Parçalı Güneş Tutulmasına Hazırlanın!
Parçalı Güneş Tutulmasına Hazırlanın!
Parçalı Güneş Tutulmasına Hazırlanın!
Sonbaharın gelmesiyle birlikte gökyüzünde bir haraketlilik olur! Gündüzlerin kısalmasıyla birlikte artan gözlem süreleri, geceleri gökyüzünde yaşanan şöleni daha da zenginleştirir. Ama bu Ekim’in 25’inde ilginç bir şey olacak. Gece değil, gündüz bizi eşsiz bir gökbilim olayı bekliyor: Parçalı güneş tutulması! Haydi, şimdi hem o güne hazırlık yapalım hem de Ekim’in öteki gökyüzü olaylarına göz atalım.
25 Ekim 2022 Parçalı Güneş Tutulması
Uydumuz Ay, her ay Güneş ile aramıza girer. Dünya çevresinde 29,5 günde bir dönmesinin kaçınılmaz bir sonucudur bu. Ancak her seferinde Ay’ın gölgesi tam da gezegenimizin üstüne düşmez. Bazen gölge Dünya’nın dışına düşer, bazen sıyırır geçer, bazen de kısmen Dünya’ya düşer. İşte, bu durumda parçalı güneş tutulması yaşanır. Daha önceki bir içeriğimizde tutulmanın nasıl gerçekleştiğini bir deneyle anlatmıştık. Buradaki görsel de bu durumu gayet açık bir şekilde gösteriyor.
İşte bu ay, tam gölge konisinin oluşmayacağı bir parçalı tutulma bizleri bekliyor. Dünya üzerinde -aşağıdaki haritada görülen- bölgelerde izlenebilecek bu tutulma, Türkiye’nin farklı illerinden de yüzde 30 ile yüzde 56 arasında değişen örtülme oranıyla gözlenebilecek. Örneğin, Ankara’da 12.39’da başlayacak tutulmanın zirve noktası, yüzde 42’lik örtülmeyle 13.54’te yaşanacak ve sonra giderek açılmaya başlayan Güneş 15.08’de Ay’ın gölgesinden tümüyle çıkacak.
Siz de bu linkteki haritadan kendi yaşadığınız yerin üzerine tıklayarak sizi ilgilendiren tutulma ayrıntılarını öğrenebilirsiniz. Örneğin burada İstanbul için tüm ayrıntıları bulabilir, hatta bir tutulma animasyonu bile izleyebilirsiniz. Dakika dakika Güneş’in Ay tarafından örtülüşünü ve sonra yeniden açılışını görebilir, tutulma için önceden planlama yapabilirsiniz.
25 Ekim 2022 parçalı güneş tutulmasının gezegenimiz üzerinde nerede, ne kadarlık bir yüzdeyle görüneceğini gösteren bu haritaya siz de bu linkten ulaşabilirsiniz.
Tutulmalar unutulmaz deneyimlerdir. Ancak çok önemli bir ayrıntıyı da unutmamak gerekir: Güneş tutulmaları asla çıplak gözle izlenmez.
Bu ayki gibi parçalı tutulmalarda tutulmanın başlangıç anından bitiş anına dek mutlaka özel tutulma gözlükleri kullanmalısınız. Tam tutulmalara denk gelmek pek kolay değildir; ama yalnızca tam tutulma anlarını -o da çok kısa süreliğine- çıplak gözle izlemek mümkündür. Ender yaşanan bu anların dışında, Güneş’in büyük bölümü Ay tarafından kapanmış olsa bile doğrudan güneşe bakmamalısınız. Güneşe çok kısa süreliğine de olsa çıplak gözle bakmak, siz hiç farkına bile varmadan görme yetinizi kalıcı olarak yitirmenize neden olabilir.
Ekim ayı gökyüzü takvimi
Bakalım ekimde gökyüzünde bizleri başka neler bekliyor? Merak ediyor musunuz? O halde aşağıdaki gökyüzü takviminin günlerine tıklamanız yeterli!
Bu aya özel olarak çok sayıda göktaşı yağmuru olduğunu fark edeceksiniz. Tabii her biri o kadar da bol meteorlu geçmeyecek bu yağmurların. Ancak yine de şansınızı deneyebilirsiniz. Takvimdeki günlerde saatlik göktaşı beklentileri yer alıyor. Tıkladığınızda açılan yıldız haritalarındaysa göktaşlarının kaynağı yeşil renkle gösteriliyor. Harita üzerindeki saate de dikkat ederseniz, uygun bir gözlem zamanı ve konumu seçmenizde bu bilgiler size yardımcı olacaktır.
1
Cumartesi
2
Pazar
31
Pazartesi
Not: Bu sayfadaki gezegen ve yıldız haritaları, Stellarium yazılımıyla oluşturulmuştur. Siz de stellarium-web.org adresinden ya da mobil uygulamadan anlık haritalara ulaşabilir, yazıda söz edilen derin uzay nesnelerini bulmak için kullanabilirsiniz.