ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.
Resmi adı “Hindistan Cumhuriyeti” olan Hindistan, Güney Asya’da çok büyük bir ülkedir. Yüzölçümü açısından dünyanın yedinci büyük ülkesidir. Nüfus açısından da şimdilik dünyanın en kalabalık ikinci ülkesidir; ama on yıl içinde birinci sıraya yükselmesi bekleniyor. Sıra dışı coğrafyası nedeniyle, ülkede tropikal muson ikliminden, tundra iklimine, çöl ikliminden yağmur ormanı iklimine yirmi dolayında farklı iklim bölgesi bulunur. Bu nedenle canlı çeşitliliği açısından çok zengindir. Aynı şekilde tarihsel ve kültürel açıdan da çok zengin bir ülkedir. Dünyanın en eski kültürlerinden bazıları Hindistan’da ortaya çıkmıştır.
hindistan bayragi Hindistan

1947’de kabul edilen Hindistan bayrağında yatay üç şerit vardır.
En alttaki yeşil, ortadaki beyaz ve üstteki de (turuncu değil) Hint safranı rengindedir. Bayrağın tam ortasında açık mavi renkli Aşoka çakrası (ya da Darma çakrası veya yaşam çarkı) denen 24 telli bir tekerlek bulunur. Safran rengi cesareti, fedakarlığı ve kararlı liderliği simgeler. Beyaz, barışı ve gerçeği simgeler. Yeşil de kaderi, centilmenliği ve bütün yaşamın dayandığı bitki yaşamını simgeler. Aşoka çakrası dürüstlüğü, ilerlemeyi, dinamizm ve barış içinde değişimi simgeler. Bir başka görüşe göre de yaşamın adaletini simgeler.

KİMLİK KARTI

hindistan bayragi Hindistan
Yüzölçümü
3 milyon 287 bin 500 kilometre kare
Nüfusu
1 milyar 357 milyon
Başkenti
Yeni Delhi
Para Birimi
Rupi
Resmi Diller
Hintçe, İngilizce ve 22 yerli dil
Ulusal Günü
26 Ocak

Hindistan Nerededir?

Hindistan, Asya’nın güneyinde Hint Okyanusu’na uzanmış dev bir yarımada gibidir. Batısında Arap Denizi, doğusunda Bengal Körfezi yer alır. Altı ülkeye komşudur: Pakistan, Çin, Nepal, Bhutan, Bangladeş ve Burma. Hindistan’ın ortalama rakımı 160 metredir.
hindistan harita fotolar Hindistan
mobil harita2 Hindistan
  • Yaklaşık 14 bin kilometre kara sınırı ve 7 bin kilometre kıyısı vardır.
  • Hindistan’ın yüzde 23’ü ormandır.
kacencunga Hindistan

En yüksek noktası Nepal sınırındaki Kançencunga dağının doruğudur: 8.586 metre.
Kaçencunga, dünyanın en yüksek 3. dağıdır.

tar colu mobil Hindistan

Pakistan sınırında yer alan Tar Çölü dünyanın en büyük 20. çölüdür. Yaklaşık 200 bin kilometrekare alan kaplar.

kaplanlar Hindistan

Hindistan’ın ulusal simgelerinden biri olan Bengal kaplanından doğada ne yazık ki yalnızca 3.000 dolayında kaldı.

himalayalar Hindistan

Himalayalar’ın oluşumu

Himalayalar, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağıdır. En yüksek dağlar bu bölgede yer alır. Himalayalar, Hindistan’ın kuzeyinde, doğu batı doğrultusunda uzanır. Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan’ dan geçen 2.400 kilometre uzunluğundaki bu sıradağ iki kıtasal levhanın, Hindistan levhası ile Avrasya levhasının çarpışması sonucu oluştu.

Yaklaşık 335 milyon yıl önce bütün kıtalar birleşerek süper kıta Pangea’yı oluşturmuştu. Kıtaları birleştiren kuvvetler bir süre sonra Pangea’yı parçalama yönünde işlemeye başladı.

Yaklaşık 175 milyon yıl kadar önce süper kıta parçalanmaya ve kıtalar da bugünkü yerlerine doğru sürüklenmeye başladı. Çok yavaş ama çok güçlü bu hareketler sırasında Hindistan’ı taşıyan levha, Avrasya levhasına doğru ilerliyordu. Bu ilerleyiş günümüzden yaklaşık 50 milyon yıl önce iki levhanın çarpışmasına neden oldu. Çarpışmanın etkisiyle zaman içinde Himalayalar ve Tibet yaylası oluştu. Gerçekte kıtaların değişik yönlerde sürüklenmesi ve Himalayaların da oluşumu hâlâ sürüyor. Himalayalar her yıl yaklaşık 1 santimetre yükselir. Tektonik olarak etkin bu bölgede zaman zaman çok şiddetli depremler meydana gelir.

Büyük ve kalabalık Hindistan’da birçok büyük kent vardır. Bunların en büyüğü ülkenin kuzeyindeki başkent Yeni Delhi’dir. Yeni Delhi’nin nüfusu 30 milyon dolayındadır. Onu 20 milyon nüfusla Mumbay izler. Mumbay’dan sonra da 15 milyon nüfuslu Kalküta gelir.
hindistan telkodu uzanti Hindistan

Uluslararası telefon kodu +91’dir.

İnternet uzantısı .in’dir.

taj mahal Hindistan
Hindistan’da UNESCO Dünya Mirası Sahası olan 40 yer vardır. Bunlardan biri olan Tac Mahal’i her yıl 8 milyon turist ziyaret eder.
Bengal kaplanı, tavuskuşu, kral kobra ve Hint filinin yanı sıra, banyan ağacı da Hindistan’ın ulusal simgelerinden biridir.
rakamlar Hindistan
Bugün kullandığımız sayı sisteminin temelini oluşturan rakamlar MS 1-4. yüzyıl arasında Hindistan’da ortaya çıktı.
satranc Hindistan
Görsel kaynağı: Wikipedia
Satranç, MS 600 yıllarında Hindistan’da ortaya çıkmış bir oyundur.
vegetaryen Hindistan
Ülke nüfusunun yüzde 20-40 kadarının vejetaryen olduğu tahmin ediliyor.
yas ortalamasi Hindistan

Hindistan’da ortalama ömür 67 yıldır.

isro Hindistan
Görsel kaynağı: ISRO
Hindistan Uzay Araştırma Kurumu’nun (ISRO) temelleri 1962’de atıldı. ISRO ilk uydusunu 1975’te uzaya fırlattı. Kasım 2008’de Chandrayaan-1 uydusu Ay’ın 100 kilometre ötesindeki yörüngesine oturtuldu. Chandrayaan-1’den Ay’a bırakılan MIP adlı uzay aracı sayesinde Hindistan, Ay’a giden beşinci ülke oldu. ISRO, 2013’te Mars’ın yörüngesine Mangalyaan adlı uyduyu yerleştirdi. Hindistan yakın gelecekte kendi uzay istasyonunu alçak Dünya yörüngesine yerleştirmeyi planlıyor.
dogasi Hindistan
Hindistan’ın yüzde 23’ü ormandır. Biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin sekizinci ülkesidir. 94 ulusal park ve 500 hayvan koruma sahası bulunur.
Ülkede en sevilen spor krikettir. Kriketten sonra çim hokeyi gelir.