Türkiye İş Bankası 100 Yaşında
Türkiye İş Bankası 100 Yaşında
Bugün ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan Türkiye İş Bankası’nın doğum günü… Gelin, Türkiye İş Bankası’nın tarihine hep birlikte göz atalım.
Bugün ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan Türkiye İş Bankası’nın doğum günü… Gelin, Türkiye İş Bankası’nın tarihine hep birlikte göz atalım.
Önce banka ne işe yarar onu öğrenelim. Banka; kendisine emanet edilen birikimleri, girişimcilere kredi olarak dağıtan, diğer yandan da kendi girişimlerini gerçekleştiren kurumdur.
Kurtuluş Savaşı zamanında büyük bir zafere imza atan Türkiye’nin ekonomik olarak da önemli bir hamle yapması gerekiyordu. Cumhuriyet’in ilan edildiği o tarihlerde ülkemiz yokluk içindeydi ve zor zamanlar geçiriyordu. Kaynaklar tükenmiş, temel ihtiyaçlar dahi yurt dışından alınıyordu. Hayvanları besleyecek yem bile bulunamıyordu. Bu yüzden fabrikalar kurulmalı, çiftçiler desteklenmeli ve üretim hızlandırılmalıydı. İzmir’de yapılan İktisat Kongresi’nde işgalden kurtulan ülkenin ekonomik olarak da bağımsızlığını kazanması gerektiği vurgulandı. Böylece kongrede, ekonomi anlamında önemli bir adım atıldı ve milli bir banka kurulması fikri ortaya çıktı. Kurulacak bankayla ülkemizde insanların, paralarını biriktirebilmesi ve tasarruf sağlanacak, esnaf ve tüccarların işleri için kaynak ihtiyacı karşılanacak, fabrikaların açılması ve üretimin gerçekleşmesi için gerekli bütçe sağlanacaktı.
İlk Fabrikalar
Atatürk, ekonomi konusunda çok güvendiği Celal Bayar’a talimat verdi ve Türkiye İş Bankası’nın ilk adımları atıldı. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildikten bir sene sonra 26 Ağustos 1924’te Türkiye İş Bankası kuruldu. Bu tarih aynı zamanda Büyük Taarruz’un ikinci yıldönümüdür. Ankara’da açılan bu yeni bankaya iş yapılması amacıyla kurulduğu için Türkiye İş Bankası adı verildi. Türkiye İş Bankası sayesinde ülkemizin ilk cam fabrikası olan Paşabahçe (şimdiki adıyla Şişecam) kuruldu. İlk milli sigorta şirketi Anadolu Sigorta, Türkiye’nin birçok yerinde şeker fabrikaları, dokuma fabrikaları, kömür işletmeleri gibi üretim yerleri açıldı. Bu adımlar ülkemizin ekonomik kalkınması için çok önemliydi.
Bankacılık Okulu
Türkiye İş Bankası ihtiyaca cevap verebilmek için ülkemizin dört bir yanında şubeler açtı. Şube sayısı artan ve gün geçtikçe büyüyen Türkiye İş Bankası bankacılık alanında yetişmiş eleman bulmak zor olduğu için yeni açılan şubelerinde görevlendirilmek üzere çalışanlarını kendi yetiştirdi. Yurt dışına gönderilen bazı çalışanlar bankacılık konusunda eğitim alıp yurda döndü. Böylece Türkiye İş Bankası, bankacılık sektöründe bir nevi okul oldu. Ayrıca Türkiye İş Bankası tasarruf bilincini aşılamak için yıllarca müşterilerine kumbara dağıttı. Dergimize adını veren Türkiye İş Bankası Kumbarası günümüzde bile tasarrufun simgelerinden biridir.
100’üncü yaşına giren Türkiye İş Bankası halen ekonominin yanı sıra eğitim, kültür, sanat, teknoloji ve çevre gibi alanlarda da ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye İş Bankası’nın ülkemiz için büyük işler başarmasının sırrı Atatürk’ün şu sözlerinde saklı:
Kurumlar için en önemli sermaye zeka, dikkat ve dürüstlük, teknik metodik çalışmasını bilmektir. Bu inançla işe sarılırsanız mutlaka başarırsınız.