Ay’ın Antares’le,
Venüs’ün Mars’la Dansı
Yılın en kısa ayında geceler hâlâ uzun mu uzun… Tabii bulutlar yoksa gökyüzü gözlem yapmak için de son derece uygun. Kış ayları genellikle yağışlı ya da kapalı geçiyor; ama bulutlar dağılırsa, şubat ayında sizi bazı sürprizler bekliyor! Uydumuz bu kez yalnızca gezegenlerle yakınlaşmıyor. Akrep’in en parlak yıldızı Antares’i karşısına alarak tam bir ay-yıldız ikilisi oluşturuyor. Mars da Venüs’le bir düet yapıyor. Ne zaman ve nerede mi? Ayrıntılar aşağıda sizleri bekliyor!
Şubat geceleri hep renkli!
Şubat ayı genellikle bulutlu geçer; ama hava açık olunca da yılın en renkli manzaralarından birini sunar. Çünkü kış gökyüzünün en görkemli takımyıldızları bu ayda tam karşınızdadır. Sizi daha önce onlarla tanıştırmıştık, anımsıyor musunuz? Buradaki fotoğrafta Avcı (Orion), Boğa, İkizler, Büyük Köpek ve Küçük Köpek takımyıldızlarını kolayca fark edebilir; ardından açık havaya çıkıp gökyüzünde onları bulabilirsiniz. Bu gözlemin ilk aşamasıdır. Ardından gelsin derin uzay nesneleri ve daha sönük yıldızlar!
Sayfadaki yıldız haritalarını üzerlerine tıklayarak daha büyük görebilirsiniz.
“Peki, özellikle bu aya özgü neler var?” diye mi soruyorsunuz? Yılın en kısa ayı -ki bu yıl 29 gün sürüyor- yine sürprizlerle dolu. İlk olarak 5 Şubat’ta bizleri bir ay-yıldız yakınlaşması bekliyor. Uydumuz, Akrep Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Antares’i (Akrep Yüreği) tam karşısına alıyor. Ne var ki bu yakınlaşmayı görebilmek için sabah erken kalkmanız lazım, çünkü küçülen hilâl evresindeki Ay, gün doğumundan birkaç saat önce güneydoğudan yükselmeye başlıyor.
Aradan iki gün geçtikten sonra daha da ince bir hilâl evresine ulaşan uydumuz bu kez Venüs’ün konuğu oluyor. Aralarında biraz mesafe var ancak ikili yine de 7 Şubat’ta, Yay Takımyıldızı’nda yan yana geliyor. Gün doğumundan bir saat kadar önce güneydoğuya doğru baktığınızda Ay’la Venüs’ün yükselişini görebilir, yarım saat kadar sonra da Mars’ın doğuşunu izleyebilirsiniz.
Ayın 14’ünde ve 15’inde, giderek ilk dördün evresine yaklaşan uydumuz bu kez Jüpiter’le yan yana gelecek. Jüpiter artık bir akşam gezegeni ve şubat ayında geceyarısında batmış oluyor. Dev gezegen ilerleyen aylarda daha da batıya kayacak ve onu yalnızca gün batımından sonraki saatlerde göreceğiz. Eğer teleskopunuz varsa, Jüpiter’i ve uydularını izlemek için bu birkaç ayı iyi değerlendirmenizi öneririz.
22 Şubat’ta da bizleri iki gezegenin, Mars ile Venüs’ün göz alıcı yakınlaşması bekliyor. Bir süredir alçalışını sürdüren Venüs ile geçen ay doğuda yükselmeye başlayan Mars, aslında tüm şubat boyunca oldukça yakın konumda olacaklar. Ancak 22 Şubat’ta aralarında yalnızca 0,6° kalacak ve gün doğumundan bir saat önce doğu güneydoğudan birlikte yükselmeye başlayacaklar. Sonraki günlerde de zıt yönlere doğru ilerlemeyi sürdürecekler.
Bu ay, çıplak gözle görülebilen öteki iki gezegen kayıplardalar. Çünkü hem Merkür hem de Satürn, Güneş’in arkasından dolanıyor. Onları görmek için biraz daha beklemek gerekecek.
Şubat ayı gökyüzü takvimi
Bakalım şubat ayında gökyüzünde bizleri başka neler bekliyor? Merak ediyorsanız, aşağıdaki gökyüzü takviminin günlerine tıklamanız yeterli!
1
Perşembe
2
Cuma
3
Cumartesi
4
Pazar
5
Pazartesi
6
Salı
7
Çarşamba
8
Perşembe
9
Cuma
10
Cumartesi
11
Pazar
12
Pazartesi
13
Salı
14
Çarşamba
15
Perşembe
16
Cuma
17
Cumartesi
18
Pazar
19
Pazartesi
20
Salı
21
Çarşamba
22
Perşembe
23
Cuma
24
Cumartesi
25
Pazar
26
Pazartesi
27
Salı
28
Çarşamba
29
Perşembe
Not: Bu sayfadaki gezegen ve yıldız haritaları, Stellarium yazılımıyla oluşturulmuştur. Siz de stellarium-web.org adresinden ya da mobil uygulamadan anlık haritalara ulaşabilir, yazıda söz edilen derin uzay nesnelerini bulmak için kullanabilirsiniz.