapan Kahlo’nun bu eserlerinin 55 tanesini otoportreler oluşturuyor. Sürekli evcil hayvan besleyen Frida’nın onlarla ilgili de iki portresi bulunuyor: “Ben ve Papağanlarım” ile “Maymunlarla Otoportre”.
Batı Afrika ülkelerinden Togo ve Nijer’in pullarında, Frida’nın “Hayvanlı Otoportre” ve “Papağanlı Otoportre” gibi eserlerini görebilirsiniz.
Görsel kaynağı: www.fridakahlo.org
Frida, döneminde “Meksikalı Michelangelo” diye bilinen ünlü ressam Diego Rivera ile 1929’da evlendi.
1943’te yeni bir sanat okulunda ders vermeye başlayan Frida, sağlık durumuna karşın, burada çalışmayı on yıl boyunca sürdürdü. İleriki yıllarda da sağlığı elverdikçe resim yaptı; Amerika ve Fransa’da sergiler açtı. Bu da ününün dünya çapına yayılmasını sağladı. Frida Kahlo, 13 Temmuz 1954’te hayata gözlerini yumdu. Geride bıraktığı son tablosu, “Yaşasın Yaşam” adlı bir natürmort (cansız doğa) idi.